Linkuri accesibilitate

„Ideologia lui Putin este un cheag de ură”


Garry Kasparov
Garry Kasparov

…spune politicianul și activistul civic Garry Kasparov, campionul mondial la șah, în cadrul unei emisiuni realizate de colegul nostru de la Radio Svoboda, expertul ucrainean Vitali Potrnikov.

Europa Liberă: Faptul că această emisiune este înregistrată la Kiev înseamnă că nu mai reveniți prea curând la Moscova, nu-i așa?

Garry Kasparov: „Da, așa este. Am decis să plec definitiv din Rusia acum doi ani, în februarie 2013. Nu planificam să fac asta atunci când am ieșit din țară, dar în momentul în care au primit o „invitație”, ca să-i spun așa, din partea Comitetului de investigații, pentru a mă prezenta ca martor într-unul din numeroasele dosare politice care se fabricau la acel moment, am discutat cu prietenii și colegii mei, în primul rând cu Boris Nemțov, care mi-a explicat că vizitele la Comitetul de investigații se termină prin transformarea martorului minim într-un suspect, și am decis că e mai bine totuși să rămân liber și să-mi continui activitatea politică și civică, fie și în străinătate, dar să fie acolo unde îmi pot decide singur soarta.”

În Rusia lui Putin de la bun început nu au existat reguli...

Europa Liberă: Ați calculat în avans această partidă care se joacă acum? Există pe tablă mișcări pe care nu le-ați putut vedea în 2013?

Garry Kasparov: „Dacă ar fi fost vorba despre un joc de șah, mi-ar fi fost cu mult mai ușor, pentru că în șah există niște reguli. Din păcate, în Rusia lui Putin de la bun început nu au existat reguli. Mai exact, era clar că singura regulă este că Kremlinul va schimba regulile atunci când va dori.

Pe de altă parte, dacă e să lăsăm la o parte jocul de șah, cred că anumite analogii istorice se pot face, pentru că istoria are proprietatea de a se repeta ciclic, cu anumite legități pe care niciun dictator, oricât ar vrea, nu le poate evita.

La această etapă a confruntării cu lumea liberă de regulă dictatorul este mereu în avantaj...

În această etapă, a confruntării cu lumea liberă, de regulă, dictatorul este mereu în avantaj (un astfel de avantaj l-a avut și Hitler), pentru că el încalcă regulile, mai mult decât atât, el are o voință politică care, în această etapă, suprimă orice posibilă opoziție a democrațiilor occidentale. Și asta, pentru că oamenii, alegătorii în general, nu vor să audă nimic despre conflicte și vor să mențină status-quo-ul. Și efectele acestor atitudini deja se manifestă din plin astăzi.

Societatea occidentală, care 70 de ani a beneficiat de confort, astăzi încă nu este gata să primească realitatea putinistă în toată nuditatea ei hidoasă. Adică este înțeles faptul că Putin este o amenințare, dar această idee ajunge greu și încet la conștiința oamenilor, pentru că această amenințare este undeva departe, în estul Europei. „Acolo se întâmplă tot felul de lucruri care nu au nicio legătură cu noi”. Așa gândesc oamenii.”

Europa Liberă: Să știți că în Ucraina oamenii conștientizează foarte bine această amenințare, o înțeleg cu mult mai bine decât cei din Occident.

Garry Kasparov: „Acolo mor oameni, acolo e război. Însă pârghiile prin care se poate opune rezistență acestui regim sunt nu atât la Kiev, cât în Europa de Vest, și, mai ales, la Washington. Acolo vedem anume procesul dureros de formare a noii agende. Să nu uităm că Putin se aseamănă foarte mult, după algoritmul comportamental, cu Hitler – el poartă o politică inteligentă, din punctul lui de vedere, și foarte eficientă, de distrugere a sistemului internațional de securitate, sistem care s-a creat în perioada anterioară.

Putin, în mod evident, tinde să creeze o situație în care regulile după care lumea a trăit după 1945 să fie anulate...

Hitler a distrus Liga Națiunilor. El nu era interesat de decizii intermediare, el era interesat doar ca totul să pornească de la zero: să înceapă de la foaia albă de hârtie, iar apoi cine e mai puternic, acela marchează. Iată că și Putin, în mod evident, tinde să creeze o situație în care regulile după care lumea a trăit după 1945 să fie fi anulate... Și nu e doar chestiunea Crimeii sau a Ucrainei de est, sau a mitologicei Novorusii – este o chestiune de sistem de coordonate. Și cu fiecare lună de tergiversare în elaborarea unei strategii care să-l oprească crește prețul pe care îl vom plăti în confruntarea finală cu Putin. Asta, pentru că agenda lui vine în contradicție cu toate lucrurile cu care ne-am obișnuit, cu realitățile lumii în care trăim.

A opri agresorul astăzi, oricât de mare ar fi prețul, va fi oricum mai ieftin decât dacă acest lucru va fi făcut mâine. Prețul se schimbă în permanență în sensul majorării. Sistemul de argumentare de astăzi a lui Putin este copiat, în mare, după argumentele celui de al Treilea Reich. Singurul lucru care este diferit este că Hitler desena un tablou al viitorului luminos pentru oamenii care îl vor urma pe conducător. Iar în Rusia lui Putin nici măcar un astfel de tablou nu există. Acolo există doar decepție amestecată cu frică...”

XS
SM
MD
LG