Linkuri accesibilitate

Euro 2016 - calificări triste


Rezultate previzibile și un nivel de joc modest.

Meciurile din grupele de calificare la Europenele din 2016 au decurs aproape normal. Asta înseamnă și rezultate previzibile și un nivel de joc modest. Atît media rezultatelor cît și nivelul general de joc sînt, la fel ca în ultimii aproape zece ani, semnul noii stratificări a fotbalului în Europa: foarte multe echipe slabe sau mediocre și trei, poate patru, echipe mult peste rest.

De altfel, singura confirmare totală a superiorității a venit de la Germania, care a învins fără nici un fel de probleme cu 2-0 Gerogia, în deplasare. Georgia a alergat mult, dar a fost depășită ori de cîte ori Germania și-a dorit asta. Spania a făcut un meci liniștit cu Ucraina și a cîștigat neconvingător cu 1-0. Olanda-Turcia a fost un meci plin de nerv. Turcia a deschis scorul la o combinație în viteză urmată de un șut deviat din 16 metri. Olanda a forțat și a reușit egalarea tîrziu cu un șut la fel de deviat al lui Snijder, internaționalul olandez care joacă la Galatasaray.

Portugalia a fost la fel de discretă și neconvingătoare în fața Serbiei. Cristiano Ronaldo a apărut rar în joc. Cel mai activ jucător a fost Coentrao care a înscris golul al doilea cu care Portugalia a cîștigat meciul. Serbia a lăsat în urmă doar golul lui Matic, înscris dintr-un voleu aerian de mare spectacol.

Un meci neașteptat de viu a avut loc la Sofia. Italia a deshcis scorul după o descincronizare și un autogol al bulgarilor. Era minutul trei, dar în următoarele zece minute bulgarii au înscris două goluri de senzație, după pătrunderi pe centru urmate de execuții de mare dificultate. Italienii au încercat egalarea și au reușit abia în ultimele cinci minute, la un șut din 16 metri lateral al lui Eder, un brazilian naturalizat, aflat la primul meci pentru Italia.

Anglia a jucat modest dar suficient pentru a cîștiga cu 4-0 meciul cu Lituania. Asta era previzibil. Toată lumea a urmărit, de fapt, altceva: debutul lui Harry Kane, noua senzație a fotbalului englez. La 21 de ani, Kane a făcut un sezon remarcabil cu Tottenham și a fost convocat la Națională. Kane a reușit o seară de vis. Introdus spre final, Kane a înscris după un minut și două atingeri ale balonului. Irlanda a făcut mult fotbal aerian de proastă calitate și s-a trezit condusă de Polonia, la Dublin, după un șut superb la colțul lung, din 20 de metri lateral. În ultimul minut, la o busculadă în careul mic, Irlanda a egalat cu un gol norocos și nemeritat. Cehia a făcut alt meci anost. Letonia a deschis scorul pe o contră izolată și cehii au egalat în ultimele minute la o aglomerație în careul mic.

Muntenegru-Rusia a fost un meci de ținut minte din toate motivele greșite. Urmînd exemplul, faimosului Serbia-Albania din toamna trecută, Muntenegru-Rusia a fost un spectacol bezmetic și trist. Intențiile publicului local au fost clare de la început. În primul minut de joc, o petardă aruncată din peluză l-a lovit și scos din joc pe portarul rus Akinfeev. Fabio Capello, antrenorul Rusiei, a vrut să își scoată echipa din teren, dar a cedat la presiunile oficialilor UEFA. Cu 20 de minute înainte de final, rușii au ratat un penalty și, în faza următoare, un jucător rus a fost din nou lovit de un obiect aruncat din tribune. De data asta, arbitrul a decis că meciul trebuie oprit definitiv. UEFA a deschis acțiuni disciplinare împotriva ambelor federații, dar e aproape sigur că meciul va fi adjudecat cu 3-0 pentru Rusia. Calificările pentru Euro 2016 au lăsat în urmă o impresie modestă și un scandal degradant. Foarte puțin.

XS
SM
MD
LG