Linkuri accesibilitate

Gianni Buquicchio: „Fără legea fundamentală revizuită nu se pot face legi bune”


Un interviu în exclusivitate de la Strasbourg cu președintele Comisiei Veneția, for de consultanță al Consiliului Europei.

La Strasbourg, corespondenta Europei Libere a stat de vorbă despre despre reformele ucrainene din domeniul justiției cu Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei Veneția, forul de consultanță constituțională al CoE.

Europa Liberă: Domnule Buquicchio, administrația de la Kiev nu este ocupată doar cu conflictul armat din estul Ucrainei, dar și cu reforma constituțională. Cum apreciați eforturile ce s-au făcut până acum? Putem vorbi de progres?

În cursul interviului de la Strasbourg
În cursul interviului de la Strasbourg

Gianni Buquicchio: „Pot spune că sunt surprins de cât de mult au lucrat în această privință Parlamentul și guvernul ucrainean având în vedere situația gravă în care se află țara. Acolo este o stare de război, de fapt, și cu toate acestea ei pregătesc reforma constituțională pe care sper că o vor declanșa cât mai repede. Acum câteva săptămâni președintele Poroșenco a înființat Comisia de reformare constituțională. Sper că aceasta va începe să lucreze cât mai repede posibil, căci există o serie de dead-line-uri care bat la ușă, mai ales cu privire la descentralizare, dacă guvernul de la Kiev dorește să respecte Acordul de la Minsk 2.”

În direct de la Strasbourg cu Gianni Buquicchio
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:58 0:00

Europa Liberă: „Spuneți într-o opinie publicată pe 20 martie de Comisia Veneția că „precondițiile pentru o justiție independentă stau în prevederile constituționale”. Puteți explica de ce?

Gianni Buquicchio: „Este foarte important ca în Ucraina întâi și întâi să fie revizuită Constituția, căci fără legea fundamentală revizuită nu se pot face legi bune. În Constituția ucrainiană sunt o serie de prevederi care nu sunt în conformitate cu standardele europene. De pildă, puterea Parlamentului (Verhovdna Rada) să elibereze judecători din funcție sau să ridice imunitatea acestora. Nu este în regulă! Acesta este un organism politic, nu ar trebui să interfereze cu puterea judecătorească.

De asemenea, Constituția actuală permite existența a două niveluri ale Curții de Casație și Justiție - Curtea Supremă și o altă curte specializată. Acesta nu este in regulă! O singură Curte de Casație și Justiție este de ajuns. De asemenea, Consiliul Suprem al Magistraturii, unde doar trei judecători sunt aleși de colegi. Nu ar trebui să fie toți aleși astfel, căci atunci am avea un alt risc, corporatismului corpului de judecători.

Este important dacă ne gândim la decizia CEDO in cazul Volkov, unde CEDO spune că acest Consiliu Suprem al Magistraturii ar trebui reformat, pentru că, în acest caz, membrii Consiliului au luat parte la investigație, iar ulterior tot ei au fost cei care au decis cu privire la soluția juridică. Ca atare aici avem de-aface cu separația puterilor in stat, care trebuie stipulată explicit în Constituție.”

Europa Liberă: Justiția este o chestiune, democrația este alta. Spuneți în același document citat mai sus că „Ucraina are nevoie de un viitor mai democratic”. Ce ați vrut să spuneți cu asta?

Gianni Buquicchio: „Că ne așteptăm ca Ucraina să fie un stat de drept în care se respectă valorile Consiliului Europei: democrație, stat de drept și drepturile omului. Acest lucru este important dacă ne gândim la ce au asteptat ucrainenii in timpul si dupa „Revoluția demnității”. Aceștia s-au luptat pentru mai multă demnitate, pentru mai multă democrație, pentru a împărtăși valorile europene.”

Europa Liberă: Domnule Buquicchio, și dacă toate aceste reforme nu vor fi aplicate, vor fi ignorate în estul Ucrainei, acolo unde deocamdată guvernul nu controlează situația?

Gianni Buquicchio: „Constituția ucraineană se aplică pe întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv in Crimeea! Și toate aceste reforme se vor aplica și ele in toate teritoriile ucrainiene.”

Europa Liberă: În teorie.

Gianni Buquicchio: „Atât teorectic cât și practic, sper, dacă se va respecta Acordul de la Minsk 2. Sper că se va găsi o soluție politica pentru aceasta criză și că autoritătile de la Kiev vor avea un dialog cu separatiștii din est. Atât pentru descentralizare cât și pentru reforma constituțională. Mă veți întreba poate „Și dacă separatiștii nu vor accepta?” Nu am un raspuns, dar sper că toate părțile vor coopera pentru atingerea unui cît mai larg consens.”

Europa Liberă: Aș vrea să încheiem cu o chestiune tehnică, la care faceți referire în recomandarea din 20 martie, citată mai sus. Spuneți acolo că „procedele de selecție profesională a judecatorilor ar trebuie armonizate cu legea lustrației” și propuneți ca judecătorii să fie excluși din legea lustrației. De ce?

Gianni Buquicchio: „Pentru că unii vor fi selectați prin procedurile de calificare. Iar altii prin Legea lustrației. Nu trebuie să fie dublată această selecție, să se suprapună cele două procese. Judecatorii vor fi excluși din Legea lustratiei si vor fi selectati doar prin procedurile de calificare. Este problematic pentru actualii judecători, care au experiență de ani de zile în sistem. Dar ma gandesc că deși pot fi și printre aceștia judecatori incompenteti, aceste proceduri de selecție vor fi implementate cu obiectivitate.”

Europa Liberă: Poate cu ajutorul unui alt organism, neutru, care să se ocupe de asta? Comisia Veneția, de exemplu?

Gianni Buquicchio: „Comisia Veneția nu poate interfera. Noi oferim doar consultanță, sfaturi. Dar un organism terț ar trebui să ofere o serie de garanții că acești judecători ar putea face apel în justiție daca nu sunt de acord cu concluzia comisiei de selecție.”

XS
SM
MD
LG