Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Chișinău a cerut Tiraspolului eliberarea jurnalistului Serghei Ilcenko


Interviu în exclusivitate la EL cu vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov.

Guvernul de la Chișinău a transmis Tiraspolului o scrisoare prin care își arată îngrijorarea în legătură cu arestarea de către administrația transnistreană a jurnalistului Serghei Ilcenko și cere eliberarea acestuia din detenție. Serghei Ilcenko a fost arestat de forțele de securitate de la Tiraspol în seara zilei de 18 martie și este acuzat de extremism, în baza postărilor sale pe rețelele de socializare și a luărilor de atitudini pe forumurile din regiunea transnistreană. Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, a declarat pentru Europa Liberă, într-un interviu realizat de Lina Grâu, că în scrisoarea transmisă reprezentantului politic al Tiraspolului, Chișinăul cere respectarea drepturilor omului, a accesului la o justiție echitabilă și, mai ales, punerea în libertate a lui Serghei Ilcenko.

Victor Osipov: „Guvernul Republicii Moldova are o poziție constantă care ține de cerința de respectare a drepturilor omului în Republica Moldova, inclusiv în Transnistria. Și evident că în Transnistria acest obiectiv pentru noi este mai greu de asumat din motivul binecunoscut că autoritățile de la Chișinău nu au acces și nu ele sunt cele care acționează sau instrumentează anumite cazuri acolo. De aceea noi urmărim cu foarte multă atenție și îngrijorare mai ales acele situații în care sunt vizați exponenți ai presei sau ai societății civile.

Victor Osipov
Victor Osipov

Prin această prismă privim și cazul jurnalistului și politologului Serghei Ilcenko. Trebuie să vă comunic și faptul că am primit și o scrisoare din partea familiei pe marginea acestui caz. De asemenea, am făcut o adresare în care am exprimat poziția noastră foarte clară: noi solicităm ca drepturile omului să fie asigurate, dreptul la justiție echitabilă să fie asigurat, condițiile de tratament uman să fie respectate, dar, mai presus de toate, ca Serghei Ilcenko să fie eliberat din arest. Am adresat acest mesaj prin intermediul reprezentantului politic în procesul de negocieri și sperăm foarte mult că va fi tratat cu atenție și se va ține cont la Tiraspol de aceste principii.

În esență însă evident că nu cunoaștem toate dedesubturile acțiunilor sau activităților în care Serghei Ilcenko a fost implicat în ultima perioadă de timp, nu cunoaștem în detaliu aspectele legate de rivalitățile care sunt acolo dintre diverse tabere – cine și de partea cui, și împotriva cui acționează, și prin ce metode. Probabil că în perioada următoare vor apărea mai multe detalii din acest punct de vedere. Însă din tot ceea ce noi știm și având în vedere obligația Guvernului Republicii Moldova de a proteja drepturile cetățenilor țării, am făcut acest demers și vom continua să întreprindem eforturi și să punem această problemă în cadrul comunicării cu administrația de la Tiraspol.

Europa Liberă: Dl Ilcenko este considerat a fi o personalitate destul de controversată. Are importanță acest lucru?

Victor Osipov: Eu nu vreau să menționez aici alte nume concrete, dar voi aminti că au fost situații și anterior în care oamenii au fost reținuți, arestați, deținuți pentru perioade lungi de timp, dar care și-au găsit până la urmă o soluționare bazată pe înțelegerea inclusiv a Tiraspolului a faptului că asemenea acțiuni au un efect negativ pentru imaginea lor și că în general trebuie de pus înainte de toate drepturile omului. Iar persoanele au fost eliberate.

Persoanele despre care vorbesc de asemenea pot fi considerate ca având poziții foarte critice la adresa politicienilor de la Chișinău, a autorităților și a unor liberi politici în special. Dar eu cred că chestiunile de opinie, acțiunile, atâta timp cât ele sunt legale, ale persoanelor, țin de libertatea lor. Noi trebuie să judecăm lucrurile prin prisma obligațiilor pe care Guvernul Republicii Moldova le are de a proteja drepturile omului și de a proteja inclusiv această libertate – de a fi critic la adresa Guvernului Republicii Moldova.

Ilcenco este un jurnalist. De altfel, este un jurnalist bun, cu verb foarte tăios. Și el l-a aplicat frecvent în articole în care a analizat critic sau s-a pronunțat critic la adresa autorităților Republicii Moldova și a unor politicieni. Acesta este dreptul lui. Dacă noi construim o țară democratică trebuie să le lăsăm jurnaliștilor, comentatorilor, politologilor, dreptul de a-și expune opinia. Și niciodată nu trebuie să confundăm acest fapt obligația statului de a proteja libertățile și drepturile oamenilor.

XS
SM
MD
LG