Linkuri accesibilitate

Drama Airbus A320 provocată de copilotul german din motive necunoscute


Resturi ale avionului la locul catastrofei
Resturi ale avionului la locul catastrofei

„Cea mai plauzibilă și realistă interpretare este că, printr-un act voluntar, copilotul a refuzat să deschidă ușa cabinei căpitanului și a apăsat butonul care a cauzat pierderea de altitudine”.

Autoritățile franceze care investighează prăbușirea de marți a avionului Germanwings în Alpi soldată cu 150 de morți spun că Airbusul A320 pare să fi fost distrus intenționat de copilotul care s-a închis de unul singur în cabină.

Procurorul de la Marsilia, Brice Robin, a spus că la aceste concluzii s-a ajuns pe baza înregistrărilor din cabina avionului făcute de o cutie neagră, care a fost găsită și analizată.

Copilotul german în vârstă de 28 de ani, Andreas Lubitz, ar fi început „intenționat” coborârea, în timp ce s-a închis de unul singur în cabina piloților.

„Cea mai plauzibilă și realistă interpretare în ce ne privește este că, printr-un act voluntar, copilotul a refuzat să-i deschidă ușa cabinei căpitanului și a apăsat butonul care a cauzat pierderea de altitudine de către avion”.

„Singur la manetele Airbusului A320, copilotul a manevrat dispozitivele sistemului de monitorizare a zborului pentru a cauza coborârea avionului. Acțiunea de selectare a altitudinii nu poate fi decât voluntară”.

Ziarul New York Times a relatat încă de aseară spusele unui anchetator care a ascultat înregistrările cutiei negre. Căpitanul, se poate înțelege din înregistrări, a părăsit cabina, dar nu a putut intra înapoi. Se aude cum „cel de afară bate ușor la ușă și nu urmează nici un răspuns … Apoi, lovește în ușă mai tare, dar fără răspuns … Se poate auzi că încearcă să rupă ușa”, mai spune anchetatorul citat de New York Times.

Avionul a coborât timp de opt minute înainte de a se izbi de sol, într-un defileu montan, la aproximative 100 de kilometri nord de Nisa.

Descriind atmosfera la bordul avionului din ultimele minute, procurorul Brice Robin a spus: „Cred că victimele au realizat doar în ultimul minut (ce se întâmplă), pentru că în fișierul audio țipetele (pasagerilor) se aud doar în ultimele clipe înainte de impact”.

Majoritatea celor 150 de oameni la bordul avionului care zbura de la Barcelona-Düsseldorf erau cetățeni germani și spanioli, inclusiv un grup de liceeni care se întorceau dintr-o călătorie de studiu.

Pagina de Facebook a copilotului
Pagina de Facebook a copilotului

Procurorul francez Robin a spus că Andreas Lubitz, copilotul, nu era cunoscut ca terorist și că nu există temei să se creadă că prăbușirea a fost un incident terorist.

Carsten Spohr, șeful companiei Lufthansa care operează diviziunea low cost Germanwings a vorbit despre copilot la o conferință de presă. „Aș vrea să menționez că în perioada instruirii sale a existat o pauză mai lungă, cu șase ani în urmă. Dar după aceasta, i-a fost verificat din noi gradul de calificare și și-a reluat antrenamentul. A trecut toate examenele medicale și testele în legătură cu zborul. Era bun de zbor sută la sută, fără vreo limitare sau alte cerințe”.

Peter Ruecker, membru vechi al clubului piloților Montabaur, care l-a cunoscut pe Andreas Lubitz a spus agenției Reuters că era un tânăr vesel, uneori tăcut, un tânăr ca oricare altul. „Nu am cuvinte, spune Peter Ruecker. Nu am nici o explicație pentru asta. Cunoscându-l pe Andreas, mi se pare de neconceput”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG