Linkuri accesibilitate

Rugă către DNA?


Nu va veni DNA să facă ordine în Republica Moldova...

Pe stîlpii electrici şi pe gardurile din Chişinău cineva lipeşte de la o vreme, cu rîvnă, nişte foi pe care scrie: DNA, treceţi Prutul! E de presupus că aceşti oameni sînt exasperaţi de ineficienţa justiţiei moldoveneşti şi vor ca marii hoţi să fie băgaţi în puşcărie aici ca în România.

Inscripţiile astea sînt oarecum ciudate. Să te adresezi DNA-ului românesc, mîzgălind gardurile din Chişinău, e ca şi cum ai striga la Lună. DNA-ul din România habar nu are ce scrie pe stîlpii electrici din Chişinău. Prin urmare, mesajele cu pricina nu par a fi o adresare sau o rugă, ci mai curînd o expresie a mîniei şi a decepţiei crunte.

Mi se pare că autorii mesajelor disperate degeaba îşi irosesc cerneala. Nu va veni DNA să facă ordine în Republica Moldova, nu are prerogative să facă aşa ceva. Şi nici masele nu se vor răscula pentru a demola sistemul vicios. Nimic nu se va întîmpla aici, şi nici un mare hoţ nu va fi băgat în puşcărie. Totul va rămîne pe vechi. Se va fura ca-n codru, se va fura pînă-n pînzele albe, se va fura cu neruşinare. Iar pentru oamenii naivi se va vorbi în continuare despre reforme, despre integrare europeană, despre supremaţia legii. Dar nimic nu se va schimba. Mare e mocirla moldovenească a decăderii morale.

Valori, principii, repere etice? Acestea au fost spulberate încă în zorii tranziţiei. A rămas aici o singură valoare: guşa plină, confortul personal, supravieţuirea familiei. În rest, toate-s vorbărie…

XS
SM
MD
LG