Linkuri accesibilitate

Alegătorul dezgustat-derutat-năucit


Toţi sînt proeuropeni şi liberali pînă-n măduva oaselor.

Nu ştiu dacă mai există undeva alegători atît de năuciţi ca cei din Moldova. Arena politică moldovenească e ca nisipurile mişcătoare. Partidele apar şi dispar peste noapte, iar de multe ori nu mai înţelegi prin ce se deosebeşte proaspăta formaţiune de cea mai veche. Parcă vor acelaşi lucru, dar denumirea le este diferită.

Cetăţeanul urmăreşte parcă un spectacol halucinant-fantasmagoric. Bunăoară, îl vezi pe făuritorul unui nou partid spunînd ceva ritos şi eşti derutat. Căci acelaşi om spunea altceva pe vremea cînd era liderul unui alt partid. Şi nu mai înţelegi nimic. Şi-o fi schimbat opţiunea între timp politicianul? Poate, dar foarte convingător vorbea el şi pe baricadele vechiului partid. Dar în vechiul partid de ce nu putea el să muncească la fel de bine ca în noua formaţiune?

O altă chestie care te poate deruta. Vezi un reprezentant al societăţii civile, intrînd cu încredere într-un partid. Anterior, omul era sceptic în raport cu toate partidele, acum zice că partidul pe care l-a ales va face minuni. Şi rămîi cu ochii ţaglă. E vorba de un om care avea un soi de credibilitate, de o voce distinctă a societăţii civile, care nu făcea concesii politicienilor. La ce bun îi trebuie lui să îmbrace toga partinică? Şi acum, după ce a intrat în partid, e mai credibil mesajul lui? Eu unul nu sînt sigur. Regretabil mai e şi faptul că anemica societate civilă pierde o voce notorie.

În ultima vreme lucrurile s-au complicat mai cu seamă pe partea dreaptă a eşichierului politic. Nu mai înţelege cetăţeanul pe cine să-l prefere. Toţi sînt proeuropeni şi liberali pînă-n măduva oaselor. Acelaşi om poate promova valorile europene în mai multe partide. De ce nu se poate limita la unul?

O fi multe realizările politicienilor autohtoni în anii tranziţiei. Dar una mi se pare incontestabilă-evidentă, aceea că au reuşit să-l buimăcească pe bietul alegător.

XS
SM
MD
LG