Linkuri accesibilitate

Nu a existat promisiune făcută de NATO Rusiei


Nu a existat nici un angajament al NATO că nu ar coopta Polonia, România sau țările baltice. E vorba de țări independente care au dreptul suveran de a cere să se alăture oricăror structuri internaționale.

„Rusia nu vrea război, dar e nevoită să se apere, pentru că e înconjurată de un NATO agresiv, în plină expansiune” - auzim asta foarte des, argument preluat chiar și de unii oameni de bună credință.

Apoi, se mai spune, Rusia s-ar simți „trădată și înșelată” pentru că NATO nu și-a respectat promisiunea de a nu se extinde în spațiul fost comunist.

Să începem cu aceasta din urmă: nu a existat promisiune făcută de NATO Rusiei…

„Ba da”, vine argumentul, „asta i-a promis Reagan lui Gorbaciov”.

Harta extinderii NATO în Europa
Harta extinderii NATO în Europa

Realitatea este că nu a existat un asemenea angajament, nici formal nici informal. Un asemenea lucru nu a fost solicitat de Moscova, după cum a recunoscut chiar Gorbaciov. Apoi, termenul de „promisiune” nu are sens într-un asemenea context. „Promisiunile” nu există în diplomație, cum nu există în justiție. Exista doar documente scrise. Nu există nici un astfel de document, un angajament scris al NATO.

La fel, Gorbaciov nu era președintele Rusiei, ci al URSS-ului, o ficțiune istorică ce nu mai există. E ca și cum astăzi ar veni Tomislav Nikolić (președintele Serbiei) cu promisiuni făcute lui Tito, care nu au existat niciodată in scris.

Apoi, se tot vehiculează hărți, în special pe internet, presupuse a figura Rusia încercuită de baze NATO. Totul e mincinos în acele hărți.

Despre principala asemenea hartă care circulă se pot spune următoarele:

1. Folosește logo-ul NATO (acea rozetă ce seamănă cu o stea metalică) pentru orice bază americană de pe planetă. Or, NATO nu are baze militare în Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Africa etc., cum vedem pe acele hărți… Acelea sînt baze militare americane, păstrate de respectivele țări prin acord direct cu Washingtonul de la al Doilea Război Mondial încoace. Nici o legătură, nici cea mai mică, de nici un fel, cu marile rozete albastre NATO pe care hărțile le figurează în Europa.

2. De asemenea, NATO nu are baze militare în Egipt și în țările arabe din Golful Persic, cum vedem pe acele hărți. Acele baze sunt tot americane și nu privesc in nici un fel Alianța Nord Atlantică, cu sediul ei de la Bruxelles.

3. Ce rămâne? Două mincinoase baze militare in Kazahstan și Turkmenistan, două dictaturi asiatice ex-sovietice. Acele baze nu există însă. Au fost vagi propuneri, acum ceva ani, de găzduire a unor instalații temporare pentru a sprijini tranzitul și transporturile spre Afganistan… cu acordul Rusiei. Dar nu s-au făcut.

4. Singura (SINGURA) rozetă NATO reală de pe acele hărți (în afara celor din Europa, desigur, unde NATO se află acasă), singura așadar este cea din Afganistan… pe cale de demontare, căci majoritatea trupelor NATO din Afganistan s-au retras deja, iar operațiunea respectivă, care a durat un deceniu, a avut loc cu acordul ONU… și al Rusiei.

Baze militare americane pe hărţi ruseşti

Hărți total mincinoase, așadar. Steluțele NATO nu au ce căuta pe bazele americane din Japonia, Filipine, Egipt etc… Și, la fel, pentru a conchide, nu a existat nici un angajament al NATO că nu ar coopta Polonia, România sau țările baltice. E vorba de țări independente, membre și în UE și care au dreptul suveran de a cere să se alăture oricăror structuri internaționale doresc.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG