Linkuri accesibilitate

Petru Macovei: „Violența și incitarea la ură prin televiziunile ruse trebuie stopate”


Interviul dimineții cu directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Deputaţii coaliţiei de guvernare par să se frământe, confidenţial, în privinţa modului în care Republica Moldova s-ar putea împotrivi propagandei pe care mai multe posturi de televiziune ruseşti o aplică cetăţenilor acesteia. Se crede că s-ar plămădi planuri de interzicere a retransmiterii acestor posturi, în totalitate sau numai a unor emisiuni considerate mai nocive. De ce, însă, se discută mai mult în culise decât la vedere? Şi cât de realizabilă mai este, în conjunctura politică de acum, intenţia de a închide pentru consumatorii moldoveni Cutia Pandorei, de fapt cel mai amplu proiect de propagandă din istoria mass media?

O convorbire pe această temă cu Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Europa Liberă: De ce discuţiile despre asanarea mediului informaţional moldovenesc, inclusiv despre modul în care retransmisiunea posturilor ruseşti tv ar fi interzisă parţial sau în totalitate, se poartă mai mult în culise? Ce explicaţii pot exista pentru lipsa de transparenţă în acest sens?

Petru Macovei: „Nu cred că putem găsi o justificare pentru lipsa transparenţei, pentru că pericolul asupra spaţiului informaţional al Republicii Moldova nu a apărut de ieri sau de astăzi. Discuţii s-au purtat şi semnale au fost făcute în spaţiul public de către societatea civilă încă acum un an şi jumătate, cu siguranţă din momentul anexării Crimeii şi a evenimentelor din Ucraina. Îmi pare rău că politicienii abia acum au înţeles cât de gravă este situaţia.

Dacă vă aduceţi aminte încă în cursul anului trecut fosta deputată liberal-reformatoare a făcut apeluri către CCA şi Parlament să discute acest lucru şi nu s-a întâmplat. Se întâmplă acum şi lucrul acesta mi se pare foarte straniu pentru că vorbim despre un ipotetic proiect de lege pe care nu l-a văzut nimeni, despre c are doar se discută că ar fi o iniţiativă a deputatului democrat Vlad Plahotniuc, cu toate că acelaşi deputat este şi proprietarul uneia din cele mai mari companii de televiziune care retransmite posturi ruseşti. Am impresia că aceste discuţii sunt nimic altceva decât scurgeri controlate de informaţii pentru a testa reacţia publică la ceea ce eventual s-ar putea întâmpla.”

Europa Liberă: În general la alte case, eventual mai mari, cum s-a rezolvat această problemă?

Petru Macovei: „Casele mai mari s-au confruntat cu probleme de acest fel cu mulţi-mulţi ani în urmă şi astea sunt noile provocări cărora trebuie să le facă faţă noile democraţii – fostele republici sovietice şi din experienţa altor ţări, pentru că am încercat să vedem care sunt măsurile de protecţie a spaţiului informaţional pe care le aplică Europa de vesti, şi acolo sunt nişte măsuri legislative care prevăd foarte exact modalităţile prin care pot fi retransmise posturile de televiziune din ţările străine şi există nu set de criterii cărora trebuie să corespundă acestea. Pentru că nu poţi retransmite orice.”

Europa Liberă: Există în general mecanisme europene aplaudate care să poată constata o agresiune propagandistică din exterior şi să ofere instrumente adecvate de descurajare a acesteia, inclusiv prin diferite forme de sancţionare eficientă a posturilor TV, mai ales în situaţia în care se acţionează după principiul „hoţul strigă hoţul”?

Petru Macovei: „Exact acesta este principiul după care se acţionează acum de către Federaţia Rusă, care aplică metode de propagandă gravă şi de manipulare informaţională, acuzând în acelaşi timp alte ţări că ar face lucrul acesta.

Din câte cunosc nu există în spaţiul european mecanisme care să poată efectiv determina produsul propagandistic şi cum ar putea fi pedepsiţi cei care propagă manipularea informaţională. În acelaşi timp există Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră care include nişte responsabilităţi ale radiodifuzorilor şi printre aceste responsabilităţi e şi cea de a respecta drepturile fundamentale ale oamenilor, de a respecta demnitatea umană.

Există şi nu comitet director creat în baza acestei convenţii transfrontaliere care poate să examineze eventualele plângeri privind conţinuturile difuzate de radiodifuzării ţărilor care au semnat această Convenţie. Din câte cunosc, Federaţia Rusă nu a ratificat această Convenţie, iar Republica Moldova a făcut-io din anul 2002. Şi tocmai că ceea ce se speculează acum este că ar fi bine ca pe teritoriul republicii Moldova să fie interzisă retransmiterea televiziunilor ţărilor care nu au ratificat acest document.”

Europa Liberă: Şi cum vi se pare acest argument? Întrebarea logică ar fi ce, cu un an în urmă nu se ştia despre faptul că Federaţia Rusă nu a ratificat convenţia?

Petru Macovei: „Ba da, se cunoştea şi s-au mai făcut propuneri de acest fel. Inclusiv fostul deputat liberal-reformator Valeriu Saharneanu la un moment dat a făcut această propunere. S-a mai discutat în spaţiul public despre asta, dar pentru prima dată această discuţie are o notă semi-oficială, pentru că anterior iniţiativele au venit din partea opoziţiei şi nu erau prezentate ca nişte iniţiative cu sorţi de izbândă.

Acum dacă ne uităm cine face aceste propuneri şi, mai ales, dacă urmărim dezbaterile care au început la posturile de televiziune controlate de către Vlad Plahotniuc în aceiaşi cheie – a necesităţii de a aplica anumite restricţii privind retransmisia – probabil că există într-adevăr dorinţa de a face acest lucru. Teamă mi-i că aceste discuţii urmăresc alte scopuri decât cel de a proteja spaţiul informaţional. Pentru că îmi este greu să înţeleg cum proprietarul unei televiziuni care retransmite o televiziune rusă şi câştigă foarte mulţi bani din publicitatea difuzată pe acest post de televiziune ar avea o asemenea iniţiativă. ”

Europa Liberă: Am auzit unii avocaţi ai diavolului, întrebându-se de ce propaganda unui magnat local de presă ar fi mai rea decât cea a unei ţări agresoare?

Petru Macovei: „Trebuie totuşi să facem o distincţie. Vorbim despre propaganda urii şi într-o anumită măsură propaganda războiului. Iar aceiaşi Convenţie europeană privind televiziunea transfrontalieră interzice radiodifuzorilor să pună în valoare violenţa, aşa cum scrie în convenţia.

Reportajele transmise de televiziunile ruseşti şi retransmise inclusiv în Republica Moldova tocmai pun în valoare violenţă şi incită la ură în raport cu Ucraina şi lucrurile acestea trebuie bineînţeles stopate. În ce priveşte manipulările informaţionale din spaţiul audiovizual autohton, bineînţeles că acestea tot trebuie blocate, iar pentru aceasta există CCA care are pârghii eficiente. Doar că nu le aplică suficient de mult.”

Europa Liberă: Există estimări sau măcar aproximaţii privind veniturile pe care le aduce retransmiterea posturilor ruseşti aşa numiţilor „oligarhi” sau pur şi simplu, proprietarilor de posturi TV? Ce bani se fac, de exemplu, cu „Pervîi kanal” şi Prime?

Petru Macovei: „Nu există date oficiale care ar putea să ne spună exact sumele. În acelaşi timp din câte am citit, lucruri care nu au fost nici confirmate, nici infirmate de către proprietarul postului care retransmite „Pervîi kanal”, veniturile în 2014 s-ar fi ridicat la 30 de milioane de lei. Nu ştiu exact dacă aceasta este suma, în acelaşi timp este o implicaţie financiară foarte clară.

În acelaşi timp, există şi alţi proprietari, care retransmit posturi ca „NTV”, postul local „TV7”, care e în proprietatea deputatului PLDM Chiril Lucinschi, există şi alte posturi ruseşti retransmise în Republica Moldova care plasează de asemenea publicitate locală şi, corespunzător, există interesul financiar.

Totuşi, eu cred că lucrurile trebuie văzute dintr-o altă perspectivă. Nu cred că interzicerea retransmisiei posturilor de televiziune ruseşti ar fi o soluţie democratică, deoarece aceleaşi posturi sunt retransmise inclusiv în ţările europene care au semnat şi ratificat această Convenţie europeană. Important este ca acestor posturi retransmise din federaţia Rusă să nu li se ofere avantajul de a se afla pe frecvenţe de distribuţie naţională, ceea ce se întâmplă acum, pentru că de fapt parazitează pe frecvenţele publice.

Şi doi, pentru că noi iată-iată sper să trecem la televiziunea digitală şi vor fi acele multiplexe, şi important e ca televiziunile incluse în acele multiplexe să fie televiziunile din ţările care au ratificat convenţia, televiziunile cu produs naţional şi televiziunile care oferă un conţinut european. Iar celelalte deja să poată fi accesate de orice cetăţean de acum prin satelit.”

Europa Liberă: În ce măsură populaţia R. Moldova este oarecum şcolarizată, informată, astfel încât să aibă discernământul necesar în privinţa propagandei şi consumului de produse TV în general?

Petru Macovei: „Într-o măsură foarte mică, infimă. Pentru că lucrurile tocmai se lovesc de faptul că cele mai importante televiziuni, cu excepţia televiziunii publice şi a una-două televiziuni private, sunt deţinute de politicieni care retransmit prin companiile lo0r televiziuni ruseşti, deci nu sunt interesaţi să se ocupe la modul serios de lucrul acesta.

Mă bucur că ieri, deşi tardiv, s-a discutat despre lucrul acesta şi la Consiliul Suprem de Securitate, pentru că statul trebuie să aibă o strategie şi nu o are… Ceea ce se întâmplă acum pe segmentul de educaţie mediatică sunt doar nişte activităţi ale societăţii civile care încearcă să le explice cetăţenilor deosebirea între un produs jurnalistic calitativ şi unul propagandistic şi manipulator. Dar aceasta este foarte puţin. De aceasta trebuie să se ocupe şi Ministerul Educaţiei, şi bineînţeles, guvernul care e o entitate care trebuie să protejeze cetăţenii de diverse pericole, inclusiv cel informaţional. ”

Europa Liberă: Dacă credeţi că totul pare a fi o testare de reacţii, asta ar însemna că admiteţi că, dacă reacţiile vor fi negative, se va da înapoi?

Petru Macovei: „Admit acest lucru şi chiar cred că această scurgere de informaţie controlată a fost făcută cu scopul de a vedea eventualele reacţii nu atât din partea cetăţenilor, cât mai curând din partea partenerilor externi. Să se vadă ce ar spune ei, dacă ar încuraja o asemenea decizie. În acelaşi timp, probabil se testează şi posibila reacţia a minorităţilor naţionale, pentru că ele vor fi primele afectate deoarece se documentează în special de la sursele de informaţie din Rusia.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:10 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG