Linkuri accesibilitate

Britanicii îngrijorați de avansul Rusiei în Marea Neagră?


Michael Fallon
Michael Fallon

La întâlnirea ministrului britanic al Apărării cu președintele român, Klaus Iohannis, cei doi au fost de acord ca exercițiile militare în comun să devină o practică regulată în cadrul NATO.

Îngrijorări despre evoluţia situaţiei în regiune a exprimat astăzi la Bucureşti ministrul britanic al apărării care a vorbit despre amplasarea elementelor scutului defensiv american la Marea Neagra si însemnătatea regiunii pentru Alianţa Nord-Atlantică.

Marea Britanie a fost unul dintre cei mai puternici avocați ai România în procesul de integrare în NATO, iar puntea creată de Traian Băsescu între București - Londra și Washington, continuă să funcționeze dincolo de noile paradigme care se vehiculează în cercurile diplomatice din capitala română.

Aflat la București într-o vizită fulger, ministrul britanic al Apărării Michael Fallon a spus astăzi că împărtășește îngrijorarea României în legătură cu securitatea din zona Mării Negre. “Este foarte important ca toate acordurile care guvernează regiunea Mării Negre să fie respectate pe deplin” a declarat oficialul de la Londra, adăugând că în octombrie va poposi la Constanța unul dintre cele mai noi distrugătoare ale marinei britanice.

Când s-a referit la acordurile care “guvernează” întreaga zonă pontică, ministrul britanic al Apărării a avut în vedere și Crimeea, chiar dacă nu a nominalizat-o. Săptămâna trecută, însă, ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell a explicat într-un interviu că mesajul țării sale este clar: “ce a fost ilegal și ilegitim acum un an rămâne ilegal și ilegitim și azi”, iar Londra îi cere Moscovei “să returneze Crimeea Ucrainei”.

Liderii britanici sunt interesați de avansul Rusiei spre Vest, iar ministrul Apărării a spus sub diverse forme, de mai multe ori că Vladimir Putin are ambiții care privesc și alte zone ale fostei Uniuni Sovietice. Acum o lună Michael Fallon a avertizat că “Rusia este în prezent un pericol real” pentru cele trei state baltice Lituania, Letonia și Estonia.

Discuțiile avute la București de ministrul britanic al Apărării au avut și o reacție legată de declarația ambasadorului rus la Copenhaga, Mihail Vanin care a reluat ideea că Moscova va considera ținte legitime toate statele care vor găzdui instalații antibalistice, amenințând direct Danemarca. Astfel oficialul de la Londra a precizat că a vorbit cu ministrul român al Apărării, Mircea Dușa despre măsurile comune care trebuie luate de România și Marea Britantie “pentru a asigura o prezență permanentă prin rotație a capabilităților NATO în Marea Neagră”.

Cu toate că temerile legate de vulnerabilitatea Mării Negre nu au fost formulate explicit până acum, din reacțiile oficialului britanic rezultă că după statele baltice, Marea Neagră ar putea fi următorul punct nevralgic, cu atât mai mult cu cât exercițiile militarilor ruși se concentrează în aceste zone.

La întlnirea ministrului britanic al Apărării cu președintele român, Klaus Iohannis, cei doi au fost de acord ca exercițiile militare româno-britanice să devină o practică regulată în cadrul NATO, iar Michael Fallon a menționat că țara sa dorește o extindere a relațiilor comerciale cu Republica Moldova.

Pe de altă parte, ministrul Dușa a discutat cu omologul său Fallon despre felul în care se îndeplinesc măsurile de reasigure pe flancul estic al NATO și despre cele două comandamente ale Alianței care vor fi stabilite în România.

Despre analiza făcută de Londra asupra pericolului care vine dinspre Rusia, oficialul britanic nu a spus nimic, în vreme ce liderii de la București preferă mai degrabă să ocolească acest subiect.

XS
SM
MD
LG