Linkuri accesibilitate

Eric Rubin: „viziunea comună este una importantă: reîntregirea societăţii moldoveneşti”


Vizita la Chișinău a asistentul adjunct al secretarului de stat american.

Asistentul adjunct al secretarului de stat american, Eric Rubin, care reprezintă Statele Unite în formatul 5+2 vede în reluarea dialogului Chişinău - Tiraspol din ultimele săptămâni un semnal încurajator”. Oficialul american i-a făcut declaraţia Dianei Răileanu în timpul unei vizite la Chişinău unde mai spune că a venit pentru a îndemna noile autoriăţi să continue reformele necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană:

La Chişinău, Eric Rubin a avut întrevederi cu reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi ai Biroului pentru Reintegrare. Demnitarul american a spus că Statele Unite susţin apropierea Republicii Moldova de Occident şi că Washingtonul este dispus să acorde suport Chişinăului pentru realizarea prevederilor din Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Eric Rubin a scos în evidenţă şi domeniile asupra cărora autorităţile de la Chişinău ar trebui, întâi de toate, să-şi îndrepte efortul:

„Probabil, cea mai mare provocare ţine de transparenţă, ţine de modul prin care guvernanţii pot convinge cetăţenii moldoveni că muncesc în beneficiul lor şi cheltuie banii publici cu înţelepciune. Acest lucru necesită continuarea reformelor începute deja, însă cu mai multă profunzime în toate sectoarele: cel bancar, energetic etc. Deci, în primul rând vorbim de transparenţă. Ştim, nu este uşor, nu ne aşteptăm la schimbări miraculoase peste noapte, însă această este calea corectă.

Eric Rubin este şi reprezentantul Statelor Unite în formatul de negocieri „5+2” privind diferendul transnistrean. Între altele, oficialul a salutat întâlnirea de săptămâna trecută între premierul Chiril Gaburici şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. De asemenea, Eric Rubin şi-a exprimat speranţa că în scurt timp vor fi reluate şi discuţiile în formatul „5+2”:

„Sperăm că anul acesta va fi unul al realizărilor în cadrul negocierilor „5+2”. Credem că toate părţile implicate în discuţii sunt interesate de acest lucru. Întâlnirea între lideri (premierul Chiril Gaburici şi liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk n.r.) a fost foarte pozitivă şi reprezintă un bun început pentru acest an. Însă, suntem deja la finele lunii martie, deci nu avem timp de pierdut. Susţinem misiunea OSCE în Republica Moldova şi sperăm că alături de toate părţile implicate în discuţii vor reuşi să readucă negocierile pe făgaşul normalităţii. Cu siguranţă sunt dezacorduri, dacă nu ar fi aşa nu am fi implicaţi într-un proces de negocieri. Deci, trebuie să depăşim aceste neînţelegeri pentru că viziunea comună este una importantă: reîntregirea societăţii moldoveneşti.”

De altfel, Statele Unite ale Americii, alături de Banca Mondiala şi Comisia Europeană, sunt cei mai mari donatori externi ai Republicii Moldova. Din 1992, de când au fost stabilite relaţiile diplomatice moldo-americane, SUA au oferit Republicii Moldova asistenţă în valoare de 1,2 miliarde dolari. În martie anul trecut, la Washington, Statele Unite şi Republica Moldova au lansat un „dialog strategic” pentru cooperare în domenii precum energia, securitatea şi consolidarea democraţiei.

DR REL

Previous Next

XS
SM
MD
LG