Linkuri accesibilitate

Ce a făcut premierul Chiril Gaburici la Bruxelles


Chiril Gaburici și Jean Claude Juncker, Bruxelles, 16 martie 2015.
Chiril Gaburici și Jean Claude Juncker, Bruxelles, 16 martie 2015.

Premierul R.Moldova a vizitat a două oară instituţiile europene după învestirea sa în funcţie.

Invitaţia de a participa la summit-ul lărgit al Partidului Popular European îi fusese lansată liderului PLDM, Vlad Filat, cel puţin aşa anunţa acesta pe o reţea de socializare cu puţin timp înainte ca premierul Chiril Gaburici să-şi fi început turul instituţiilor europene. Cum Vlad Filat nu e decât deputat, i-ar fi pasat invitaţia premierului, ca acesta să utilizeze prilejul pentru a reconfirma opţiunea fermă proeuropeană a guvernului pe care îl conduce.

La revenire, premierul a anunţat că a asistat cu mare interes la discuţiile de pe agenda summit-ului, dar a ţinut să mai menţioneze un detaliu:

„În cadrul acestui summit, am avut discuţii cu cancelarul german, Angela Merkel, fostul preşedinte francez, Nicolas Sarcozi, şi fostul preşedinte georgian, Mihail Saakașvili. Am vorbit despre situaţia geopolitică, despre acordul de asociere, dar şi despre priorităţile Republicii Moldova pentru această perioadă de timp.”

Cu o zi mai devreme, şi predecesorul lui Chiril Gaburici, fostul premier liberal-democrat Iurie Leancă, care a părăsit între timp PLDM-ul şi se pregăteşte de lansarea unui propriu proiect politic, anunţa că s-a întâlnit neoficial la Berlin cu cancelarul german şi că ar fi constat că Angela Merkel ar fi nedumerită de evoluţiile politice de după scrutinul din 30 noiembrie de la Chişinău.

Un alt anunţ al premierului Gaburici făcut vineri pe aeroport e că s-a înţeles cu omologul său luxemburghez să trimită în Republica Moldova o misiune de expertiză a sectorului financiar-bancar confruntat în aceste luni cu o criză de proporţii.

„Cunoaşteţi că Luxembugul este una din cele mai puternice ţări în acest domeniu. Domnia sa ne va trimite o expertiză, ca să fim într-un fel şcolarizaţi de cei care cunosc foarte bine acest domeniu.”

Premierul Gaburici a dat şi un termen mai concret al vizitei pe care ar intenţiona să o întreprindă în Republica Moldova Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. După întrevederea pe care o avusese cu demnitarul NATO la Bruxelles, serviciul de presă guvernamental anunţase intenţia acestuia de a vizita Moldova, dar şi clarificarea chestiunii despre deschiderea unui oficiu permanent NATO la Chişinău:

„Nu a putut să spună exact data când va veni, dar cu siguranţă mai devreme decât vara aceasta, ceea ce înseamnă în următoarele 2-3 luni. În acelaşi timp vom deschide la Chişinău un oficiu NATO.”

Pentru că în timpul cât a lipsit, Ministerul Educaţiei a comunicat noi date despre situaţia academică a premierului, Chiril Gaburici a fost întrebat şi despre acestea, dar a evitat răspunsul:

„Haideţi să ne întoarcem la această întrebare mai târziu, ca s-o clarificăm pentru toată lumea concomitent.”

După ce o investigaţie jurnalistică a scos la iveală faptul că prim-ministrul nu a susţinut examenul de bacalaureat, deputatul liberal Valeriu Munteanu a cerut Ministerului educaţiei să clarifice situaţia. Din răspunsul ministerului ar rezulta că premierul a evitat examenul de bacalaureat, care nu era obligatoriu, dar nu se ştie de unde a obţinut o diplomă de studii medii generale, cu care s-a înscris la universitate.

Premierul Gaburici vizitează a două oară instituţiile europene, după investirea la 18 februarie în funcţie prin voturile PLDM, PD şi PCRM. Prima vizita poate fi numită de curtoazie, pe când cea tocmai încheiată a fost axată în primul rând pe inaugurarea activităţii comitetului de asociere Republica Moldova-UE, ce va avea reuniuni periodice pentru trasarea şi realizarea sarcinilor din acordul de asociere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG