Linkuri accesibilitate

Renato Usatîi: „vreau să demonstrez cetăţenilor din Republica Moldova ce fac flăcăii noştri de la guvernare.”


Un interviu cu liderul Partidului Patria.

Europa Liberă: Domnule Usatîi, aveți de gând să participați acum, cu actele în regulă, dacă tot justiția v-a recunoscut că ați fost scos din cursă nejustificat, dacă aveți de gând să participați la alegerile locale? Și de ce nu ați făcut proba de foc în alegerile din Găgăuzia?

Renato Usatîi: „Și în alegerile locale, și în alegerile parlamentare, care vor fi, și pot să vă asigur că vor fi cred că maximum până la sfârșitul anului 2015, vom participa sigur. Am promis la cetățeni ca în Republica Moldova să nu mai apară probleme de genul ca înregistrarea partidelor, dosare penale la comandă, să nu dispară miliarde de lei din băncile Republicii Moldova. Moldova trebuie să scape de trei Vlazi, mă refer la Filat, Plahotniuc și Voronin. În timpul cât există acești cetățeni pe arena politică din Republica Moldova, voi merge până la urmă și voi lupta ca oamenii din Republica Moldova să aibă o viață mai bună și să aibă un viitor mai corect.”

Europa Liberă: Domnule Usatîi, dar altfel nu se poate decât cucerind puterea, decât dovedind în competiție democratică. Altfel nu aveți șansă să dovediți că sunteți important.

Renato Usatîi: „Au fost mai multe speculații în anul 2014 că Usatîi este proiectul cuiva. Erau mai multe variante. Inclusiv ultima variantă că Usatîi este proiectul Federației Ruse, pregătește dezordini în masă, tentativă de lovitură de stat și toate prostiile pe care le-a auzit toată lumea. Usatîi a demonstrat că a procedat legal, încercând să își înregistreze două partide care n-au fost înregistrate. Până la urmă am găsit soluția să participăm în alegeri cu partidul politic „Patria” care tot a fost scos din cursă. Usatîi n-a făcut mitinguri, n-a făcut așa au numit Maidan despre care discutau toți analiștii politici. Și vă asigur eu că nu este doar părerea lui Renato Usatîi că Moldova trebuie să scape de Filat, Voronin, Plahotniuc. Este poziția și a celor care sunt orientați spre integrarea europeană, spre UE, și a celor care se uită spre Uniunea Vamală, și a celor care îmi plac mie cel mai mult, care se uită spre Moldova.”

Europa Liberă: De ce nu ați intrat în cursa electorală pentru funcția de bașcan, ca să probați tocmai popularitatea?

Renato Usatîi: „M-am gândit personal să particip la alegerile bașcanului din Găgăuzia. Dar este o problemă, trebuie să cunosc limba pe care nu o cunosc. Și nu ai dreptul să fii candidat la postul de bașcan, să nu cunoști limba. Dar în același timp nu vreau să mă joc cu credința oamenilor care au încredere în Renato Usatîi, cum nu am făcut-o nici în alegerile parlamentare, a propos. Dacă la moment Usatîi nu și-a crescut un candidat de bașcan propriu, astăzi, ca să susțin un bașcan sau altul, că m-a rugat cineva sau m-a impus, sau nu știu ce, este imposibil, ceea ce e legat de Renato Usatîi, cel puțin.”

Europa Liberă: Cum tălmăciți dumneavoastră ceea ce s-a întâmplat cu Banca de Economii? Toată lumea strigă: „Prindeți hoțul”, dar de fapt nu reușește.

Renato Usatîi: „În primul rând trebuie să răspundă în fața legii, în fața justiției trebuie să răspundă cei care strigă despre hoț, vorbesc permanent. Mă refer acum la liderii de la guvernare pe care îi avem.”

Europa Liberă: Dumneavoastră vorbiți de niște persoane politice care de fapt nu sunt probe împotriva lor, cel puțin.

Renato Usatîi: „Vă dau dumneavoastră un milion de procente că este aproape ziua când același Shor va începe să vorbească. Va începe să vorbească deoarece va înțelege că merge la fund. Deci, toate poveștile care i s-au spus de Filat și Plahotniuc „hai tu nu ai grijă, că noi o să-ți facem o percheziție, ca să facem niște show-uri pentru oameni”. Persoanele de la Centrul Național Anticorupție încă nu cunoșteau să vor merge cu percheziții la Ilan Shor, dar Ilan Shor deja își făcea regulă în birou, cu trei zile înainte, a adunat toată lumea, și-a făcut contract cu avocații. Acesta a fost un show de zile mari, tot ce ați văzut la televiziune, și când au fost primele percheziții. Acum, când au avut a doua oară loc perchezițiile, Shor a înțeles că i s-a promis că va fi bine, dar nimeni nu i-a spus că la doi parteneri de-ai lui de afaceri vor intra procurorii spărgând ușa, nu i s-a spus că vor fi reținute anumite persoane. Și Shor acum se află într-o panică totală, ca să știți. Și el când va vedea că merge la fund, eu vă asigur că va spune totul legat și de Filat, și de Plahotniuc. Dacă Usatîi transferă pentru donații peste 500 de mii de lei, din contul care e înregistrat pe numele lui Renato Usatîi, nu pe companii offshore, sau pe bețivi, pe consumatorii de droguri, cum a fost în cazul cu Banca Socială cu creditele, imediat CNA apare la bancă. Ian spuneți, vă rog, dar ce e cu transferul acesta, dar unde i-a transferat, de unde au apărut banii în contul lui Usatîi? Vorbim despre 520 de mii de lei. Acum imaginați-vă că pleacă milioane de lei, sute de milioane și nu reacționează nimeni. Aici nu este problema în ofițeri, că sunt ofițeri băieți de treabă și la Centrul Național Anticorupție, și la Procuratura Anticorupție, și la Procuratura Generală, dar merge vorba că șefii le-au dat instrucțiuni „Standby! Băieți, stați și nu vă amestecați, nu e treaba voastră!”, cum se face la noi de obicei în Republica Moldova cu părere de rău în ultimii 20 de ani. Shor a început să dea declarații la Procuratură legate de numele lui Vlad Filat. Pentru mine este evident clar că Shor cu Plahotniuc s-au înţeles să-l facă pe Filat persoana de vină în tot ce s-a întâmplat. Acum când a stat opt ore.”

Europa Liberă: Ce ambiţii politice aveţi dumneavoastră pentru următorul an sau câţiva ani? Cu ce promisiuni veniţi în faţa alegătorilor, dar mai ales camarazilor din partidul cu care aţi intrat în alegeri, deocamdată, fără succes?

Renato Usatîi: „Pentru mine personal cel mai mare succes este că Renato Usatîi în zece luni de zile a obţinut o încredere de la sute de mii de cetăţeni din Republica Moldova. Pentru mine este foarte important că Renato Usatîi nu a creat un partid de stânga, cum vorbeau mai mulţi analişti politici, dar Renato Usatîi a organizat un partid care a mobilizat foarte multe persoane, mulţi din ei spun deschis: „Renato, noi suntem români”. Zic: „Bine, băieți, eu sunt moldovean şi de la mama, şi tata eu am aflat în copilărie că vorbesc limba moldovenească”. Nu vreau să fac speculaţii legate de limbă. Zic: „Băieți, cu limba ne clarificăm, dar astăzi în Republica Moldova problema numărul unu este corupţia”. Eu nu vreau astăzi să existe un proiect politic care duce ţara într-o direcţie sau alta. De atâta că Usatîi, spre exemplu, are business în Federaţia Rusă, apoi eu ce, trebuie să duc Republica Moldova în Uniunea Vamală că am business? Dar nici nu voi permite altora să ducă ţara în direcţia unde îşi au conturile. Pentru mine este important ca cetăţenii Republicii Moldova să decidă în ce direcţie trebuie să meargă ţara. Pentru mine este important să mobilizez toţi cetăţenii din Republica Moldova, şi cei care sunt pentru integrarea europeană, şi cei care sunt pentru unirea cu România, şi cei cu Uniunea Vamală. Eu nu mai vreau să existe în Republica Moldova ceea ce avem în ultimii zece ani, că „aceştia sunt русские оккупанты, aceştia sunt români şi sunt răi, aceştia sunt găgăuzi” ş.a.m.d. Toţi sunt ai noştri. Suntem o ţară mică care a primit de la Dumnezeu suveranitatea. Şi astăzi, cu părere de rău, din cauza conturilor bancare personale ale lui Vladimir Voronin şi ale celorlalţi doi oligarhi, Republica Moldova merge acolo unde decid ei. Ar fi corect, după părerea mea, când am spus că cetăţenii trebuie să decidă în ce direcţie va merge Republica Moldova, în primul rând trebuie să decidă 2/3 din cetăţeni. Vă imaginaţi dacă mâine cineva se apucă şi face un referendum şi vor fi 51% pentru Uniunea Vamală şi 49% pentru integrarea europeană? Sau 52% la 48%, nu contează. Eu vă asigur că va fi al doilea Maidan în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Sau Lugansk, domnule Renato Usatîi, sau Doneţk, Doamne fereşte. Credeţi că există premise pentru aceasta?

Renato Usatîi: „Da. Cu părere de rău, se pot întâmpla mai multe. De aceea, eu am spus concret: oameni buni, vor trece doi, trei, patru ani, fiecare cetăţean din Republica Moldova trebuie să înţeleagă ce înseamnă integrarea europeană, ce înseamnă Uniunea Vamală. Trebuie de le dat şanse oamenilor şi de a le explica. Trebuie să le dăm posibilitate partenerilor noştri strategici să vedem ce face fiecare dintre ei pentru Republica Moldova. Şi oamenii vor decide. Şi care va fi direcţia acceptată de cetăţeni, aceea va fi.”

Europa Liberă: Domnule Usatîi, şi astăzi s-a anunţat că partidul a depus două cereri de acţionare în judecată a Republicii Moldova, electorală. Aşa cum anunţă secretariatul partidului, dosarele au fost admise. Adică, admisibilitatea vă dă o speranţă. Ce vreţi să obţineţi prin această judecată?

Renato Usatîi: „În primul rând, pentru noi este o mare victorie că cererile au fost admise. Actuala guvernare a promis până în data de 15 decembrie ca să fie prezentate probele care ar demonstra că Usatîi a fost scos legal din cursă. Europenii mi-au spus, acest lucru a avut loc acum două-trei săptămâni, că: „Domnule Usatîi, nu am primit nicio probă. Dar povestea că aţi procurat nişte automobile pe bani din Federaţia Rusă şi mijloacele băneşti care le-ați adus până a începe campania electorală din Federaţia Rusă nu este ceva ce ar fi incorect”. Eu sper şi sunt sigur că vom câştiga la CEDO. În primul rând, vreau să demonstrez cetăţenilor din Republica Moldova ce fac flăcăii noştri de la guvernare.”

Europa Liberă: Şi vreţi despăgubiri?

Renato Usatîi: „Despre despăgubiri. S-au cheltuit în campania electorală 12 milioane de lei, aceşti bani sunt banii persoanelor fizice care au donat bani la acest partid, oamenii, eu consider, sunt în drept să-şi primească banii înapoi. Dar în acelaşi timp, aceste persoane au declaraţiile că au achitat toate taxele.”

Europa Liberă: Într-o postare video spuneaţi că veţi reveni în curând la Chişinău. Pe când şi în ce condiţii? V-aţi făcut deja planuri?

Renato Usatîi: „Acum mă pregătesc moral, dar mai mult mă pregătesc financiar, deoarece înţeleg perfect că, cum ajung în Republica Moldova, voi fi imediat arestat. Doar sunt şase dosare penale, pe două din ele sunt gata pregătite mandatele de arest. Vreau să mă întorc în Republica Moldova. Deja se discută foarte mult pe internet că, iată, Usatîi a fugit, a plecat, și-a lăsat oamenii. Nu am lăsat niciun om, persoanele care au fost reţinute acum sunt la libertate. Eram nevoit să joc şah pentru a fi eliberate. Vorbesc despre cazul Nicolae Ţîpovici şi Corneliu Moraru. Oamenii sunt acasă lângă soţii. Partidul este înregistrat. Acum vreau să merg în Moldova. Da, este un pericol foarte mare şi mai mulţi experţi, ceea ce e legat de structurile de forţă, spun că este o prostie să mă întorc acum în ţară, deoarece voi fi arestat şi nu e clar când voi fi eliberat şi dacă voi ieşi eu din puşcărie vreodată sau nu. Dar vreau să demonstrez cetăţenilor că nu am frică de Filat şi Plahotniuc. Şi chiar cât de tragică nu ar fi finala lui Renato Usatîi, a mea personală, ca persoană fizică, nu ca partid politic, pentru mine va fi o demonstrare cetăţenilor pe viitor că, iată, a fost unul care nu a avut frică de ei şi a mers până la urmă. Că astăzi ceea ce fac ei, toate spoturile, toate publicaţiile pe Facebook că Usatîi a fugit, nu vrea să vină, v-a lăsat, eu am să demonstrez că Usatîi nu a lăsat pe nimeni. Şi dacă le-am promis oamenilor că Moldova va scăpa de Filat, Voronin şi Plahotniuc, înseamnă că trebuie să și o fac, că, altfel, degeaba am pornit.”

XS
SM
MD
LG