Linkuri accesibilitate

Statul RM - o mare familie


Structurile de stat sînt la cheremul unor grupuri influente şi au menirea de a le crea facilităţi-privilegii-oportunităţi cinovnicilor şi politicienilor.

Maşinăria asta statală, creată în 1991, îşi propune să facă viaţa cetăţenilor mai frumoasă? Eu unul am mari îndoieli, stimaţi ascultători. Structurile de stat sînt mai curînd la cheremul unor grupuri influente şi au menirea de a le crea facilităţi-privilegii-oportunităţi cinovnicilor şi politicienilor. Un soi de creatură suficientă sieşi care, fireşte, e obligată să salveze aparenţele, să dea pensii şi salarii şi să adune impozite. Dar şi felul în care sînt calculate pensiile şi salariile şi sînt adunate impozitele ne arată că cei mai favorizaţi sînt cei din vîrful puterii şi amicii lor. Statul moldovenesc dă impresia că a fost creat pentru binele funcţionarilor şi politicienilor.

Ce bucurie imensă au trăit cei care în zorii tranziţiei s-au pomenit pe neaşteptate în ipostaza de conducători! Să fii conducător şi să nu ai un tătuc povăţuitor deasupra ta! Păi, asta e fericirea supremă! O fericire şi o libertate de neimaginat în Uniunea Sovietică! Şi oamenii s-au apucat să lucreze cu rîvnă! Nu pentru binele ţării, fireşte, ci pentru binele lor personal. Acum spaţiul de manevră era de o largheţe năucitoare!

Şi a devenit accederea în structurile puterii cel mai dorit lucru în Moldova în derivă. Şi omulenii îşi făceau cumetri şi nănaşi ca să poată obţină cu ajutorul lor o funcţie călduţă. Iar ajungînd în această funcţie, luptau cu acribie ca şi alţi nănaşi-fini-cumetri să ajungă în funcţii călduţe. Mai multe rude cu funcţii ai – mai dulce îţi este viaţa. Tu îţi ajuţi ruda, deci şi ruda te va ajuta peste o vreme!

Şi s-a transformat în anii tranziţiei maşinăria statală într-o mare familie, într-un colectiv de colegi de şcoală-prieteni-nănaşi-fini-cumetri-cuscri-fii şi fiice. Unii, după ce deveneau cinovnici, îşi promovau consătenii în alte funcţii. Şi apăreau în structurile statului mici oaze distincte ca nişte sate miniaturale.

De la 1991 încoace, statul a fost văzut nu ca un mijloc de a făuri ţara şi a implementa reforme, ci ca un adăpost care te ajută să supravieţuieşti şi să-ţi hrăneşti rudele. De aceea, sîntem ani de zile în aceeaşi băltoacă a decăderii morale şi a degringoladei economice.

XS
SM
MD
LG