Linkuri accesibilitate

Călătoria secretă a președintelui Kîrgîzstanului la Chișinău (Rise Moldova)


„Moscova nu va restitui Transnistria, decât la pachet cu baza militară rusă” (Ziarul Național).

Despre călătoria secretă a președintelui Kîrgîzstanului la Chișinău, cu o zi înainte de întâlnirea cu Putin, scrie RISE Moldova. Jurnaliştii de investigaţie de la acest proiect au adunat mai multe confirmări ale vizitei, cum ar fi de exemplu datele de pe portalul specializat în monitorizarea traficului aerian flightradar24.com, dar şi o confirmare verbală din partea purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei moldovene, Vlad Țurcanu. Acesta a explicat de ce președintele Kîrgîzstanului nu s-a întâlnit cu Nicolae Timofti în felul următor: „perioada de aflare în Republica Moldova a fost una scurtă, astfel încât nu a fost timpul necesar pentru o întâlnire între cei doi președinți. Dl. Atambaiev a avut o escală prin Moldova. Noi am dialogat cu colegii din Kârgâzstan dar, până la urmă, nu s-a ajuns la o întâlnire între cei doi președinți. În Chișinău s-a aflat între o oră și jumătate și două.” Alte detalii ale vizitei: ea a avut loc duminică, președintele Kîrgîzstanului a sosit pe Aeroportul Internaţional Chişinău cu un avion de model Embraer Legacy 650 al companiei Nobil Air, demnitarul kîrgîz s-a întâlnit doar cu omul de afaceri Vladimir Plahotniuc şi escala sa la Chişinău a durat doar patru ore. Despre conţinutul discuţiilor fireşte nu se cunoaşte deocamdată nimic.

Un editorial din „Adevărul”, semnat de Ion Mischevca, scrie despre liderul PLDM, Vlad Filat, ca despre un „cadavru politic”. Spune că nu i-ar fi cerut în mod imperativ domnului Leancă să cedeze acţiunile statului de la BEM, ci doar i-ar fi sugerat să atragă un investitor străin care „să capitalizeze banca”, informându-l, totodată, cu privire la ceea ce s-a realizat în perioada mandatul său”. „Dacă liderul PLDM susţine cu nonşalanţă că nu avea nicio responsabilitate în perioada menţionată, atunci ce a căutat domnia sa la inaugurarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni. A venit în calitate de Prim-şomer al statului? se întrebă autorul.

Olga Marcenko şi Vladimir Soloviov analizează într-un articol publicat de „NewsMaker” persoanele cu care ex-premierul Iurie Leancă îşi începe noul său proiect politic. În articol se precizează că „pentru săptămâna asta Iurie Leancă promite să prezinte platforma proiectului său politic. Va fi o forţă pro-europeană, de centru-dreapta, care va avea printre priorităţi lupta cu corupţia şi reformele”. Autorii prezintă câteva nume ale persoanelor care vor face parte din anturajul strâns al lui Iurie Leancă. Printre cei care lucrează cu Leancă, merită atenţie deosebită, scriu cei doi autori de la NewsMaker, polit-tehnologul român Daniel Diviriceanu, care l-ar fi consiliat mai întâi pe Vlad Filat, iar ulterior pe Vlad Plahotniuc, fiind o piesă importantă în lupta politică dintre cei doi din 2013.

„Ziarul Naţional” scrie că „preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, e revoltat de faptul că mai mulţi deputaţi ruşi vin la invitaţia socialistului Igor Dodon în R. Moldova şi se implică deschis în treburile interne ale ţării. În acest sens, Timofti cere ca organele abilitate trebuie să întreprindă măsurile de rigoare, iar deputaţilor ruşi să le fie interzis accesul în R. Moldova”. „Sunt revoltat de implicarea deputaţilor ruşi în alegerile başcanului Găgăuziei. Am vorbit cu vicepremierul Natalia Gherman să facă demersurile necesare pe cale diplomatică. Fostul viceministru de Externe, Valeriu Chiveri, a transmis o notă în acest sens, dar aceştia continuă să vină în ţara noastră”, a declarat Timofti în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, citat de publicaţie. Întrebat dacă şi-ar mai dori un mandat de preşedinte, Nicolae Timofti nu a zis nici nu, dar nici da. „Mai întâi să-mi închei acest mandat. Mai am un an, iar pe urmă vom vedea ce va fi”, a mai spus şeful statului, citat în articol.

Moscova nu va restitui Transnistria, decât la pachet cu baza militară rusă” – este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru pentru „Ziarul Naţional”. „Ne-am obișnuit - apreciază autorul - să credem că autoproclamata republică de pe Nistru nu are altă valoare strategică pentru Rusia, decât că o folosește ca „lesă” pentru Republica Moldova, pentru a ne ține în spațiul „lumii ruse”, a bloca „deriva” noastră spre Vest”. „Faptul că Rusia își menține aici o mică (în aparență) bază militară este considerat un element secundar, legat de dificultatea procesului de găsire a unei soluții acceptabile pentru ambele părți ale conflictului. Doar că Tiraspolul nu acceptă să discute vreo soluție, decât recunoașterea independenței sale, și Moscova nu manifestă niciun gest de nemulțumire în această privință, deși încăpățânarea separatiștilor transnistreni o costă bani grei”, menţionează însă autorul.

XS
SM
MD
LG