Linkuri accesibilitate

Dean Thompson despre consistența parteneriatului strategic dintre România și SUA (România liberă)


România, DNA, și rezistența politicienilor la curățătoria anti-corupție (Evenimentul zilei).

Un amplu interviu cu însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la București, Dean Thompson, apare pe site-ul ziarului România liberă, sub semnătura lui Dan Cristian Turturică. Oficialului american i se pun întrebări arzătoare pentru România. Răspunsurile au tonul precaut pe care îl impune mandatul specific al diplomatului, dar nu se evită nimic esențial. Dean Thompson apreciază consistența parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite. El insistă pe potențialul economic în creștere, deși insuficient fructificat.

Cheia problemeei este, în opinia sa, predictibilitatea legislației românești în domeniu, iar un exemplu oferit indirect este cel al companiei Chevron, care tocmai a anunțat că se va retrage din țară. „Vă rog să-i contactaţi (direct) pentru a afla detalii despre motive [...]; ştiu că reprezentanţii companiilor vor să ştie cum va arăta cadrul de reglementare, care este situaţia lucrărilor de infrastructură. România are un potenţial extraordinar în acest domeniu şi vrem să continuăm să căutăm modalităţi să construim pe acest fundament”, a spus reprezentantul Ambasadei Statelor Unite la București.

Domnia sa a apreciat că este un moment foarte bun, poate cel mai bun de până acum, în coordonarea eforturilor Statelor Unite și cu cele ale Uniunii Europene, în domeniul securității. Îl citează pe comandantul forțelor aliate în Europa care a dat asigurări că articolul 5 din Tratatul NATO va fi aplicat la nevoie: este vorba despre apărarea promptă a oricărui stat membru care ar fi atacat. Una dintre întrebările reporterului României libere vizează direct pericolul la care poate fi expusă Republica Moldova: Dean Thompson recomandă consultarea experților militari. Lupta anticorupție în România este foarte bine văzută de la Washington, rezultă din interviu. Oficialul american nu împărtășește temerea că la București se face exces de zel, dimpotrivă, așa se probează hotărârea autorităților de a readuce la normal funcționarea statului de drept.

Sever Voinescu enunță direct unele opinii exprimate la București cum că Direcția Națională Anticorupție ar acționa la comandă politică. O asemenea acuzație a fost sugerată chiar de premierul Victor Ponta, arată comentatorul. El admite că e destul de bizar ca DNA să-și ia sarcina curățirii mediului politici românesc, dar nu e și antidemocratic. Există destule exemple de guverne care au căzut din pricina unor scandaluri de corupție. În lumea democratică, adaugă Voinescu, miniștrii totuși demisionează înainte ca situația să ajungă subiect de presă. În România, dimpotrivă, demnitarii s-au specializat să reziste în funcție până în ultima zi de libertate. Astfel, se viciază percepția asupra anchetelor anticorupție: ele nu mai apar ca îndreptate împotriva corupției, ci împotriva unor oameni politicieni, se mai arată în Evenimentul zilei.

Un articol din Adevărul, semnat de Cristian Unteanu, prefațează summit-ul de primăvară de la Bruxelles, care va avea loc peste câteva zile. Miza lui ar fi prelungirea sau neprelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, știut fiind că multe dintre statele membre ale Uniunii Europene „sunt puternic sensibilizate” pe această temă. Țările Uniunii au pierdut deja substanțial din punct de vedere economic pe relația cu Moscova, așa că votul e problematic. Articolul face referire la informații venite prin EURACTIV, cum că pe 19-20 martie s-ar profila o amânare a clarificării. Va fi însă foarte important ce poziție va exprima în numele României președintele Klaus Iohannis, pentru că, arată Cristian Unteanu, e „un moment foarte important dintr-o bătălie care are loc în acest moment și care contează mult în jocul de reîmpărţire de spaţii, influenţe şi de trasare de hărţi de toate felurile”.

XS
SM
MD
LG