Linkuri accesibilitate

„Războiul valutar” al Statelor Unite


Un dolar puternic este o veste foarte proastă pentru exportatori.

Dolarul american a ajuns la nivele record. Care este explicatia? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Analistul Matt O’Brian scrie in Washington Post ca asistam la un „război valutar” pe care Statele Unite, paradoxal, îl … pierd. In prezent un euro echivaleaza cu 1.05 dolari americani, fata de 1,39 anul trecut. Adica euro a scazut cu 30% in ultimele 11 luni si prognozele arata ca tendinta va continua.

Analistul scrie ca un dolar puternic este o veste buna pentru americanii care calatoresc peste hotare, dar o veste foarte proasta pentru exportatori. Nu doar euro scade fata de dolar, dar si multe alte valute.

Care este explicatia? Economia americana a inregistrat progrese si pentru prima data intr-un deceniu Rezervele Federale se pregatesc sa ridice rata dobinzilor. Asta in timp ce in restul lumii, cresterea economica este anemica sau inexistenta si bancile centrale scad ratele dobinzilor.

Europa cumpara obligatiuni cu bani noi pentru a contracara tandemul inflatie-crestere economica reduse. Un fenomen similar este in desfasurare de-acum de un deceniu in Japonia. Matt O’Brien explica logica cresterii dolarului. „Cumperi mai curind o obligatiune americana cu o dobinda de 2,13% sau una germana, la 0.23%?” „Este un raspuns matematic usor si investitorii scapa de euro si cumpara dolari”.

Analistul crede ca aceasta tendinta nu se va opri decit atunci cind politicile monetare americana si europeana nu vor mai fi divergente. De aceea prognoza Deutsche Bank este ca euro va continua sa scada pina la 90 de centi la sfirsitul lui 2016 si 85 de centi, la sfirsitul lui 2017. Pentru ca un dolar puternic nu e de bun augur pentru economia americana, Matt O’Brian crede ca Rezervele Federal ar trebui sa mai astepte cu majorarea ratei dobinzilor pentru ca nu exista semne de inflatie si somajul e la un nivel acceptabil, 5.5%. „Asta pentru ca uneori - scrie Matt O’Brien - un dolar puternic e semn de slabiciune”.

XS
SM
MD
LG