Linkuri accesibilitate

Parlamentul European solicită o anchetă internațională independentă în cazul asasinării lui Boris Nemțov


O rezoluție în termeni severi adoptată la Strasbourg.

La locul asasinării lui Boris Nemțov...
La locul asasinării lui Boris Nemțov...

„Boris va rămâne în memoria noastră avocatul unei Rusii puternice, democratice și deschise. A apărat valori pe care le împărtășim cu toții: respect pentru demnitatea umană, angajament democratic, credință în forța societății civile.” Sunt vorbele Coordonatoarei UE pentru politica externă și de securitate Federica Mogherini, rostite în Parlamentul European aseară, când eurodeputații au dezbătut rezoluția care exprimă felul cum vede Uniunea Europeană moartea lui Boris Nemțov.

În document, Parlamentul European „condamnă sever uciderea liderului opoziției democratice din Rusia, Boris Nemțov, și solicită o anchetă internațională independentă asupra acestei crime”.

Parlamentul mai cere autorităților ruse să elibereze toți prizonierii politici, inclusiv pe Nadia Savcenco, pilot ucrainean și deputat în Verhovna Rada, care a fost răpită de pe teritoriul Ucrainei și care este încarcerată ilegal în Rusia, ca și pe Eston Kohver, un ofițer de securitate estonian răpit și arestat de Serviciul Federal Rus de Securitate în septembrie 2014 de partea estoniană a graniței dintre Estonia și Rusia.

Sandra Kalniete
Sandra Kalniete

„Uciderea lui Boris Nemțov este un mesaj hibrid al sistemului Putin pentru lumea liberală și democratică”, a spus în numele grupului Partidului Popular European, Sandra Kalniete, europarlamentară letonă declarată persona-non grata de autoritățile ruse și căreia i-a fost refuzată intrarea în Federația Rusă unde s-a deplasat săptămâna trecută pentru a participa la înmormântarea lui Nemțov.

„Uniunea Europeană trebuie să definească o nouă politică în raport cu Rusia, bazată pe această nouă realitate. Avem nevoie de răbdare, o răbdare strategică. Mai devreme sau mai târziu, orice dictatură se autodistruge” , a mai spus Kalniete la Strasbourg.

„Propaganda Kremlinului transformă Rusia într-un stat represiv, în care se propagă ura și teama...

Rezoluția adoptată astăzi avertizează că „propaganda Kremlinului transformă Rusia într-un stat represiv, în care se propagă ura și teama.”

Rusia se îndreaptă într-o direcție „contrară unei democrații funcționale”, se spune în document, care cere Kremlinului să oprească „presiunile, actele represive și de intimidare” îndreptate împotriva liderilor societății civile și mass media.

Deputații condamnă și eșecul Rusiei de a coopera cu ancheta internațională privind doborârea avionului companiei Malaysia Airlines MH17 deasupra Ucrainei în iulie 2014.

Parlamentul European își exprimă în plus sprijinul pentru forțele democratice din Rusia și cere Consiliului European să angajeze statele membre într-un mesaj puternic și unitar privind drepturile omului. „Este nevoie de un program mai puternic și de mai multă finanțare pentru a sprijini societatea civilă din Rusia și din Crimeea ocupată”, spune rezoluția Parlamentului European.

XS
SM
MD
LG