Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Instituțiile responsabile ale statului se confruntă cu o insuficiență tot mai mare de lichidități”


Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Gheorghe Cojocaru: „Actuala guvernare minoritar-majoritară a moștenit un sistem financiar puternic dezechilibrat, după cum se crede, de mașinațiunile cu miliardele de lei operate prin câteva bănci anul trecut, asupra cărora este în curs de desfășurare o anchetă parlamentară.

Deși ancheta încă nu s-a finalizat, tot mai multe voci atât din mass-media, cât și din mediul parlamentarilor lasă să se înțeleagă că ancheta nu va face lumină asupra sustragerilor masive de valută națională. Instanțele abilitate păstrează tăcere, leul, fără vreo legătură cu situația reală din economie, când se apreciază, când se depreciază abrupt, punând, mai ales, oamenii simpli în mare dificultate.”

Europa Liberă: Oamenii care urmăresc fluctuațiile acestea și mai ales cum se subțiază portofelul se întreabă totuși dacă nu cumva economia este prea vulnerabilă în fața unor asemenea mașinațiuni. De altfel, să vă întreb dacă această gaură la Banca de Economii este singura cauză a destabilizării pieței valutare și a dezechilibrelor din economia națională?

Gheorghe Cojocaru: „Drept răspuns la această întrebare, specialiștii în materie vor invoca impactul nefast al crizei economice mondiale sau al crizei ucrainene și vor avea dreptate. Însă efectele dizolvante ale crizei mondiale și regionale au putut fi amortizate un timp, până când s-au dat aceste lovituri distrugătoare împotriva sistemului bancar. Balanța financiară a fost afectată imediat, încă în toamna anului trecut, dar clasa politică de atunci a reușit să țină sub preș tot ce era legat de aceste sustrageri din banii publici, mai ales, din considerente de ordin electoral.

Doar un detaliu în această privință: în decembrie anul trecut, imediat după încheierea alegerilor parlamentare, mai multe instituții bugetare s-au trezit peste noapte cu o serie de transferuri, contractate în toată regula, blocate fără vreo explicație de Ministerul Finanțelor, aflat deja în criză de lichidități.”

Europa Liberă: Statul trebuie să fie îngrijorat în primul rând de starea de lucruri în sfera banilor publici. Ce se poate spune despre acest domeniu?

Gheorghe Cojocaru: „Se pare că asistăm deja la efectul bulgărului de zăpadă: instituțiile responsabile ale statului se confruntă cu o insuficiență tot mai mare de lichidități – o situație care începea să devină cronică în anii ʾ90 ai secolului trecut. Se înregistrează întârzieri tot mai frecvente la achitarea drepturilor salariale, crește nemulțumirea socială, puterea actuală pare depășită de situație.

Parlamentul a intrat în această primăvară fără a adopta bugetul pe anul curent, fapt care pune într-o lumină nefavorabilă coaliția minoritar-majoritară și ridică mai multe semne de îngrijorare asupra viitorului imediat al oamenilor.”

Europa Liberă: Ce știm din comunicatele oficiale este că noul guvern în frunte cu Chiril Gaburici a inițiat un dialog cu structuri europene. În curând o delegație în frunte cu primul ministru va pleca la Bruxelles la prima Reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - UE. Va acorda Uniunea Europeană sprijinul necesar autorităților pentru a ieși și din această fază a crizei?

Gheorghe Cojocaru: „Sigur, Uniunea Europeană este la curent cu tot ce se întâmplă și nu este indiferentă față de turnura social-economică

Întrebarea pe care și-o pune orice om cu mintea trează este ce garanții oferă actualele autorități că ajutoarele acordate își vor găsi destinatarul...

îngrijorătoare pe care o iau evoluțiile de aici. Dar, înainte de a da un ajutor, întrebarea pe care și-o pune orice om cu mintea trează este ce garanții oferă actualele autorități precum că ajutoarele acordate își vor găsi destinatarul și nu se vor rătăci prin buzunarele largi ale oligarhilor de la Chișinău?... Sau poate că totuși până atunci ancheta parlamentară va da de urma banilor publici dispăruți?”

Previous Next

XS
SM
MD
LG