Linkuri accesibilitate

Digitalizarea în justiţia moldoveană


Programul de automatizare include un sistem de distribuire aleatorie a dosarelor către judecători, înregistrarea audio a şedinţelor de judecată şi un portal prin care oamenii vor putea urmări la ce etapă se află procesul…

O campanie de informare menită să le explice cetăţenilor care sunt beneficiile digitalizării lucrului în cadrul instanţelor de judecată a fost lansat astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii. Între altele, programul de automatizare include un sistem performant de distribuire aleatorie a dosarelor către judecători, unul de înregistrare audio a şedinţelor de judecată şi un portal prin care oamenii vor putea urmări la ce etapă se află procesul de judecată în care sunt implicaţi. Iniţiatorii spun că sistemul, prin excluderea factorul uman, va aduce mai multă transparenţă în activitatea magistraţilor şi va simplifica accesul oamenilor la justiţie.

Sălile de judecată din Republica Moldova sunt dotate încă din 2009 cu seturi de utilaje pentru înregistrarea audio a şedinţelor de judecată, însă abia la finele anului trecut procesul a devenit obligatoriu pentru judecătorii moldoveni. Situaţia este similiară şi în cazul programului de distribuire aleatorie a dosarelor de judecată: acesta a fost lansat, de asemenea, în 2009, cu suportul guvernului Statelor Unite, însă fără a fi utilizat de toate instanţele.

Astăzi, cu sprijinul şi la insistenţa donatorilor, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie care urmăreşte activitatea judecătorilor, a anunţat lansarea unei campanii de informare despre beneficiile digitalizării instanţelor de judecată, menţionând că programele, inclusiv cel de distribuire aleatorie a dosarelor, au fost îmbunătăţite astfel încât sa fie împiedicate intervenţii manipulatorii. Totuşi, Victor Micu a evitat un răspuns clar atunci când a fost întrebat dacă actualul sistem poate sau nu fi fraudat?

Victor Micu
Victor Micu

„La moment, în cazul în care apar aşa situaţii, modificarea rolurilor în program se face numai cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii sau cu acordul Departamentului de Administrare Judectorească, ceea ce, practic, va exclude manipularea. Să ofer garanţii, nu ştiu dacă este corect. Practic, programul respectiv exclude orice manipulare, dar oamenii la noi sunt inventivi şi dacă se va constata vreo situaţie de acest gen e clar că se vor întreprinde măsuri dure faţă de judecătorul în caută sau faţă de lucrătorul respectiv.”

Până în prezent, Consiliul Superior al Magistraturii a aplicat mai multe sancţiuni disciplinare în cazul magistraţilor care au fraudat sistemul de distribuire aleatorie a dosarelor, iar la începutul acestui an Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe numele unui fost judecător, tot din această cauză.

De altfel, în repetate rânduri ambasadorii Uniunii Europene şi Statelor Unite au criticat manipularea programului, introdus în mod special pentru a reduce corupţia din sistemul judecătoresc.

Un alt sistem digitalizat prezentat astăzi a fost cel de înregistrare audio a şedinţelor de judecată. Potrivit preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, magistraţii moldoveni sunt obligaţi la începutul şedinţei de judecată să anunţe părţile implicate în proces că, la cerere, pot obţine pe un disc înregistrarea şedinţei. Această practică, spune Micu, va exclude situaţiile în care magistraţii eliberează pe hârtie alte hotărâri decît cele pronunţate public.

Galina Bostan
Galina Bostan

Reprezentanţi ai ONG-urilor din domeniul justiţiei tratează cu scepticism intenţia autorităţilor de a aduce transparenţă în activitatea judecătorilor şi de a simplifica accesul oamenilor la justiţie. Iată explicaţia directoarei Centrului de Analiză şi prevenire a Corupţiei, Galina Bostan:

„Întotdeauna există modalitatea de a amăgi sistemul dacă există interes. Oricum, valoarea actului de justiţie este dată foarte mult de oamenii care fac această justiţie şi dacă ei sunt interesaţi să mintă sistemul, să treacă peste el, oricum o vor face. În momentul în care a fost posibili până acum acest lucru, va fi posibil şi de azi înainte”.

Totuşi, spune Galina Bostan, faptul că acest proces este susţinut, inclusiv financiar, de partenerii occidentali ai Republicii Moldova, poate fi o garanţie că sistemul va fi monitorizat şi orice abatere va fi sancţionată.

Previous Next

XS
SM
MD
LG