Linkuri accesibilitate

Un program de guvernare elaborat peste hotare (P. Bogatu/politicon.md)


Puncte de vedere asupra sectorului financiar cu Dumitru Ursu (NewsMaker.md).

În sfârşit, Republica Moldova are un program de guvernare care i-ar face faţă până şi unei ţări cu o democraţie avansată ca Germania, Franţa sau Marea Britanie. Atâta doar că el este elaborat nu la Chişinău, ci peste hotare şi a fost făcut cadou autorităţilor moldovene. Este ceea ce scrie Petru Bogatu în comentariul său publicat de politicon.md şi care se referă la analiza însoţită de recomandări pe care au pus-o pe masa guvernului Gaburici donatorii internaţionali. Guvernului i se propune să perfecţioneze şi să securizeze sistemul bancar, să asigure independenţa justiţiei, să încheie reformarea poliţiei să combată corupţia la nivel înalt şi să amelioreze mediul de afaceri. Toate recomandările sunt însoţite de calcule precise şi trasează obiective extrem de concrete. O radiografie fără precedent, trage linie şi scrie Bogatu. Este capabil guvernul să se folosească de reţeta oferită? Greu, dar nu imposibil, crede autorul.

O analiză publicată recent de Stratfor este rezumată pe acelaşi portal în felul următor: sudul Ucrainei îi poate favoriza Rusiei un pasaj ideal spre regiunea transnistreană, pentru a bloca total accesul militar al Kievului la marea Neagră. Centrul american de analiză identifică şi explică astfel un plan al Rusiei de a lega regiunea transnistreană de Crimeea. Corneliu Ciurea încearcă într-o succintă analiză publicată tot pe politicon.md să facă un inventar al celor ce se pot întâmpla în politica moldovenească în viitorul apropiat în subiecte de mare importanţă, una fiind reglementarea transnistreană. Concluzia sa e că noul vice-premier pentru reintegrare, Victor Osipov, are în faţă multe provocări, dar foarte puţine posibilităţi.

O relatare de pe Deutsche Welle semnalează o schimbare de tonalitate a partenerilor de dezvoltare în raport cu Republica Moldova. Mimarea reformelor și tergiversarea implementării lor încep să deranjeze Bruxelles-ul. Prezent la Chișinău, ministrul adjunct de Externe al Slovaciei, Peter Burian, a declarat că „Moldova nu poate tergiversa la nesfârșit implementarea reformelor, deoarece va pierde suportul statelor partenere”. Totuși, ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Konrad Pawlik, prezent și el la Chișinău la o reuniune a „Grupului Vîșegrad”, a spus că „Moldova este în continuare lider în cadrul Parteneriatului Estic”, fiind unica țară din acest aranjament european care beneficiază de regim liberalizat de vize cu UE. La rândul său, ministrul adjunct de Externe al Republicii Moldova, Iulian Groza, a declarat că la apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Riga, Moldova va oferi o viziune proprie cu privire la perspectiva europeană. Republica Moldova primește din ce în ce mai multe semnale și atenționări din partea statelor prietene. Posibilitatea implementării reformelor cerute de UE în condițiile unei alianțe minoritare de guvernare, susținută din umbră de un Partid Comunist pro-rus, este pusă la îndoială, se mai arată în relatarea de la DW.

„NewsMaker” publică un interviu cu Dumitru Ursu, preşedintele Ligii bancherilor din Republica Moldova, care îşi exprimă punctul său de vedere asupra mai multor aspecte legate de sectorul financiar. Întrebat despre injecţiile financiare ale statului pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă Banca de Economii, Banca Sociala, şi Unibank, dl Ursu şi-a exprimat scepticismul că „aceşti bani se vor mai întoarce”: „Iniţial se vorbea de trei miliarde de lei, apoi – despre patru miliarde. Potrivit ultimilor date, ar fi vorba de peste zece miliarde. Sunt bani foarte mulţi. Cine şi cum îi va întoarce – nu se ştie”. „Iar dacă banii nu se vor întoarce, sunt posibile diferite scenarii. De exemplu, dacă vor decide să salveze aceste bănci, autorităţile ar putea alege calea naţionalizării în volumul sumei care nu va fi returnată. Dar în acest caz, aceste mijloace vor fi puse ca povară pe bugetul de stat şi pe umerii contribuabililor”, consideră dl Ursu.

MAE al Germaniei: UE nu renunţă să sprijine Moldova, dar mingea se află pe partea ei de teren” – este titlul unui articol publicat de „NewsMaker”. În articol este citat Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care a declarat în timpul vizitei sale în România că noul Guvern de la Chişinău are răspunderea „de a decide cât de determinat este să meargă pe calea reformelor”. „Dacă majoritatea care sprijină Guvernul va permite continuarea pe această cale, asta trebuie să vedem, noi sperăm să fie aşa. În ceea ce ne priveşte nu ne vom retrage niciuna dintre ofertele făcute şi nici sprijinul. Ca să spun aşa, mingea este în terenul Moldovei”, a declarat dl Steinmeier, în cadrul unei conferinţe comune cu ministrul român de Externe. ·

„Ziarul Naţional” scrie că „Ministrul Educației, Maia Sandu, se va afla la Washington, SUA, timp de cinci zile pentru a participa la cea de-a 59-a Conferință anuală și comparativă în domeniul educației”. Totodată, ministrul Educației va avea întrevederi cu înalți funcționari de la Banca Mondială, Departamentul pentru Educație din SUA, precum și de la Fundația pentru o Societate Deschisă. În articol este citată Maia Sandu care a declarat înainte de plecare că mizează să obţină sprijinul necesar „pentru modernizarea curriculară și pentru programele de îmbunătățire a sistemului de motivare, evaluare și formare continuă a cadrelor didactice. Aceste două obiective se află pe lista de priorități imediate ale Ministerului Educației”.

XS
SM
MD
LG