Linkuri accesibilitate

Demisii benevole dintr-un guvern minoritar


Ministrul adjunct de externe Valeriu Chiveri şi-a anunţat demisia şi a spus că se alătură proiectului politic al fostului premier Iurie Leancă.

În cursul dimineții ministrul adjunct de externe Valeriu Chiveri şi-a anunţat demisia din funcţie si a spus ca se alătura proiectului politic al fostului premier Iurie Leancă. Domnul Chiveri se alătură astfel şi foştilor lui colegi de guvern Eugen Carpov şi sefului biroului pentru relaţii cu diaspora, Victor Lutenco. Domnul Chiveri se ocupa în cadrul ministerului de externe de relaţiile cu Rusia şi ţările din Comunitatea Statelor Independente.

Valeriu Chiveri
Valeriu Chiveri

Ca şi Victor Lutenco (demisionarul de la biroul de relaţii cu diaspora), Valeriu Chiveri şi-a anunţat plecarea plasând un mesaj pe reţelele de socializare. Dar nu acesta ar fi totuşi aspectul inedit al acestor plecări, observă analistul politic Oazu Nantoi, ci faptul că este vorba despre retrageri „benevole” din structurile de stat, mai rar întâlnite până acum în viaţa politică moldovenească:

„Probabil este vorba despre nişte motive bazate pe nişte deziluzii. Persoanele menţionate au avut funcţii, deci se poate de presupus că s-au retras nemulţumite de ceea ce se întâmplă acolo, în interiorul structurilor de stat, în special dacă ţinem cont de angajamentele foarte clare semnând şi ratificând acordul de asociere cu UE”, explică analistul de la IPP, Oazu Nantoi.

Victor Lutenco
Victor Lutenco

Într-adevăr, motivul pus în faţă de cei doi atunci când şi-au explicat deciziile a fost neîncrederea că agenda europeană va fi cu adevărat urmată de actualul guvern minoritar. „Nu cred în capacitatea unui guvern minoritar de a promova reforme, nu cred în capacitatea unui astfel de guvern de a implementa agenda de asociere cu UE”, a spus Valeriu Chiveri. „Nu doresc să activez într-o guvernare dependentă de votul comuniștilor, nu pot reprezenta o astfel de guvernare în raport cu conaționalii noștri de peste hotare și nici nu cred că într-un guvern minoritar obiectivele pe care mi le-am fixat pot fi îndeplinite. Și nu vreau să fiu parte a minciunii care li se livrează cetățenilor acum…,” a spus cu câteva zile mai devreme şi Victor Lutenco.

Iată, însă, ce ne-a spus Eugen Carpov întrebat prin ce atrage proiectul politic intenţionat de Iurie Leancă:

Eugen Carpov
Eugen Carpov

„Este totuşi ceva nou. Şi este o profundă dezamăgire pe care eu personal o văd, o simt din partea electoratului, din partea celor care au votat partidele proeuropene, care au făcut promisiuni, iar după aceea, prin acţiunile care au urmat după alegeri, au luat o cale care nu corespund cu promisiunile anterioare. Decizia mea a fost să nu mă asociez cu aceste partide şi să încerc să fac ceva nou. Există o şansă reală pentru societatea moldovenească să obţină un partid de o calitate superioară celor care există acum. Pentru asta o să depun efort şi mă bucur că şi alţi colegi din ministere ni se asociază.”

Valeriu Chiveri se ocupa în ministerul de externe de relaţiile cu Rusia. Eugen Carpov – de subiectul reintegrării în care rolul Rusiei e unul determinant. Şi din

preocupările lui Victor Lutenco nu lipsea Rusia, unde muncesc cei mai mulţi cetăţeni moldoveni. Au totuşi aceste amănunte vreo relevanţă în contextul deciziilor celor trei de a-l urma pe Leancă, părăsind, convenţional spus, PLDM-ul lui Vlad Filat, l-am întrebat pe Eugen Carpov:

„Nu. Există decizii pe care fiecare persoană le ia separat în baza raţionamentelor pe care le vede în faţă. Iar domeniile de responsabilitate, competenţa în anumite activităţi deja vor fi puse ca efort comun când vom deveni o echipă, când vom repartiza responsabilităţile şi când vom face tot ce ne stă în puteri ca oamenii din jur să vadă o nouă gândire pe toate aceste aspecte sensibile – fie relaţia cu Estul, fie integrarea europeană, fie problemele sociale cu care ne confruntăm.”

Vlad Filat
Vlad Filat

Răspunsul lui Vlad Filat la plecarea lui Eugen Carpov, care i s-a alăturat de la bun început lui Iurie Leancă, a fost fara menajamente. Liderul PLDM a comparat aceste decizii cu plecarea din PCRM a lui Igor Dodon şi Zinaida Grecianâi, despre care în acel moment s-a spus că ar avea „un artizan” din umbră, fie în persoana lui Vlad Plahotniuc, fie chiar a lui Vlad Filat.

După plecarea lui Victor Lutenco, însă, liderul liberal-democraţilor a sugerat că oricum nu a fost mulţumit de prestaţia acestuia:

„Vreau să vă spun că cel care va conduce de acum încolo această instituţie foarte importantă, va asigura ca dincolo de parte formală şi spectacol, să fie şi conţinut în relaţia şi grija faţă de oamenii care se află în afara ţării”, a spus Vlad Filat vineri seara, fiind invitatul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Cât de atractiv ar putea fi pentru filialele locale ale liberal-democraţilor pentru noul proiect politic pe care se pregăteşte să-l lanseze Iurie Leancă? l-am întrebat pe Oazu Nantoi:

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

„Eu cred că nu prea mulţi vor fi cei care îl vor urma cel puţin la momentul actual. Domnul Leancă, fiind ministru de externe, nu a avut timp să se preocupe de comunicarea cu organizaţiile din teritoriu ale PLDM, chiar şi în scurta perioadă de timp cât a fost premier. Şi nici nu este cel care din timp să fi avut grijă să-şi fi creat o garnitură de susţinători în teritorii. Plecarea acestor trei persoane este destul de simptomatică, dar nu ne putem aştepta la colapsul PLDM-ului ca atare. Rămâne de văzut cât de convingător va fi promovat acest nou proiect, pe de o parte, şi pe de alta - cum va răspunde PLDM-ul provocărilor din sistemul bancar şi problemelor social-economice.”

Pe de altă parte, există aşteptări ca mai mulţi diplomaţi aflaţi pe final de mandat de ambasador să se alăture proiectului pe care promite să-l prezinte oficial Iurie Leancă. Corpul de foşti ambasadori ar fi cartea de vizita a proiectului Leancă în exterior, nu si pentru uz intern.

Previous Next

XS
SM
MD
LG