Linkuri accesibilitate

Putin nu se va mulțumi cu Crimeea, ci va dori și Transnistria și accesul terestru la Marea Neagră (Herta Muller in Die Welt, preluată de Hotnews)


Social-democrații nu vor ca diaspora să aibă vreun cuvânt de zis nici la anul (România liberă)

Pur şi simplu, social-democrații, în frunte cu premierul Victor Ponta, ”nu vor ca diaspora să aibă vreun cuvânt de zis nici la anul, aşa cum nu au vrut ca aşa ceva să se întâmple nici anul trecut”, arată Laurențiu Mihu în „România liberă”, unde observă că promisiunile făcute de Ponta în decembrie, imediat după scandalul cozilor uriașe de la centrele de votare din străinătate, n-au fost urmate decât de tergiversări. În Parlament s-au compus trei comisii care moșmondesc niște modificări la legislația electorală, dar jurnalistul atrage atenția că mai e foarte puțin și nu vor mai putea fi adoptate. Potrivit Constituției, legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte a alegerilor, or în iunie anul viitor vor avea loc alegeri locale, iar în noiembrie-decembrie, legislative.

În același cotidian, Cristian Câmpeanu demonează ideea că anticorupția ar fi aplicată în mod excesiv în România, până la riscul de ”a submina ordinea liberală” a țării. ”Zgomotul cătușelor”, instaurarea unei „republici a procurorilor”, pustiirea de către Direcția Națională Anticorupție a ”ogoarelor” politicii românești sunt doar câteva dintre formulele prin care se exprimă acest gen de nemulțumire. Câmpeanu subliniază apăsat: ”Anticorupția este leacul, nu boala societății românești”. Indignarea față de practica defilării televizate în cătușe a celor cercetați vine, în opinia sa, din presa europeană de stânga.

„Adevărul” explică în ce fel a ajuns ”zgomotul cătușelor” să deranjeze până la New York. În pagina de comentarii a cotidianului american „New York Times” a apărut recent un articol semnat de Patrick Basham care vorbea despre o ”cruciadă neliberală”. Articolul a fost pomenit și în presa de la București, iar site-ul Ziare.com Comentatorul american a fost intervevat la începutul acestei săptămâni și de, unde și-a i-a solicitat și un scurt interviu. Adevărul arată că Patrick Basham, directorul Democracy Institute din Washington, o organizaţie de cercetare a politicilor publice înființată în 2006, este un obișnuit al postului de televiziune Realitatea. Încă în 2013 îl susținea acolo pe Victor Ponta, considerându-l noul Tony Blair al Estului, după cum susținea și proiectul exploatării miniere Roșia Montană. Luna trecută, Basham a declarat la Realitatea TV că ”președintele Klaus Iohannis a ieşit căştigător în alegerile prezidenţiale din toamnă folosindu-se de o platformă populistă împotriva corupţiei”.

Site-ul Hotnews prefațează și traduce parțial interviul acordat la „Die Welt” de scriitoarea de origine română Herta Müller. Deținătoarea premiului Nobel pentru literatură spune acolo că Vladimir Putin îi provoacă ”un sentiment de degradare personală. Imi jignește inteligența. Ne jigneste inteligența noastră, a tuturor, în fiecare zi cu aceeasi nerușinare”, spune Herta Müller. Ea consideră că Occidentul nu a înțeles în profunzime schimbările din Estul Europei: ”Dictaturile au distrus substanța populațiilor, le-au furat oamenilor viața. Aparatul a rămas acolo, vechiul personal s-a instalat în noi funcții din politică și economie. (...) Politica occidentală nu a înțeles asta”. Așa s-ar explica neputințele Occidentului față de asaltul expansionist al Rusiei, agravate de recunoașterea în gura mare a acestei incapacități. În același interviu prezentat în Hotnews, Herta Muller afirmă că Putin nu se va mulțumi cu Crimeea, ci va dori și Transnistria și accesul terestru la Marea Neagră.

XS
SM
MD
LG