Linkuri accesibilitate

Agenda de reforme cerută de occidentali le este străină comuniștilor (V. Gârneț/Ziarul Național)


Oamenii politici și migrația (Mircea V. Ciobanu/Jurnal de Chișinău).

Într-un material semnat de Vasile Gârneț și publicat în Ziarul Național, autorul își construiește editorialul pornind de la faptul că, recent, ambasadorii occidentali i-au înmânat premierului Gaburici o lungă listă de urgențe menită să readucă R. Moldova pe făgașul european. Editorialistul se întreabă dacă va există voință politică pentru realizarea acestor sarcini și scrie că agenda de reforme cerută de occidentali le este străină comuniștilor, așa cum s-a văzut, continuă autorul, și din atitudinea lor ostilă față de ministrul Maia Sandu. O altă observație a lui Vasile Gârneț este că în timp ce occidentalii, prin vocea unor înalți responsabili americani trimit avertismente despre intențiile agresive ale Rusiei, politicienii moldoveni urcă în corabia spartă a unei guvernări minoritare, care se poate scufunda în orice moment, este de părere autorul.

Platforma Politicon.md publică o analiză semnată de comentatorul român Cristian Câmpeanu. El scrie că Bruxelles-ul rămâne în continuare „sfâșiat” între dorința multor state de a reveni cât mai curând la afaceri normale cu Rusia, pe de o parte, și nevoia de a transmite Moscovei un semnal de solidaritate europeană în fața agresiunii din Ucraina și reafirmarea dreptului statelor din Parteneriatul Estic de a opta pentru calea integrării europene, pe de alta. În acest mediu politic european ambiguu, așa cum susține analistul, soarta Republicii Moldova este mai incertă ca oricând, continuă el. Cristian Câmpeanu amintește în acest context de avertismentul lansat săptămâna trecută de comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, Philip Breedlove, care a menționat drept regulă pentru identificarea posibilelor ținte ale Moscovei, statele unde se concentrează propaganda rusească.

Dacă o dată în an politicienilor li s-ar da voie să aleagă liber, câţi dintre ei s-ar regăsi a doua zi în aceeaşi formaţiune? Este întrebarea cu care își începe Mircea V. Ciobanu materialul publicat în Jurnal de Chișinău. Autorul constată că adesea o iau razna chiar partidele şi conducătorii acestora. Având partide cu persoane devotate până la fanatism liderilor, dar care nu mai răspund aşteptărilor electoratului, se poate miza doar pe o resetare din afară, este de părere Mircea V. Ciobanu. Aceasta se referă şi la suspiciunile legate de proiectul Leancă și notează că trebuie urmărite atent toate mişcările. Întrucât, scrie el, contestatarii guvernării sunt foarte diferiţi şi nu trebuie forţată unirea tuturor sub acelaşi drapel politic.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu notează într-o material pentru „Deutsche Welle” că autoritățile separatiste de la Tiraspol recurg la măsuri extreme pentru a amâna falimentul economic al regiunii. Autorul se referă, între altele, la anunţul făcut de administrația separatistă că bugetarilor „li se vor reține” câte 30% din salarii „până când criza va fi depășită”. Vitalie Călugăreanu observă că politica de austeritate a regimului separatist îi nemulțumește pe localnici şi contrar regulilor severe care îngrădesc dreptul la proteste împotriva regimului, săptămâna trecută sute de oameni au ieșit în stradă pentru prima dată de când republica separatistă s-a desprins, de facto, de Republica Moldova, ca urmare a războiului din 1992, conchide Vitalie Călugăreanu.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG