Linkuri accesibilitate

Tinerele mame între necesitatea de a munci și creșterea unui copil


Centrul de Resurse Juridice a recomandat autorităţilor să reducă concediul de îngrijire a copilului, care în prezent este de trei ani.

Centrul de Resurse Juridice a analizat recent cât de compatibile sunt legile moldovenești și cele europene care interzic discriminarea femeilor în câmpul muncii, ajungând la concluzia că sunt compatibile și este nevoie numai de modificări minime. Printre recomandări se numără renunțarea la concediul de maternitate de trei ani și încurajarea revenirii mai rapide a femeii la lucru, în condițiile în care îndemnizațiile de maternitate sunt mici, iar femeia, după trei ani acasă, nu mai este la fel de competitivă în câmpul muncii. Dar dacă se reangajează mai devreme, ce face cu copilul într-o țară unde lipsește sistemul de creșe?

Cum se descurcă mamele care vor şi să muncească, şi, totodată, să-şi crească copilul? Mai cu seamă atunci când nu au posibilitate sa angajeze o bonă. Este întrebarea pe care am lansat-o pe o reţea de socializare pentru discutarea în cadrul unui grup de tinere mame.

Răspunsurile nu s-au lăsat mult aşteptate, confirmând presupunerea mea că problema este una care foarte stringentă. Din cele câteva zeci de reacţii am dedus mai multe soluții. Una la care recurg mai des femeile este lucrul part-time, de obicei, de acasă. Asta daca acceptă şi angajatorii un asemenea program flexibil şi redus. Unele mame au zis că îşi iau copiii la serviciu, altele că îi lasă în grija taţilor, iar o a treia categorie o constituie femeile care nu au de ales si rămân acasă până copilul împlinește vârsta necesara pentru înscrierea la grădiniţă.

Una din mame a acceptat sa-şi împărtășească experienţa la microfonul Europei Libere. Se numeşte Ana Antonov. Are doi copii, fata merge deja la grădiniţă, iar băiatul e încă prea mic:

„Ăsta mic are un an şi cinci luni. în septembrie o să aibă doi ani. creşele se deschid, de regulă, la 1 iunie. Intenţionez să-l dau din vara să se obişnuiască, iar din septembrie să înceapă a frecventa. asta în cazul în care grădiniţa de pe sector o să deschidă grupă de creşă. Dacă nu, o să fim nevoiţi să aşteptăm când va împlini trei ani. Totuşi, trebuie de luat în consideraţie şi imunitatea copilului. Unii copii au imunitate slabă şi atunci frecventează creşa o săptămână, după care o lună acasă se reabilitează. Fata mai mare tot de la doi ani a mers la creşă. Şi s-a întâmplat exact aşa. O săptămână mergea la grădiniţă, o lună stătea acasă cu răceli, cu antibiotice. În asemenea cazuri singura soluţie e lucrul part-time.”

De regulă, la grădinițe sunt acceptaţi copii începând cu vârsta de trei ani. Adică exact când expira şi concediul de maternitate al mamelor. Când există o cerere mare din partea părinţilor, administraţiile grădiniţelor pot deschide creşe pentru copii de doi ani. Pentru cei mai mici există doar o singură creşă în Republica Moldova cu locuri limitate şi destinată familiilor aflate în dificultate. Grădiniţele creşe private sunt şi ele o soluţie, doar că nu toţi părinţii îşi pot permite acest „lux” costurile lunare ridicându-se la 150-350 de euro.

Într-un recent studiu despre practicile de discriminare în câmpul muncii experţii de la Centrul de Resurse Juridice recomandau autorităţilor să reducă concediul de îngrijire a copilului care în prezent este de trei ani. Or, în opinia autorilor studiului tocmai această prevedere legislativă demotivează reîncadrarea tinerelor mame în câmpul muncii.

Nadejda Hriptievschi
Nadejda Hriptievschi

Coordonatoarea studiului Nadejda Hriptievschi spune: „În opinia noastră acest concediu este prea lung şi contribuie la scoaterea femeilor din câmpul muncii. Pentru angajatori e o sarcină destul de mare să menţină locul de muncă timp de trei ani. E o normă bine gândită iniţial de a proteja femeile, dar de fapt e un exemplu care se transformă într-o normă cu un impact negativ. Scoatem din câmpul muncii persoane apte de muncă. După ce trei ani stau acasă în concediu, revin la muncă şi se adaptează foarte greu. Plătim un preţ mult prea mare pentru că nu avem pus la punct un sistem eficient de instituţii preşcolare.”

Promovând anul trecut o amplă reformă a indemnizaţiilor la naştere Ministerul Muncii a încercat, fără succes, să descurajeze oarecum revenirea femeilor în câmpul muncii până la încheierea concediului de maternitate. Autorităţile au vrut să reducă numărul de ore lucrate pe zi de la șapte la patru pentru femeile care vor să-şi păstreze şi indemnizaţia. Prevederea a fost anulată sub presiunea mai multor mame care au protestat, nemulţumite de reformă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG