Linkuri accesibilitate

Maia Sandu se pronunță pentru creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru profesori


La ședința de astăzi a Sindicatului din Educație și Știință
La ședința de astăzi a Sindicatului din Educație și Știință

Dezbateri în cadrul ședinței Sindicatului Educației și Științei la Chișinău.

Ministrul Educației, Maia Sandu, și-a păstrat cu greu funcția în noul guvern. Reformele ei din primul mandat au nemulțumit comuniștii și nu este limpede în ce condiții a acceptat PCRM să renunțe la obiecții și să sprijine un guvern minoritar din care face parte și acest ministru. Astăzi, sindicaliștii din educație i-au spus și ei Maiei Sandu că ar sprijini reformele și mărirea performanței cadrelor didactice, dar că trebuie mărite și salariile învățătorilor.

Devalorizarea leului a trimis pe apa sâmbetei majorările salariale din toamna anului trecut! Aceasta îngrijorare colectivă a fost exprimată de reprezentanţii cadrelor didactice convocați astăzi la Chișinău, la o şedinţă a Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei. Dascălii revendica ajustarea neîntârziată a lefurilor la nivelul real de preţuri, astfel încât să fie realizabilă cerinţa ministrului Educaţiei, Maia Sandu, ca profesorii să se ocupe doar de şcoală, şi nu să caute surse alternative de existenţă.

(Foto: Valentina Basiul)
(Foto: Valentina Basiul)

Mulţi dintre cei prezenţi la discuţie, şefi de sindicate la nivel local, au spus că sprijină reformele iniţiate de Maia Sandu şi că sunt de acord ca în învăţământ să fie promovate calitatea şi profesionalismul, dar pentru asta e nevoie de retribuții pe potrivă.

„Dacă ne ducem după ceea ce cere ministrul, atunci ar trebui să fie un salariu care să-i permită profesorului să nu se ocupe de gospodăria pe care o are în jurul casei, să lucreze numai în domeniul învăţământului, să-şi facă planurile numai, să studieze, dar cu părere de rău salariu care este astăzi lucrul acesta nu-i permite”.

Europa Liberă: Ce înseamnă un salariu decent, după deprecierea leului?

„Acum mi se pare că şi 5-6.000 sunt puţine. În jurul a 9-10.000 ar trebui să fie”.

„Să-i asigure un aspect decent în faţa copiilor. Dacă luăm în cifre, asta ar însemna undeva la 7.000 lei. Astăzi este în jumătate, chiar şi mai puţin de jumătate, fiindcă nu toate cadrele didactice sunt acoperite cu şarja didactică de 18 ore. În urma reformelor numărul de copii s-au mărit în clase, respectiv s-au micşorat numărul de clase şi aceasta duce şi la micşorarea numărului de ore”.

„Principalul este ca să ajungă pentru ceea ce are nevoie profesorul şi familia lui, să am posibilităţi pentru a mă forma nu numai din ceea ce o să-mi ofere statul. Ar fi foarte bine până la 7.000”.

„Vă daţi seama un lector superior care va fi trecut la gradul de lector va avea un salariu de circa 2.700 de lei. Este insuficient, ar trebui dublat. Atunci s-ar mai putea considera că acest salariu ar fi încă satisfăcător pentru o perioadă oarecare”.

(Foto: Valentina Basiul)
(Foto: Valentina Basiul)

Reprezentanţii sindicatelor sunt conştienţi că guvernul nu dispune acum de surse de venit care ar duce la o dublare a salariilor, aşa cum îşi doresc ei, dar sugerează că s-ar găsi surse dacă ar exista zisa voinţă politica. Dumitru Eni, preşedintele Sindicatului Educaţie şi Știinţă din raionul Drochia, se declară convins că finanţe s-ar găsi în cazul în care s-ar supraveghea cu mai multa exigenţă cheltuirea banilor alocați pentru domeniu: „Nu vreau să arăt cu degetul, dar foarte multe momente sunt când din bugetele locale se fură”.

Dumitru Eni mai spune că urmare a reformelor iniţiate e că bugetele liceelor devin mai transparente şi doar în primul an de autofinanţare unele şcoli şi-au permis nu doar să investească în mobilier şi echipament, dar şi să ofere prime dascălilor din economiile acumulate. Acest lucru depinde însă de manager, dar şi de colectivul profesoral.

Maia Sandu, ministru al educației
Maia Sandu, ministru al educației

Ministrul Maia Sandu, prezentă la şedinţă, le-a promis profesorilor că lucrează la o nouă lege de salarizare prin care dascălii, pe lângă lefuri mai mari, să fie remuneraţi diferenţiat în funcţie de performanţă. Această lege ar urma să fie promovată în acest an.

„Noi facem echipă cu sindicatele atunci când vine vorba despre creşterea salariilor şi despre îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru profesori, pentru că şi noi ne dorim profesori motivaţi şi satisfăcuţi. În acelaşi timp, noi contăm pe sprijinul sindicatelor atunci când vine vorba de construirea unui sistem bazat pe performanţă şi atunci când vine vorba de creşterea rigorilor, pentru că toţi ne dorim să avem profesori de calitate în sistem”.

Ministrul Maia Sandu a spus că majorările trebuie să aibă loc în baza evaluărilor, care ar urma să înceapă odată cu demararea activităţii inspectoratului şcolar, instituţie recent constituită. În replică, dascălii afirmă că nu se tem de evaluări, ci de promisiuni neonorate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG