Linkuri accesibilitate

Spinoasa problemă a energiei


Despre neajunsurile sistemului de alimentare centralizată cu căldură.

Experţii institutului IDIS Viitorul împreună cu reprezentanţi ai sistemului de alimentare cu energie termică au dezbătut problema eficientizării termice, astfel încă tarifele pentru căldură să nu-i sperie pe consumatori. De asemenea, experţii au comparat eficienţa centralelor individuale şi a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică. În ce măsură este posibilă aplicarea unui tarif avantajoase pentru consumatori, aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu:

Cea mai importantă constatare pe care au vrut să-o facă publică experţii în energeie este că în mare parte consumatorii din sistemul centralizat sunt nevoiţi să plătească pentru ineficienţă.

De vină ar fi instalaţiile vechi ce generează supracosturi, plătite evident de către consumatori, spune expertul Ion Muntean. Soluţiile care ar putea reduce tariful pentru încălzire sunt atât de scumpe şi complexe, că nici o municipalitate nu a reuşit deocamdată să şi le asume:

„Cea mai mare posibilitate de a reduce factura finală este totuşi implementarea măsurilor de eficientizare a consumului de energie la consumatorul final. Mă refer la instalarea punctelor termice individuale , reorganizarea sistemului intern de încălzire. Dar aceste măsuri sunt costisitoare, sunt complicate şi care implică participarea mai multor actori din sector, inclusiv financiar, inclusiv din punct de vedere legal, fiindcă sunt încă deficienţe din punct de vedere legal şi normativ care împiedică anume implementarea acestor proiecte într-o manieră calitativă.”

Singura posibilitate pe potriva buzunarului primăriei este în această situaţie să se conserveze maxim ce se poate prin izolarea termică a clădirilor. În municipiul Chişinău, cele mai multe clădiri au o vechime de peste treizeci de ani şi doar 5 procente din blocuri au fost construite în ultimii 20 de ani. Expertul Ion Tornea notează că izolarea blocurilor va reduce simţitor pierderile de căldură şi prin urmare se vor micşora şi costurile pentru energia termică:

„Majoritatea absolută a blocurilor locative din Municipiul Chişinău au un grad redus de izolare termică şi o uzură avansată, fiind construite în anii 60-70, fără respectarea standardelor de eficienţă energetică. Pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuit din Chişinău ar fi necesară o sumă de 662 de milioane de euro sau circa 3.641 de euro pentru un apartament.”

Vorbind despre aceste măsuri specialiştii admit mai multe piedici în calea eficientizării consumului de energie. Ei se referă nu doar la costurile mari pentru care nu sunt suficienţi banii bugetari, dar şi la faptul că există o gestionare defectuoasă a blocurilor locative, lucru care ar împiedica mobilizarea locatarilor.

Despre neajunsurile sistemului de alimentare centralizată cu energie termică vorbeşte şi Nicolae Glincean, de la Centrala Electrică cu Termoficare nr. 2. El spune că deşi calitatea serviciilor prestate nu este pe măsura aşteptărilor consumatorilor, ei încearcă să-i convingă să nu treacă la sistemele individuale de alimentare cu energie:

„Noi ştim în ce stare se află sistemele noastre de alimentare, noi ştim ce echipamente sunt utilizate şi aceste lucruri bineînţeles că dezavantajează sistemele de alimentare centralizată. Dar toate calculele care au fost efectuate şi de terţi şi de specialiştii noştri arată că la capitolul costuri, bineînţeles că mai ieftin serviciu ca serviciul de alimentare centralizată cu energie termică nu poate să existe. Regulile întotdeauna au dictat că la proporţii mai mari costurile sunt mai reduse.”

Nicolae Glincean mai spune că actualmente este în derulare un proiect care urmăreşte reconectarea a 41 de instituţii publice la sistemul de alimentare centralizată. O soluţie viabilă pentru reducerea costurilor aproape în jumătate la încălzirea unui bloc, zice el, este aplicarea unui sistem individual pentru fiecare clădire. Acesta a fost pus în practică la mai multe blocuri din capitală şi constă în reglarea consumului de agent termic după necesităţile consumatorului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG