Linkuri accesibilitate

Grigore Furtună: „Trebuie să stabilizăm piața valutară”


Opiniile unui economist, membru al Ligii Bancherilor din Moldova.

Despre fluctuațiile leului Valentina Ursu a discutat cu economistul Grigore Furtună, membru al Ligii Bancherilor din Moldova

Europa Liberă: Dacă e să ținem cont de declarația pe care o făcea premierul Chiril Gaburici, spunând că instabilitatea de pe piața valutară a fost creată de agitație și speculații, se redresează situația în vreun fel pe piața valutară?

Grigore Furtună: „Din ceea ce se vede, din ceea ce observăm din viața unui cetățean obișnuit, în casele de schimb valutar, nu sunt schimbări. Adică nu vedem schimbări despre care se poate spune că a apărut o cale stabilă, o direcție unică, fără șerpuiri. Situația rămâne neclară pentru oameni, fie mediul de afaceri, fie persoane particulare. Oamenii sunt dezorientați, ei nu au încredere.”

Europa Liberă: Ce rol trebuie să revină acum autorităților statului, ca să recâștige cetățeanul încrederea că pe piața valutară va domina stabilitatea și nu instabilitatea?

Grigore Furtună: „Pentru a obține stabilitatea nu e de-ajuns să ne spună conducerea Băncii Naționale că se va stabiliza cursul monedei. Ce înseamnă „se va stabiliza”? Va rămâne la nivelul de 25 de lei pentru un euro sau va reveni la nivelul de 17-18 lei pentru un euro? Ce înseamnă aceasta? Nu e clar. E o formulare care poate fi interpretată cum vrei.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, specialist în domeniul bancar, cum înțelegeți acest mesaj?

Grigore Furtună: „Eu nu înțeleg acest mesaj. Acesta e o fugă de la răspunsul concret. Eu nu pot înțelege piața noastră în care nu s-a schimbat nimic în ultimele săptămâni, după 17 februarie. Adică ce am în vedere? Ne-am pomenit într-o nu prea bună zi, poate chiar o zi rea că „vedeți, în bănci, în casele de schimb valutar nu e valută”. Toți o căutăm cu lumânarea – nicăieri nu e valută. Trec două zile, apare valuta și dispare leul.”

Europa Liberă: Cum trebuie să înțelegem această situație?

Grigore Furtună: „Trebuie să înțelegem că, conducerea Băncii Naționale ar fi trebuit să cheme casele de schimb valutar să le spună așa: „Băi, băieți, încetați jocul!”. Piața înseamnă că prețul depinde de raportul între cerere și ofertă. Dacă cerere de valută este, dar leu nu e, înseamnă că trebuie ridicat cursul leului, trebuie schimbat, nu cu câte doi-trei bani. Vrei să vinzi valută și nu ți se dă lei. E ridicol să te duci cu valută la casele de schimb și acolo să ți se spună că nu au lei. Unde s-au dus leii ceia? De unde a venit valuta ceea?”

Europa Liberă: Și dumneavoastră ce credeți? Unde s-au dus leii?

Grigore Furtună: „Banca centrală trebuie să se clarifice ce s-a întâmplat că ba nu era valută, ba a dispărut leul. Unde a dispărut leul? De unde a apărut valuta? Și să ne spună public: „Iertați-ne, iată cum e situația și iată cum o corectămʾ.”

Europa Liberă: De ce s-au făcut aceste jocuri, domnule Furtună?

Grigore Furtună: „Eu nu știu dacă acesta e joc sau e neprofesionalism. Ca să zic că e joc, trebuie să dispun de informații. Dar neprofesionalismul îl văd. Cum dirijezi piața? Dacă vezi în piață așa o situație, scoate leul, cumpără valută, corectează piața. Cumpără în haznaua țării, a băncii, cumpără valută și pune în circulație lei. Fă ceva! Trebuie dezlegată întâi și întâi piața. Oamenii umblă ca nebunii, ca smintiții, nu pot face lucrurile de care au nevoie. Unul are nevoie să vândă valută, altul să cumpere – nu sunt lei.”

Europa Liberă: Domnule Furtună, dar Banca Națională a anunțat mărirea de dobândă, într-un efort de a scumpi leul, totuși.

Grigore Furtună: „Nu, mărirea de dobândă e altceva. Prin mărirea de dobândă nu va crește masa monetară în circulație. Prin mărirea de dobândă se comprimă masa de lei în circulație.”

Europa Liberă: Dar nu se oprește căderea leului moldovenesc față de valutele occidentale?

Grigore Furtună: „Nu, nu sunt legate. Aceasta e altă chestiune, indirect, într-o măsură oarecare, cândva, va avea reflectare, dar nu una momentană. E acțiune de mai lungă durată.”

Europa Liberă: Mulți politicieni încearcă să tragă foloase din ceea ce se întâmplă pe piața valutară. L-am auzit pe liderul socialiștilor, domnul Dodon, care spunea că Banca Națională ar fi vândut valută pentru ca oligarhii să scoată din țară banii de la BEM.

Grigore Furtună: „Dacă dumnealui dispune de documente și date, nu de tra-la-la, dar de documente și date concrete, trebuie să meargă la Procuratura Anticorupție, ca deputat, să ceară luarea măsurilor urgente... Dar de tra-la-la la televiziune, la radio ne-am săturat.”

Europa Liberă: Mai există șanse ca situația să revină la normal?

Grigore Furtună: „Există. Cu forțele proprii Moldova nu degrabă va fi capabilă să asigure echilibrul în piața valutară. Ea nu dispune de așa surse valutare, ca într-un caz să le arunce în vânzare, în alt caz să le retragă din circulație. Ea nu are asemenea surse.

Anterior, ea recurgea și avea niște memorandumuri cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială și aceasta îi permitea să recurgă la împrumuturi și să își completeze rezerva valutară proprie. Ca o sursă de completare a rezervei valutare. Și în complex cu alte acțiuni, că se cer și alte acțiuni, se poate atinge un echilibru, o calmare a pieței într-un timp destul de scurt.

Dar trebuie să ai cu acele instituții relații, să ai cu ele înțelegeri scrise și să le poți arăta că ai făcut ce ți-ai asumat să faci. Mă tem că noi nu putem să spunem că am făcut ceea ce ne-am asumat să facem.”

Europa Liberă: Dar FMI și Banca Mondială vor dori să semneze un acord cu guvernul Republicii Moldova?

Grigore Furtună: „Nu. Pentru aceste două instituții are importanță situația politică, riscurile politice, condițiile când în posturile-cheie în stat sunt niște persoane care, ca personalități individuale, ca oameni aparte, eu nu am obiecții în adresa lor, dar ca personalități politice sunt nimeni fiindcă ceva este numai liderul partidului de guvernare. El e lider și el conduce guvernul; el e lider și el conduce Președinția; el e lider și el conduce Parlamentul….”

Europa Liberă: …și Banca Națională…

Grigore Furtună: „Banca Națională este o instituție apolitică, să zicem așa. Și ar trebui să fie apolitică. Și nu numai apolitică. Dar în lipsa unor așa condiții, nu cred eu că ne așteaptă succese în convorbiri cu aceste instituții. Plus că ani de zile ei ne spun: „Oameni buni, faceți ceva cu oprirea corupției, combaterea corupției”. Nu fac nimic.”

Europa Liberă: Aceasta spune și Fondul Monetar Internațional, și Banca Mondială, și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Grigore Furtună: „Și ambasadorii, și cine vreți. Trebuie să arăți că faci ceva, nu să imiți că faci ceva. Oamenii înțeleg că aceste lucruri nu se fac într-o noapte. Furtul se face într-o noapte, dar corectarea cere timp. Dar arată că faci ceva! Noi nu avem însă ce arăta.”

Europa Liberă: Domnule Furtună, din moment ce prețurile au luat-o razna, s-au umflat pe motiv că leul s-a depreciat în raport cu dolarul, dar și cu euro se așteaptă, spun experții, și majorări de tarife pentru energie, pentru agentul termic. Vor mai da prețurile înapoi?

Grigore Furtună: „Întâi și întâi, trebuie să stabilizăm piața valutară, să avem acel echilibru care este real, nu care este imitat. Acesta nu e echilibru de piață. Echilibrul de piață se atinge atunci când ai lei – te duci și cumperi, ai dolari – te duci și-i vinzi. Toate acestea se fac liber. Atunci dispare panica. Lumea revine la depozitele în valuta națională.

Eu cred că în mare măsură s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat pentru că, nu am cifre, dar oamenii și-au ridicat depozitele în lei și în panică au cumpărat valută. Este și acest factor. Lucrurile trebuie readuse la situația normală.

Fără echilibru în piață, cu prețurile se poate întâmpla orice. Noi suntem o țară care ne acoperim consumul intern cu undeva la 40-45% cu ceea ce facem înăuntru țării. Restul, 55-60%, aducem de peste hotare. Acolo, peste hotare, nu îi interesează ce se face pe piața noastră. Dar importatorul cumpără cu euro, cu dolari, cu oricare valută, și vine aici, se uită la preț. El nu va stabili prețul din dragoste față de mine, va stabili prețul reieșind din raportul leu-euro, leu-dolar. Și e lucru firesc.”

Europa Liberă: Și care ar fi răspunsul dumneavoastră la întrebarea cine pierde cel mai mult și cine câștigă cel mai mult de pe urma a ceea ce se întâmplă pe piața valutară?

Grigore Furtună: „Pierdem toți, inclusiv acei care socot că au câștigat. Toți pierdem. O economie în dezechilibru poate asigura un câștig temporar cuiva. Dar pe urmă revine și la el descreșterea, decăderea. Iată care e situația.”

Europa Liberă: Deci, pe moment concluziile dumneavoastră rămân a fi îngrijorătoare?

Grigore Furtună: „Trebuie să facem ceva real în piață. Ceva real. ”

Europa Liberă: Dar dacă se mai aduc lei din Franța, de acolo unde se tipăresc, se rezolvă problema?

Grigore Furtună: „Leii din Franța și leii din circulație sunt lucruri diferite. Fiindcă leii din Franța sunt numai bancnote care încă nu sunt bani în circulație. Și nimerirea lor în circulație depinde de alte circumstanțe, nu de ceea ce avem în piață. Și al doilea moment, în circulație noi avem nu numai bancnote, noi avem și bani fără numerar, așa-numitul virament. Și aceia tot sunt bani, și aceia tot influențează și nu mai puțin, să zicem, în formă de credite nerambursate, de dobânzi neachitate. Aceasta tot influențează.

Așa că vorbele acestea că, iată, au adus din Franța un avion sau două avioane de lei sunt discuții pentru diletanți, oameni care nu-și dau seama ce spun și ce înseamnă aceasta. Aceștia sunt bani diferiți. Acestea sunt bancnote care vin în circulație în funcție de diferite circumstanțe, pot fi stocate și să aștepte încă mult și bine până a fi puse în circulație. Acolo sunt alte reguli, alte norme.”

Europa Liberă: Rămâneți optimist?

Grigore Furtună: „Dar ce să fac? Trăiesc doar aici. Poate că guvernatorilor noștri le-a veni oleacă de minte, altfel, eu știu... Nu au experiență, nu înțeleg multe lucruri. Poate or mai conversa cu acei din exterior, cu instituțiile internaționale. Nu pot spune. Îmi rămâne să nu fiu pesimist că nu vreau să mă spânzur, scuzați de expresie.”

XS
SM
MD
LG