Linkuri accesibilitate

Oazu Nantoi: „moartea lui Nemțov va avea impact asupra stării de spirit din societatea rusească”


La marșul de duminică în memoria lui Boris Nemțov
La marșul de duminică în memoria lui Boris Nemțov

Opinii de analist politic de la Chișinău.

Ce turnură poate lua situația din Rusia după asasinarea proeminentului critic al Kremlinului, Boris Nemțov, ce repercusiuni pot să existe asupra războiului cu Ucraina și politicii rusești privind alte foste republici sovietice, ca Republica Moldova? I-am cerut părerea analistului politic de la Chișinău, Oazu Nantoi, care urmărește evoluțiile de la Moscova unde zeci de miii de oameni au participat duminică la un marș de comemorare după împușcarea lui Nemțov lângă Kremlin vineri noaptea.

Oazu Nantoi: „Urmărind evoluția situației din Rusia pe parcursul ultimilor ani, pot constata că în Federația Rusă a fost instaurat un regim politic autoritar în care gruparea lui Putin controlează totul. Atunci când regimul lui Putin a declanșat agresiunea împotriva Ucrainei, a declanșat, pentru a justifica această agresiune și un război informațional împotriva Ucrainei. Dar acesta are un impact extrem de grav și în interiorul Rusiei.

În Federația Rusă au răbufnit sentimente xenofobe. Populația s-a dovedit ușor manipulabilă în lipsa tradițiilor și experienței de democrație, în lipsa toleranței și culturii dialogului. În Rusia, au răsărit tot felul de organizații naționaliste și xenofobe. Folosirea forței împotriva inamicului, împotriva dușmanului este binecuvântată de guvernare, de regimul lui Putin.

Mai multă lume consideră că asasinarea lui Nemțov este un semnal că această spirală a violenței a început să se declanșeze în interiorul societății rusești, că regimul lui Putin pierde deja controlul asupra acestui val de violență. Care începe a nimici orice fel de opoziție din interiorul societății. Cu alte cuvinte, degradarea sistemului politic întruchipat astăzi de Putin este, în opinia mea, inevitabilă și capătă forme completamente distructive atât în plan internațional, cât și în plan intern.”

Europa Liberă: Ce credeți că poate urma?

Oazu Nantoi: „Mai mulți experți și analiști au constatat că, declanșând agresiunea împotriva Ucrainei și valul de xenofobie în interior Putin a nimeri într-o capcană: nu poate să cedeze deoarece devine trădător al cauzei în fața celor care sunt otrăviți de acest val de xenofobie pornit tot de el; devine vulnerabil în raport cu cei care au luptat pe teritoriul Ucrainei și se vor întoarce ori s-au întors deja în Rusia cu imaginea de eroi naționali și de luptători.

Prin urmare, eu nu gata să-mi asum astăzi rolul de profet și să spun că Putin va ceda și va încerca să dezamorseze pas cu pas situația, renunțând la retorica agresivă și la comportamentul agresiv. Deocamdată, nu există nici un semnal că regimul lui Putin are de gând să se oprească, tot așa cum n-a existat nici după doborârea avionului malaiezian soldată cu 298 de victime, oameni absolut nevinovați. Așa este natura regimurilor autoritare. Sunt foarte pesimist în ceea ce privește derularea situației în interiorul Rusiei și comportamentul ei în raport cu alte țări din așa numitul spațiu ex-sovietic.”

Europa Liberă: Cum credeți, acest asasinat demoralizează opoziția rusă, sau o întărește?

Oazu Nantoi: „Am făcut un supraefort zilele acestea și m-am autoconvins să urmăresc canalele rusești, pentru că urmărirea acestor canale este un lucru nociv pentru un om cu un psihic îndrăznesc să spun normal. Am văzut că subiectul morții lui Nemțov a fost dominant o perioadă de timp chiar și pe canalele subordonate lui Putin. Aceasta înseamnă că moartea lui Nemțov va avea neapărat impact asupra stării de spirit din societatea rusească și eu nu cred că moartea lui o să demoralizeze opoziția.

Mai grav este faptul că în Federația Rusă nu există instrumentele legale ale unui stat democratic care ar fi permis opoziției să se manifeste. De aceea, consider că problemele interne în Federația Rusă vor începe să se agraveze și mai mult după moartea lui Nemțov, însă fără a avea în perspectivă o soluție civilizată.”

Europa Liberă: Știm din mai multe sondaje de opinie din ultimii ani că Putin este popular printre cetățenii Republicii Moldova. Când sunt întrebați, își exprimă simpatia față de Putin. Mai mult ca atât, acesta aduce voturi unor politicieni moldoveni, după cum s-a văzut la ultimele alegeri. Asemenea evenimente din Rusia ca asasinarea lui Nemțov măresc apetitul cetățenilor și politicienilor pentru relații mai strânse între Republica Moldova și Moscova?

Oazu Nantoi: „Nu le putem cere, spre regret, cetățenilor Republicii Moldova să dea dovadă de o percepere pragmatică, realistă și critică a tot ceea ce se întâmplă în Ucraina în urma agresiunii Federației Ruse și a tot ceea ce se întâmplă în Federația Rusă înseși.

Spre regret, în Republica Moldova, lipsește un spațiu informațional concurențial în care mass-media locale ar fi făcut față concurenței cu cele din Federația Rusă. Spre regret, clasa politică din Republica Moldova este absolut iresponsabilă și nu dă dovadă de capacitatea de a se consolida în fața amenințării la adresa securității.

Rămâne doar să sperăm că Ucraina va rezista și, în aceste condiții, Federația Rusă nu va reuși să promoveze politici revanșarde în raport cu Republica Moldova, deși în acest caz nu vorbim despre utilizarea oamenilor în uniformă verde cum se spunea despre Crimeea, ci despre utilizarea coloanei a cincea care să manipuleze opinia publică prin demagogie despre Uniunea Eurasiatică sau mâna puternică a lui Putin.”

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG