Linkuri accesibilitate

„Este nevoie de două lucruri: viziune politică şi spirit de luptător”


Opinii ale chișinăuenilor la anunțul intenției de a înființa un nou partid de către fostul premier Iurie Leancă.

Fostul premier, Iurie Leancă, în scurt timp va anunţa cu cine va porni la drum în noul său proiect politic şi care va fi platforma partidului. Ce se ştie până acum e că Iurie Leancă îşi doreşte un partid finanţat inclusiv de cetăţeni. Ar fi gata alegătorii moldoveni să contribuie financiar pentru susţinerea unui partid? Este întrebarea adresată mai multor trecători, ieri, imediat după anunţul fostului premier:

„Probabil că nu sunt gata să scot bani din buzunarul propriu, să lipsesc familia de o sursă de venit şi să o investesc într-un partid, într-un politician, reieşind din considerentele că s-au discreditat totalmente. Nu ştiu cine din ţara aceasta mai are încredere, în situaţia în care în campania electorală se promite una, iar ulterior, dobândind votul alegătorului, se face cu totul altceva.”

Europa Liberă: Punând şi dumneavoastră umărul, inclusiv financiar, poate veţi putea aşa să-i trageţi la răspundere, nu credeţi?

„Nu credem, pentru că la noi în Moldova nu mai sunt aşa persoane, poate că şi sunt, dar acele persoane niciodată nu ajung acolo, ajung cei care au mulţi bani, cei care au dreptate nu ajung nicăieri.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă un partid ca să vă convingă că într-adevăr ţine la cetăţeni?

„Poate cineva din tineret, dar noi, pensionarii, ne-au dezamăgit cu totul pentru că am muncit toată viaţa, dar acum nu avem nimic. Care mai avem copii, stăm pe spatele lor, dar care nu îi au, nu ştiu cum o duc.”

Europa Liberă: Să presupunem, în cazul în care s-ar găsi un asemenea partid, cât la sută din venit aţi fi gata să daţi?

„Eu sunt studentă şi bursa pe care o primesc nu îmi ajunge mie, nu şi să mă împart cu alţii. Mai întâi să ridice salariile, bursele şi apoi să spere la ajutorul cetăţenilor.”

„Pentru a crea ceva de genul acesta, trebuie să fie pregătiţi să înceapă de la zero.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră sunteţi gata să contribuiţi la acest zero, să puneţi umărul ca şi cetăţean?

„Acum nu prea am încredere în partidele din ziua de azi, dar sper să fie totul bine. Da, eu aş pune umărul în ajutorul, în creaţia de la zero, alţi oameni tot aşa ar face.”

Europa Liberă: Fostul premier, Iurie Leancă a anunţat crearea unui partid finanţat de cetăţeni. Credeţi că un asemenea partid are şanse în Republica Moldova?

„Cred că da, mai ales dacă în acest partid ar fi mai mulţi tineri cu viziuni mai moderne. Din păcate, mulţi care ne conduc au viziuni din perioada sovietică. În privinţa creării unui asemenea partid de către domnul Leancă, cred că pentru aceasta este nevoie de două lucruri: viziune politică şi spirit de luptător. Va avea nevoie de multă putere pentru a le explica oamenilor de ce alături de el le va fi mai bine. El pare să fie un profesionist, dar cred că nu-i ajunge anume acest spirit de luptător. Lucrurile ar sta mai bine dacă ar avea în echipa sa oameni cu mâna de fier, asta cred că îi lipseşte la moment.”

„Pe Iurie Leancă îl susţin fiindcă îi ştiu capacităţile, am încredere în tot ce a făcut, dar ar fi fost bine dacă făcea partidul acesta înainte de alegeri şi atunci toată lumea avea să meargă după el, lumea e dusă în eroare.”

Au fost opinii culese la întâmplare în Parcul Central al capitalei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG