Linkuri accesibilitate

Creștinii din Orientul Mijlociu sub teroarea grupării Statul Islamic


Sirieni creștini din Hasaka, nordul Siriei, încearcă să se refugieze în fața atacurilor grupării Statul Islamic.
Sirieni creștini din Hasaka, nordul Siriei, încearcă să se refugieze în fața atacurilor grupării Statul Islamic.

Kamal Salibi: „Când pleacă un creștin nu vine altul să-i ia locul, iar asta nu este bine nici pentru lumea arabă”.

Militanții organizației Statul Islamic au răpit cel puțin 220 de locuitori ai satelor asiriene creștine din nord-estul Siriei, în timpul unei ofensive de trei zile, a anunțat o organizație care monitorizează violențele din Siria.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra, a spus că răpirile au avut loc când organizația Statul Islamic a cucerit zece sate locuite de o străveche minoritate creștină lângă Hasaka, un oraș controlat în mare parte de kurzi.

Reuter amintește că gruparea Statul Islamic și-a luat mereu ca țintă membri ai minorităților religioase, ca și pe propriii colegi de credință musulmani sunniți care refuză să jure credință așa-numitului „califat” pe care l-a proclamat în anumite regiuni ale Siriei și Irakului.

Un video publicat săptămâna trecută arăta membri ai organizației extremiste decapitând în Libia 21 de egipteni creștini de rit coptic. În august anul trecut militanții au ucis sau luat în sclavie sute de membri ai minorității irakiene Yazidi, pe care gruparea Statul Islamic îi acuză că „slujesc diavolul”.

După capturările din zilele trecute, sute de creștini au fugit in cele două orașe principale ale provinciei Hasaka, scrie Reuter, adăugând că regiunea este importantă pentru gruparea Statul Islamic fiindcă este o punte între teritoriile pe care le controlează în Siria și Irak. Zona este predominant kurdă, dar are și populații de arabi, asirieni creștini și armeni.

În ultimele săptămâni, gruparea Statul Islamic a pierdut unele teritorii din nord-estul Siriei după ce fusese alungat din orașul kurd Kobani în ianuarie de către forțele kurde sprijinite de raidurile aeriene conduse de Statele Unite.

Aceleași raiduri – mai scrie Reuter - nu au reușit însă să stopeze înaintarea islamiștilor în localități rurale mai mici rurale.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului estimează că în prezent gruparea Statul Islamic ocupă zece sate creștine.

Associated Press scrie că gruparea Statul Islamic a început să captureze asirieni luni, când militanții au atacat un grup de sate de-a lungul râului Habur, provocând un val de mii de noi refugiați.

Ultimele răpiri, scrie Associated Press, au mărit temerile în rândul minorităților religioase din Siria și Irak. Extremiștii ar putea folosi captivii din rândul creștinilor asirieni pentru un eventual schimb de deținuți cu forțele kurde din nord-estul Siriei.

Un lider creștin din acea regiune a cerut comunității internaționale să-și intensifice loviturile pentru a forța eliberarea celor 220 de creștini captivi.

„Facem apel la bombardarea pozițiilor teroriștilor”, a spus agenției Reuter Ablahd Kourieh, într-un interviu prin Skype. El s-a plâns că joi a fost a treia zi în care militanții atacă satele creștine și încă nu s-a semnalat nici un bombardament din partea coaliției internaționale.

Agențiile de presă spun că în nord-estul Siriei au loc negocieri pentru eliberarea captivilor cu participarea unor lideri tribali arabi și membri ai comunității creștine asiriene.

Statele Unite și Națiunile Unite au condamnat răpirile, primele de acest fel din Siria, și a cerut eliberarea imediată a captivilor.

Osama Edwards, director al organizației Rețeaua Asiriană pentru Drepturile Omului, a declarat agenției France Presse că în opinia lui capturarea creștinilor ar dovedi că organizația Statul Islamic pierde teren în fața coaliției internaționale. „Au luat ostatici ca să-i folosească drept scuturi umane”, a spus Edwards.

Noua dramă a creștinilor din zone predominant islamice a stârnit ecouri speciale în occident, unde soarta acestei minorități religioase a fost urmărită cu atenție mereu. Recent, ziarul american „New York Times” scria că în rândul comunităților creștine din Orientul Mijlociu există un „sentiment al sfârșitului iminent”.

„Când pleacă un creștin nu vine altul să-i ia locul, iar asta nu este bine nici pentru lumea arabă”, a explicat odată istoricul libanez Kamal Salibi, care a murit în 2011, înainte ca persecutarea minorităților religioase să atingă asemenea proporții.

În mod previzibil, atacurile împotriva creștinilor din Orientul Mijlociu au fost condamnate în mai multe rânduri de Vatican. Papa Francisc le-a spus recent: „Voi sunteți o turmă mică, dar o turmă cu mare răspundere în zona unde s-a născut și a început să se răspândească creștinismul. Voi sunteți drojdia din aluat”.

„Mă rog Domnului să vegheze asupra fraților și surorilor din Irak și Siria, care suferă de prea multă vreme din pricina unui conflict prelungit și care, împreună cu membrii altor minorități etnice și religioase, sunt victimele unor persecuții brutale”, spunea Francisc în mesajul său de Anul Nou.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG