Linkuri accesibilitate

Un cadou publicistic pentru Putin


Volumul controversat „A înţelege Rusia”, semnat de Gabriele Kone-Schmalz, fosta corespondeta la Moscova a televiziunii publice germane ARD

A înţelege Rusia. Lupta pentru Ucraina şi aroganţa Occidentului”. Aşa se intitulează cartea semnată de jurnalista Gabriele Kone-Schmalz, apărută zilele trecute la o editură müncheneză. Autoarea s-a remarcat în numeroase dezbateri publice ca o susţinătoare a liniei lui Putin.

Germany - cover of a book on Russia & Putin by Gabriele Krone-Schmalz
Germany - cover of a book on Russia & Putin by Gabriele Krone-Schmalz

Astfel, cartea este doar o completare publicistică la aceste intervenţii, fără a aduce argumente în plus faţă de cele susţinute în trecut. N-au întîrziat nici reacţiile de respingere sau criticile la adresa lui Krone-Schmalz, care în trecut fusese corespondentă a televiziunii germane la Moscova.

Cunoscuta publicistă Sonja Margolina, originară din Rusia, a remarcat ironic într-un comentariu că în Kremlin s-a aşteptat de mult o astfel de carte, calificînd-o pe Gabriele Krone-Schmalz drept o „Putin-Versteherin”.

Noţiunea ironică de „Putin-Versteher” a fost lansată anul trecut în Germania, vizînd simpatizanţii preşedintelui rus. S-ar putea traduce doar aproximativ prin: Cei care dau dovadă de înţelegere faţă de Putin.

Fără îndoială, Krone-Schmalz face parte din categoria publiciştilor care încearcă să bagatelizeze politica agresivă a Rusiei, patronată de către preşedintele Vladimir Putin.

Autoarea îşi croşetează argumentele din carte în jurul tezei centrale potrivit căreia nu Kremlinul este de vină pentru escaladarea conflictului din Ucraina, ci Occidentul. În acest context, ea vorbeşte despre un război de propagandă contra Rusiei la care participă o mare parte a jurnaliştilor din vest. Aceştia s-au transformat în mercenari, declanşînd adevărate campanii mediatice îndreptate contra Rusiei. Ideea aceasta a formulat-o şi într-un interviu radio (WDR) în care s-a discutat despre volum.

Occidentul nu a ţinut cont de interesele de securitate ale Rusiei, susţine Krone-Schmalz, şi-a extins zona de influenţă şi a finanţat „revoluţia portocalie”. Autoarea respinge apoi ceea ce în vest se numeşte „export de democraţie”, afirmînd, pe de altă parte, că şi sprijinul acordat societăţii civile din Rusia este o greşeală. În acelaşi timp, ea consideră anexarea Crimeei, drept un simplu act de „secesiune”, deci îndreptăţit, ignorînd faptul că întreaga operaţiune a fost planificată la Moscova, iar plebiscitul organizat nu a fost nimic altceva decît o farsă electorală.

Simptomatică pentru încercarea de intoxicare a publicului de către această categorie de publicişti, simpatizanţi ai putinismului, este şi cartea apărută anul trecut sub titlul „Noi suntem cei buni”. Într-un mod asemănător ca şi Gabriele Krone-Schmalz, autorii volumului, Mathias Bröckers şi Paul Schreyer, acuză presa că s-ar fi încadrat într-un batalion publicistic ghidat de forţele oculte, ostile Rusiei.

*Gabriele Krone-Schmalz, Russland verstehen. Der Kampf um die Ukraine und die Arroganz des Westens (A înţelege Rusia. Lupta pentru Ucraina şi aroganţa Occidentului), C.H.Beck-Verlag, München, 2015, 176 p.

Previous Next

XS
SM
MD
LG