Linkuri accesibilitate

Ciclul de viaţă al ferigii


În loc să înveţe mai bine engleza, să facă mai multă matematică, viitorul specialist IT studiază sporangii de pe frunzele ferigelor…

Despre primenirea programelor şcolare se vorbeşte în spaţiul nostru ciudat-miraculos încă din zorii tranziţiei. Dar mare lucru nu se face. Tot burduşite cu chestii inutile au rămas.

Să ne gîndim, bunăoară, la un elev din clasa a X-a care vrea să îmbrăţişeze după absolvirea liceului domeniul IT. El nu numai că studiază un limbaj de programare învechit, e vorba de Pascal, ci şi nişte lucruri absolut năucitoare, care nu au nici în clin, nici în mînecă cu meseria jinduită. De pildă, ciclul de viaţă al ferigii.

Cîţi dintre noi, stimaţi ascultători, au nevoia să cunoască ciclul de viaţă al ferigii? Dar cîţi ştiu că ferigele sînt specii de criptogame vasculare cu frunze mari şi dinţate, pe dosul cărora se găsesc sporangi cu spori? Ei bine, în loc să înveţe mai bine engleza, să facă mai multă matematică, viitorul specialist IT studiază sporangii de pe frunzele ferigelor…

Mi se pare de domeniul evidenţei că dragostea pentru natură nu depinde de studiul sporangilor cu spori, ca şi bunul-simţ, de altfel.

Adolescenţii noştri au de învăţat o sumedenie de lucruri fără de folos, lucruri care îi obosesc şi îi îmbătrînesc prematur. De ce nu avem grijă de copiii noştri? De ce ignorăm specializarea care dă roade în toată lumea? Şi cît mai poate fi tărăgănată curăţarea programelor şcolare?

XS
SM
MD
LG