Linkuri accesibilitate

„Descinderile premierului Gaburici”


Chiril Gaburici
Chiril Gaburici

Directorul executiv ADEPT, Igor Boţan, în dialog cu Vasile Botnaru, despre primele acţiuni ale noului premier Chiril Gaburici.

În primele zile de când se află la conducerea guvernului de la Chişinău, premierul Chiril Gaburici şi-a concentrat atenţia asupra unor probleme de politica internă - de la problemele cu medicamentele din spitale, la cele legate de preţul pâinii. Vasile Botnaru l-a întrebat pe analistul politic de la Chişinău Igor Botan, cum priveşte aceste prime zile ale noului cabinet?

Europa Liberă: Guvernul demarează în trombă. Îl vedem la Franzeluţa, la clinică, în piaţă. Ce senzaţie vă lasă această manieră de a lua un start?

Igor Boţan: „Descinderile premierului Gaburici prin pieţe, spitale şi întreprinderi de panificare reprezintă o încercare de a potoli valul de nemulţumiri din partea societăţii faţă de creşterea preţurilor, ca urmare a crizei financiare şi a dispariţiei medicamentelor din spitale. De fapt, premierul Gaburici a urmat îndemnul liderului PLDM, care l-a înaintat la funcţia respectivă, de a potoli spiritele prin acţiuni concrete. Deocamdată cu efect pur propagandistic. Oricum oficial răspunderea pentru guvernarea ţării şi-a asumat-o PLDM şi PDM, iar PCRM, care susţine această guvernare minoritară, nu poartă nicio răspundere. Însă efectele dezastruoase asupra bunăstării cetăţenilor sunt produsul unei guvernări de 15 ani, a PCRM la început, apoi a PLDM şi PDM, care în prezent sunt toţi împreună parte a unei coaliţii camuflate. Deci, va fi foarte dificil de a da vina pe cineva. De aceea, mimarea activităţilor este o necesitate, fără aceasta, probabil, nu se poate acum, la acest moment. Evident, dacă lucrurile vor merge prost, atunci nu este exclus să apară tot felul de animozităţi care se vor amplifica.”

Europa Liberă: Experţi autodidacţi şi chiar destul de competenţi afirmă pe reţelele de socializare că acele fluctuaţii de cursuri valutare nu au fost decât o îmbogăţire peste noapte a unora, care au ştiut să speculeze starea de lucruri.

Igor Boţan: „Noi nu putem afirma în cunoştinţă de cauză că este exact aşa cum spuneţi dumneavoastră, citându-i pe cei activi în reţelele de socializare. Dar este foarte important că acest fenomen este expresia nemulţumirii faţă de guvernare. Și toate lucrurile proaste care se pot întâmpla în Republica Moldova sunt atribuite actualei guvernări minoritare, susţinute de Partidul Comuniştilor ca fiind lucruri puse la cale cu premeditare. Şi aici este cel mai mare pericol pentru guvernarea Gaburici.”

Europa Liberă: La casele de pariuri, mai în glumă, mai în serios, se prognozează o cădere rapidă a cabinetului Gaburici. Acum putem spune ceva despre şansele maxime pe care le are acest executiv?

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Iarăşi, aceste pariuri sunt un indicator al neîncrederii societăţii, în special a oamenilor activi faţă de acest guvern. Dar vreau să menţionez un lucru interesant, din punctul meu de vedere, domnul Gaburici a început-o cu stângul. Vorba e că guvernul Gaburici nu a putut în principiu acumula 60 de voturi la învestire. Fracţiunea PL şi PSRM al domnului Dodon nu au votat in corpore. De asemenea, nu au votat patru membri ai fracţiunii PLDM, Leancă şi Carpov nu au votat din principiu, Ion Tomai din lipsă, iar doamna Palihovici a anunţat că se abţine. Dacă facem adiţiunea obţinem 20 de voturi ale comuniştilor, 19 voturi ale democraţilor şi 19 voturi ale Partidului Liberal Democrat – 23 minus patru. Deci, în total au votat 58 de deputaţi. Sunt suficiente pentru a învesti guvernul. Dar cred că s-a recurs la acest truc pentru a nu developa faptul că această coaliţie camuflată nu are numărul necesar de voturi pentru alegerea şefului statului. Adică, apar noi indicatori că această guvernare este una foarte-foarte instabilă. Ironia sorţii a vrut ca exact în ziua învestirii guvernului Gaburici liderul PSRM Dodon să devină prezidenţiabil, împlinind vârsta de 40 de ani. Ţinând cont de faptul că Dodon şi Leancă au cel mai înalt rating de încredere, este, practic, exclus să se realizeze ideea PLDM de a alege direct şeful statului. Aşadar, ne putem aştepta că şirul de crize politice se va ţine în lanţ. Aceste constatări explică de ce liderii PLDM şi PDM au început să facă reverenţe faţă de Partidul Liberal, afirmând că coaliţia ar putea fi reformată. Însă acest lucru ar putea îndepărta PCRM-ul de cei doi. Toate aceste lucruri puse împreună doar arată cât de fragilă este situaţia şi cei care cred că acest guvern nu se va menţine mult s-ar putea să aibă foarte mare dreptate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG