Linkuri accesibilitate

Ucraina a amânat retragerea


Un luptător ucrainean, în apropiere de Artemivsk, 23 februarie 2015
Un luptător ucrainean, în apropiere de Artemivsk, 23 februarie 2015

Kievul dă vina pe separatiștii care ar continua să atace trupele guvernamentale.

Ucraina a amânat retragerea promisă a armamentului greu de pe linia frontului, dând vina pe separatiștii care ar continua să atace trupele guvernamentale. În baza planului de pace convenit la 12 februarie, ambele tabere urmau să-și retragă armamentul greu cu 25 până la 70 de kilometri pentru a crea o zonă-tampon. Duminică autoritățile ucrainene spuneau că vor începe retragerea. Dar purtătorul de cuvânt militar lt-col. Anatoli Stelmah a declarat reporterilor că operațiunea se amână până ce atacurile rebelilor încetează cu totul, așa cum presupune armistițiul ce trebuia să înceapă la 15 februarie.

Potrivit AP Stelmah a spus că în timpul nopții au fost două atacuri de artilerie ale rebelilor și chiar dacă acesta este un număr mult mai redus decât zilele trecute, „atâta vreme cât tirurile asupra pozițiilor armatei ucrainene continuă, nu se va putea vorbi despre vreo retragere (a armamentului greu).”

Colonelul Valentin Fedicev, comandant-adjunct al operațiunii militare împotriva rebelilor, a spus luni la prânz că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 27 de atacuri împotriva forțelor armate ucrainene – o frecvență mai scăzută decât de obicei dar – potrivit lui Fedicev – insuficientă pentru începerea retragerii. „Dacă inamicul continuă să-și folosească armamentul greu, este limpede că Ucraina va continua să contracareze acele operațiuni”, a spus colonelul.

Forţe pro-ruse la Debalţeve, 22 februarie 2015
Forţe pro-ruse la Debalţeve, 22 februarie 2015

Retragerea armamentului greu ar urma să fie monitorizată de misiunea de observatori din partea OSCE. Purtătorul de cuvânt al misiunii, Michael Bocuirkiw, a spus luni agenției AP că monitorii au văzut „mișcări de armament greu” de ambele părți, dar nu pot spune dacă armamentul era retras dau doar mutat în altă parte. Un reporter AP a spus luni că a văzut forțe ucrainene retrăgându-se din împrejurimile orașului Debalțeve, capturat săptămâna trecută de rebeli după mai multe zile de lupte.

Atât Stelmah, cât și Fedicev au spus că rebelii caută să obțină controlul asupra pozițiilor forțelor guvernamentale în satul Șirokine, la marginea portului strategic Mariupol. Rebelii au început să înainteze în direcția Mariupol-ului în august anul trecut, provocând îngrijorări că ar vrea să înființeze un coridor terestru între Rusia propriu-zisă și Crimeea anexată de ruși în urmă cu aproape un an.

Rusia neagă mereu că i-ar înarma pe rebeli, o poziție ridiculizată de unii oficiali occidentali, care au la îndemână fotografii din satelit înfățișând arme rusești în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG