Linkuri accesibilitate

Ion Stăvilă: „Ucraina se confruntă, practic, cu aceleaşi probleme ca R. Moldova, mai ales sub aspectul fenomenului separatismului”


Liderii de stat ce au demonstrat ieri la Kiev alături de președintele Petro Poroșenko
Liderii de stat ce au demonstrat ieri la Kiev alături de președintele Petro Poroșenko

În dialog cu ambsadorul R. Moldova în Ucraina după vizita efectuată la Kiev de președintele Timofti.

Ambasadorul Ion Stavilă
Ambasadorul Ion Stavilă

Ion Stăvilă: „În pofida dificultăţilor cu care se confruntă ţările noastre – şi Ucraina, şi Republica Moldova – care sunt bine cunoscute şi simţite şi aici la Kiev, şi la Chişinău, relaţiile dintre ţările noastre continuă să se dezvolte pe o cale ascendentă şi, chiar aş zice, au cunoscut în ultimul timp o anumită intensificare. Am în vedere, în primul rând, promovarea dialogului politic la nivel înalt şi vizita preşedintelui Timofti efectuată ieri la Kiev, în contextul manifestaţiilor organizate aici, la Kiev şi în Ucraina, cu prilejul aniversării unui an de la Revoluţia Demnităţii, este o dovadă elocventă în acest sens.”

Europa Liberă: Ce semnificaţie are această vizită a domnului Timofti la acest Marş al Demnităţii de la Kiev?

Ion Stăvilă: „În primul rând, cred că cea mai importantă semnificaţie a acestei vizite este manifestarea sentimentelor noastre de solidaritate şi sprijin faţă de Ucraina şi faţă de poporul ucrainean. Având în vedere timpurile grele prin care trece această ţară vecină a noastră, în Ucraina se apreciază mult şi înalt atât la nivel oficial, cât şi societatea civilă care urmăreşte felul în care se dezvoltă relaţiile noastre, apreciază înalt această atitudine prietenească şi de solidaritate a Republicii Moldova cu Ucraina.”

Europa Liberă: Fenomenul separatismului dă mari bătăi de cap atât autorităţilor de la Kiev, dar şi autorităţilor de la Chişinău. A devenit cumva Ucraina, ca stat mediator, altă ţară, de când are loc această confruntare ucraineano-rusă în estul Ucrainei? A devenit alta Ucraina în procesul de negocieri în formatul „5+2”, unde trebuie să fie identificată o soluţie pentru criza transnistreană?

Ion Stăvilă: „Cred că da. Pentru că Ucraina se confruntă, practic, cu aceleaşi probleme ca Republica Moldova, mai ales sub aspectul fenomenului separatismului. Sigur că Ucraina acum este mai activă şi mai interesată, şi mai motivată în sensul aducerii unei contribuţii efective şi reale la promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Iată anume în acest context se înscrie şi intenţia reprezentantului special al Ucrainei în procesul de reglementare a conflictului transnistrean în formatul „5+2”. Ambasadorul cu misiuni speciale Andrei Veselovski va efectua o vizită de documentare şi informare la Chişinău şi la Tiraspol, săptămâna aceasta, pentru a discuta despre situaţia în care se află procesul de reglementare şi despre perspectivele acestui proces.”

Europa Liberă: Cine devine mai credibil în acest proces? Ţările care au de suferit de pe urma adâncirii acestui fenomen numit separatism sau Federaţia Rusă, care şi ea are un rol de jucat în depăşirea crizelor atât în Republica Moldova, cât şi în Ucraina?

Ion Stăvilă: „Noi trebuie şi în continuare să mizăm pe sprijinul şi pe participarea activă în acest proces a tuturor actorilor implicaţi în acest proces, având în vedere că fiecare dintre aceştia are un rol important de jucat. Este evident că toată lumea înţelege că fără Federaţia Rusă, bunăoară, este greu de identificat o soluţie şi având în vedere rolul acestei ţări şi potenţialul real de a influenţa procesul şi actorii care sunt implicaţi. Eu cred că trebuie să mizăm pe toţi actorii, şi pe Federaţia Rusă, şi pe Ucraina, sigur, care este mai motivată ca oricând altădată să contribuie efectiv la promovarea procesului, dar şi, evident, partenerii noştri occidentali, Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au un cuvânt greu de spus.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, ziceam că ieri la Kiev preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut convorbiri şi cu omologul său ucrainean, la Chişinău a fost instalat un nou guvern. Cum trebuie văzută relaţia cu Ucraina?

Ion Stăvilă: „Relaţia cu Ucraina trebuie văzută şi în continuare ca una extrem de importantă pentru noi, având în vedere, pe de o parte, faptul că ambele ţări au ales cu fermitate cursul de dezvoltare europeană, integrarea europeană fiind un obiectiv strategic şi comun al ambelor ţări. În pofida dificultăţilor cu care ne confruntăm, există o fermitate şi la Kiev, şi la Chişinău pe care toată lumea o vede, de a continua cursul de integrare europeană. Pe de altă parte, având în vedere problemele comune cu care se confruntă ţările noastre şi pe care putem să le soluţionăm, să identificăm soluţii mai uşor împreună, în strânsă cooperare, interacţiune. Acestea au fost subiectele care au fost abordate şi de această dată în cadrul întâlnirii la nivel înalt al celor doi preşedinţi.”

Europa Liberă: Criza profundă din Ucraina se răsfrânge cumva asupra cooperării economice dintre Chişinău şi Kiev?

Ion Stăvilă: „Un impact anumit asupra cooperării economice, relaţiilor comerciale îl are situaţia din întreaga regiune, şi din Europa, şi din Rusia, şi din Ucraina. De fapt, cu probleme similare se confruntă toţi. A diminuat comerţul şi al Ucrainei, şi al Federaţiei Ruse, şi al Republicii Moldova. Toţi suntem afectaţi de această criză care a căpătat conotaţii mai aspre în Ucraina şi care, evident, afectează toată lumea din jur. Volumul comerţului moldo-ucrainean anul trecut, bunăoară, a fost de peste 800 de milioane de dolari, dintre care exporturile în Moldova sunt în jur 600-700 de milioane. Deci, exportul nostru în Ucraina este foarte mic. În acest an încă şi mai mult se va reduce, cred, acest indice, având în vedere faptul că Ucraina a încetat să ne mai livreze energie electrică, care era un articol important al schimburilor noastre comerciale. Sperăm că Ucraina va depăși dificultăţile în sectorul energetic şi că situaţia se va îmbunătăţi şi vom putea relua cooperarea şi în acest domeniu, într-o perspectivă apropiată, anul acesta sau anul viitor.”

XS
SM
MD
LG