Linkuri accesibilitate

John Kerry: „Rusia s-a angajat în ultimele zile într-un proces absolut insolent și cinic”


La Debalțeve...
La Debalțeve...

Statele Unite examinează în continuare posibilitatea furnizării de arme Ucrainei.

Secretarul de Stat american Jon Kerry anunța la sfârșitul săptămânii trecute că președintele Barack Obama va decide în „câteva zile” care sunt pași următori ai Statelor Unite în criza din Ucraina, examinând între altele posibilitatea înarmării forțelor ucrainene. Președintele Obama, care s-a opus multă vreme acestei măsuri, este criticat tot mai sever de oponenți politici, care îi cer mai multă fermitate în raport cu Rusia.

Secretarul de Stat american John Kerry a făcut declarația la Londra, după consultări cu ministrul de externe britanic, Philip Hammond.

Secretarul de Stat John Kerry la Kiev
Secretarul de Stat John Kerry la Kiev

Kerry a vorbit pe fundalul ostilităților care au continuat în estul Ucrainei. În ciuda acordurilor de încetare a focului mediate la începutul lunii de Germania și Franța, forțele separatiștilor pro-ruși au continuat ofensiva la Debalțeve, forțând retragerea armatei ucrainene din acest oraș strategic, aflat pe linia de comunicare feroviară între principalele bastioane ale separatiștilor.

„Rusia s-a angajat în ultimele zile într-un proces absolut insolent și cinic”. Cunoaștem cu certitudine ce a furnizat Rusia separatiștilor, cum este implicată Rusia de partea separatiștilor și modul cinic în care Rusia a dorit chiar să conducă un efort în cadrul Națiunilor Unite, continuând simultan să acapareze pământ în Ucraina”.

John Kerry a anticipat că președintele Barack Obama va evalua toate opțiunile - de la înăsprirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei la furnizarea armelor pentru armata ucraineană - și va lua o decizie în câteva zile.

„În ceea ce privește armele letale, am spus-o foarte limpede că la Washington are loc o asemenea discuție atât în Congres, cât și în cadrul administrației. Președintele nu a luat o decizie până la acest moment și cred că va trebui să vedem ce se întâmplă în zilele următoare pe teren”.

Azi dimineață, armata ucraineană a spus că separatiștii pro-ruși au continuat să bombardeze pozițiile trupelor ucrainene și că Kievul nu va începe retragerea armamentului greu de pe linia frontului câtă vreme atacurile continuă. Retragerea trebuia precedată de încetarea completă a focului, la 15 februarie, după cum s-a stabilit în acordurile de pace mediate de liderii Germaniei și Franței, la Minsk.

Administrația președintelui Obama a exprimat rezerve de la bun început față de viabilitatea acestor acorduri. Dar un influent senator republican, John McCain, care conduce Comitetului din Senat pentru Serviciile Armate le-a criticat deschis la sfârșitul săptămânii trecute, într-un interviu la televiziunea CBS.

„După părerea mea, cancelara germană și președintele Franței au legitimat pentru prima dată în 70 de ani dezmembrarea unei țări în Europa. Este rușinos. Iar Vladmir Putin n-a plătit cu nimic. Chiar și înțelegerea de încetare a focului a fost încălcată până când și-a atins obiectivul la acel nod feroviar vital (la Debalțeve). Acum se va retrage puțin, iar următorul va fi orașul Mariupol, ca să stabilească o punte terestră către Crimeea. La drept vorbind, este teribil”.

John McCain conduce tabăra celor care cer înarmarea ucrainenilor și exercită presiuni asupra președintelui Obama să adopte o asemenea decizie.

„Ucrainenii nu cer trupe americane pe teren. Nu asta-i problema. Ei cer arme să se poată apăra, pentru că sunt măcelăriți, iar armata le este fărâmițată. Este un capitol rușinos. Îmi este rușine pentru propria țară, îmi este rușine pentru propriul președinte și îmi este rușine pentru mine însumi că n-am făcut mai mult ca să-i ajut pe acești oameni”.

Președintele Obama s-a împotrivit până acum cererilor Kievului ca Statele Unite să furnizeze arme letale armatei ucrainene. În așteptarea deciziei, oponenții înarmării ucrainenilor avertizează că o asemenea evoluție poate da Kievului speranțe exagerate, iar în cazul Rusiei o poate încuraja să întețească războiul, știind că interesele americane și europene în Ucraina nu sunt suficient de puternice.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG