Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: „Nimic nu s-a schimbat în relațiile dintre partidele cu reprezentare parlamentară”


Un punct de vedere săptămînal în dialog.

În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere de la Chișinău, istoricul și publicistul Gh. Cojocaru a stat de vorbă cu Vasile Botnaru despre instalarea noului guvern.

Gheorghe Cojocaru: „După cum s-a văzut ieri, actuala clasă politică nu a tras concluziile necesare din nevotarea guvernului minoritar Leancă. Nimic nu s-a schimbat în relațiile dintre partidele cu reprezentare parlamentară. Rămân în continuare două partide, Liberal Democrat și Democrat, care au format Alianța Politică pentru o Moldovă Europeană, o alianță care nu are o majoritate de voturi declarată în Parlament, dar care și-a asumat actul guvernării, apoi, pe de altă parte, Partidul Socialiștilor care se poziționează în rolul opoziției categorice, Partidul Comuniștilor care se vrea, probabil, și la putere, și în opoziție, și Partidul Liberal care s-a vrut la guvernare, dar a ajuns în opoziție.”

Europa Liberă: În schimb, ieri a luat sfârșit spectacolul, așa cum l-a numit într-o intervenție Vlad Filat, spectacolul dizgrațios de aproape trei luni care părea să nu se mai termine. În legătură cu nealegerea sau caracterul vremelnic al cabinetului de miniștri, care sunt consecințele generate de tergiversarea alegerii unui guvern legitim?

Gheorghe Cojocaru: „Consecințele sunt multe și toate sunt grele și extrem de periculoase pentru stabilitatea socială și economică. În plan intern se atestă o prăbușire financiară și economică care amintește de anii ʾ90 ai secolului trecut, corupția a atins cote fără precedent și de-a dreptul destabilizatoare.

Populația a trăit un șoc de pe urma acestei conduite de neînțeles a unei clase politice care se pretinde pro-europeană, încrederea sa în partidele politice pro-europene se erodează abrupt și, în consecință, scade și suportul social al cursului de integrare europeană.

În plan extern, liderii pro-europeni de la Chișinău au pierdut mult, se pare, din încrederea cancelariilor occidentale, dar și din sprijinul financiar indispensabil pentru menținerea economiei naționale pe linia de plutire. Se va vedea ulterior dacă și ce se poate recupera în acest sens, toate aceste pagube înregistrându-se pe fondul înghețării relațiilor cu Federația Rusă.”

Europa Liberă: Oamenii care își numărau bănuții în portofel așteptau o echipă de pompieri. Or, vedem că, de fapt, se întâmplă invers, criza generează acest guvern. Așa să fie oare?

Gheorghe Cojocaru: „Situația este atât de complicată, încât nu mai contează dacă acest guvern este un produs al crizei. Criza este o realitate crudă astăzi și, în consecință, contează ca acest nou executiv să stingă criza. Contează dacă noul guvern va putea să scoată societatea din criza economică, dacă va găsi resursele necesare pentru stabilizarea financiară, sprijinul extern necesar și, ceea ce este nu mai puțin important, cât de repede, cu ce viteză va reuși să treacă această fază extrem de complicată.”

Europa Liberă: Scorul semnificativ, de 60 de voturi, cu care s-a soldat votarea cabinetului Gaburici, pare să fie o pernă de oxigen suficient de stabilă pentru Parlament, dacă ținem cont că doamna Palihovici s-a abținut și, eventual, Iurie Leancă va fi disponibil să voteze.

Gheorghe Cojocaru: „În această formulă, un fel de „2+1”, care ar putea număra chiar mai mult de 60 de voturi, noul guvern va putea funcționa într-un regim normal, va avea un puternic sprijin parlamentar, astfel creându-se toate premisele politice necesare unei guvernări. Se va vedea ulterior care vor fi mijloacele cu care se va putea asigura menținerea acestei colaborări și care implicit vor fi costurile achitate pentru asigurarea acestei cooperări.

Riscurile vor proveni însă tot din acest format „original” de guvernare, aici fiind necesar să precizăm că dacă primii doi actori, cei „eurofili”, vor fi constrânși de responsabilități și obligații asumate, cel de-al treilea va avea o libertate de manevră, într-adevăr, de invidiat, de care va profita cu orice ocazie, pentru a extrage beneficii maxime.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG