Linkuri accesibilitate

Moscova ar putea pune în brațe Chișinăului bugetul Transnistriei (ziare.com)


Moldova are nevoie de un guvern pro-european (Adevărul)

Într-un articol din Adevărul, George Damian deplânge faptul că la Chișinău politicienii nu propun mai repede un guvern pro-european. Acesta ar fi singurul lucru de făcut în situația actuală a țării, când leul moldovenesc se prăbușește rapid, fără soluții de redresare. Or Moldova nu poate spera finanțare decât din Occident. Deprecierea monedei naționale este deja, spune comentatorul, „ingredientul mortal al instabilităţii economice în fiertura şi aşa extrem de toxică alcătuită în principal din instabilitate politică, divizare socială plus ameninţarea geopolitică dinspre răsărit”. Republica Moldova este „un stat construit pe un mecanism economic fundamental şubred şi dependent de partenerii mai înstăriţi”. A importat dintotdeauna mai mult decât a exportat. Deficitul cronic a fost acoperit din banii trimiși de cei plecați la muncă în străinătate. Cum cei mai mulți muncesc în Rusia, acești bani s-au înjumătățit. Pe de o parte din pricina prăbușirii rublei într-o Rusie supusă sancțiunilor economice occidentale, pe de altă parte pentru că, orice s-ar lăuda că face socialistul Igor Dodon, lucrătorii moldoveni din Rusia cam sunt trimiși acasă, adică se aplică o lege deja în vigoare în Federația Rusă. George Vișan se referă și la situația din Transnistria, unde banii rusești pentru salarii și pensii vin din ce în ce mai greu de la Moscova.

Fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Traian Băsescu, Iulian Fota, discută și el problema Transnistriei într-un interviu acordat la ziare.com. În opinia sa, Moscova nu va realimenta acel focar de conflict, în schimb ar putea pune în brațe Chișinăului bugetul Transnistriei, ca formă de „pedeapsă”, așa cum a procedat și cu Kievul în ce privește estul separatist. Iulian Fota are o lectură mai aparte a evoluțiilor politice de la Chișinău: consideră, de pildă, că desemnarea lui Chiril Gaburici ca viitor premier este un simptom de adaptare. Moldovenii și-ar încetini singuri, în mod înțelept, apropierea de Uniunea Europeană, netezind în paralel relațiile cu Rusia. Cu cuvintele lui Iulian Fota: „moldovenii au hotărât să se auto-finlandizeze”. Interviul acordat la ziare.com se referă însă pe larg la „războiul informațional” declanșat de Rusia împotriva mai multor state europene, între care România ocupă un loc special. Nu e neapărat o noutate, presiuni de acest fel s-au făcut asupra României și înainte de aderarea la NATO și apoi la Uniunea Europeană.

George Vișan scrie în săptămânalul 22 despre amenințările la adresa României formulate de Vladimir Evseev, director al Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova într-un interviu acordat Televiziunii Române. Merită sau nu să fie luată în considerare amenințarea că flota rusească va scufunda flota militară a României? Plauzibil, având în vedere cât de firavă este flota României, arată Vișan. Dar nu aici e problema. Declarațiile lui Evseev merită atenție doar pentru că „atacarea flotei românești sau atacarea oricărei părți a teritoriului național al României ar duce imediat la un război cu NATO”. Cum acest lucru e puțin probabil, suntem tot în cadrul războiului propagandistic declanșat de Moscova - împotriva României pentru că reprezintă „unul dintre pilonii NATO din regiune”.

XS
SM
MD
LG