Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: e-sanatate.md


Invitata serii este Elena Cioina de la portalul e-sanatate.md.

„În ultimele săptămâni domeniul sănătăţii din Moldova este afectat de cel puţin o criză, mediatizată la cote maxime – lipsa medicamentelor în spitale. Alături de vânzoleala cu învestirea noului Guvern și devalorizarea leului, la capitolul sănătate oamenii sunt interesați să afle ce acțiuni întreprind responsabilii pentru a rezolva criza medicamentelor din spitale și dacă acestea se scumpesc ori nu.

Așadar, medicamentele se scumpesc cu cel puţin 5 la sută. Ministerul Sănătății ne-a anunțat că deja a emis un ordin conform căruia prețul va crește pentru 1.600 de denumiri de medicamente comercializate de către farmaciile din țară. Companiile farmaceutice au cerut majorarea din cauza devalorizării leului. Autoritățile ne asigură că cetățenii vom simți scumpirile, atunci când farmaciile vor termina stocurile actuale.

Între timp Inspecţia financiară a Ministerului Finanțelor verifică legalitatea utilizării banilor publici în cinci instituții medicale, dintre care patru republicane și una municipală. Este vorba despre Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Republican, Spitalul de Urgență, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie și Spitalul Municipal „Sfânta Treime”. Inspectorii verifică rapoartele de cheltuieli după ce au apărut informații că ar fi fost schimbată destinația unor fonduri din spitale și anume de la procurarea medicamentelor la construcții. Unii directori de spitale, care au devenit ținta controalelor financiare, spun că n-au schimbat destinația utilizării banilor și că de acest lucru s-au putut convinge și inspectorii. Totodată, ministrul Sănătății în exercițiu, Andrei Usatîi a fost audiat astăzi de Comisia parlamentară de profil în problema crizei medicamentelor din spitale. Acesta a declarat presei că furnizorii de medicamente ar fi început deja livrările.

Mai citiți pe Platforma E-Sănătate că directorii de spitale nu se grăbesc să le întoarcă pacienților banii pentru medicamentele procurate. În timp ce autoritățile din sănătate spun că aceștia își pot recupera banii, păstrând bonul, unii directori de spitale nu înțeleg ce sumă ar trebui să le returneze pacienților, iar alţii în general nu au de gând să restituie vreun bănuț dând vin ape lipsa cadrului legal.

Experții în sănătate spun însă că managerii nu trebuie să interpreteze actele în vigoare după bunul plac și că acestea, de fapt, au o formulare concretă, fără echivoc – pacienții trebuie să-și primească banii în volum deplin.

E-Sănătate mai scrie azi despre cele mai populare specialități din medicină pentru tinerii moldoveni și câți dintre ei au reușit să se angajeze în ultimii cinci ani. Astfel, datele ultimului studiu al OMS pe această temă arată că în această perioadă cei mai mulți tineri au făcut rezidențiatul în Stomatologie, Farmacie, Medicină de Familie, Anestezia și reanimatologie și Medicină internă. O mică parte dintre ei au ajuns însă să se angajeze. De exemplu, au finalizat rezidențiatul aproape 3.000 de tineri dintre care doar puțin peste o treime s-au angajat în sistemul ocrotirii sănătății. De exemplu, din 745 de rezidenți în Stomatologie muncesc acum doar 117, rata de angajare fiind de doar 14 la sută, iar la Medicina de familie au mers 307 tineri, dintre care s-au angajat doar 200. În ultimii 20 de ani Moldova a pierdut peste 10 mii de doctori și peste 20 de mii de asistente medicale, adică jumătate din numărul de angajați în sistemul de sănătate.”

XS
SM
MD
LG