Linkuri accesibilitate

Moldova şi „democraţia” de culise


Directorul executiv ADEPT, Igor Boţan, în dialog cu Vasile Botnaru, despre calitățile unui premier şi noul candidat la şefia guvernului Chiril Gaburici.

Europa Liberă: Multă lume se întreabă dacă nu cumva după Iurie Leancă se revine la varianta Vasile Tarlev, un manager scos din anonimat, care trebuie să preia guvernul într-o situaţie extrem de dificilă? Ce calităţi, ce capabilităţi certificate are candidatul ca să convingă Parlamentul că va putea face faţă unor provocări extrem de complexe?

Igor Boţan: „Candidatul pentru funcţia de prim-ministru, domnul Gaburici, are calităţi, fără îndoială, este o persoană modestă şi este o persoană relativ competentă. Probabil, este o persoană foarte disciplinată, tocmai pentru a satisface criteriilor pentru această funcţie, care va fi, să spunem aşa, în aparenţă, o funcţie importantă, jocurile principale făcându-se după culise, în cadrul reuniunii liderilor Alianţei, aşa cum este stipulat în acord.”

Europa Liberă: Deci, modestia este, mai curând, o calitate?

Igor Boţan: „Modestia este o calitate, fiindcă adevăraţii jucători, adevăraţii păpuşari, dacă putem spune aşa, la plural, sunt cei din culise.”

Europa Liberă: Ion Sturza a lansat îndemnul să iasă la rampă adevăraţii decidenţi şi să nu se ascundă îndărătul unor executori modeşti, cum le-aţi spus dumneavoastră.

Igor Boţan: „Este adevărat. Şi acest apel al domnului Sturza poate fi susţinut. Dar domnul Sturza ştie foarte bine istoria recentă a guvernării din Republica Moldova, în luna mai, de voie de nevoie, aşa-zişii lideri au trebuit să treacă în culise şi din culise să-şi aranjeze jocurile, interesele ş.a.m.d. Aproape doi ani în această poziţie i-a convins că aşa este mai bine. Plus, noi trebuie să înţelegem că de două luni şi jumătate avem un joc politic pe care eu l-aş numi jocul pentru salvarea aparenţelor. Eu cred că la prima etapă a acestui joc domnul Mihai Ghimpu şi-a etalat ambiţiile şi ceilalţi doi parteneri au jucat pe reflecţiile domnului Ghimpu, la momentul potrivit i-au spus: „La revedere. Eşti prea exigent. Nu mai vorbim cu tine”. Atunci a venit a doua fază a jocului – începerea dialogului cu Vladimir Voronin, unde se crede că s-a ajuns la consens şi la un compromis. Acum această parte a jocului este legată de coaliţia minoritară. Aparenţele sunt salvate aici. Cum în primul caz aparenţele au fost salvate, Ghimpu a fost dat într-o parte pentru că nu este flexibil. A doua parte a jocului, chipurile, se salvează aparenţele, Voronin nu este parte a guvernării, este în opoziţie constructivă, iar toată povara guvernării o iau aceste două partide. A treia fază a salvării aparenţelor este înaintarea lui Iurie Leancă, aparenţele sunt salvate. Şi acum s-a ajuns la ultima fază. Rămâne de văzut dacă doamna Maia Sandu acceptă să fie parte a acestei echipe. Finalmente, jocurile sunt aranjate, am văzut că toate sugestiile domnului Vladimir Voronin despre un candidat care ar fi mai degrabă din domeniul afacerilor, aşa cum a fost Vasile Tarlev, aceasta ca să răspund punctual la întrebarea dumneavoastră, este acceptată de parteneri şi este promovată. Dacă Maia Sandu rămâne, atunci comuniştii vor avea o problemă cu salvarea aparenţelor. Totuşi, ei au fost cei care au spus: „Nu Iurie Leancă. Nu Maia Sandu”. Deci, iată, toată intriga s-a redus pe ultima sută de metri, la modalitatea în care va reacţiona doamna ministru al Educaţiei, Maia Sandu.”

Europa Liberă: Spectatorii din lojă, de dragul cărora se face acest joc al aparenţelor, europenii, de ce tolerează, dacă este atât de evident că sunt făcuţi pe degete?

Igor Boţan: „Eu cred că europenii înţeleg perfect, aşa cum înţelegeau și anterior. Totuşi, europenii sunt oameni ai principiilor. Republica Moldova este stat suveran şi, aşa cum spuneau adesea europenii şi repetau, cetăţenii Republicii Moldova au ales, ei trebuie să fie responsabili de votul pe care l-au dat. Europenii nu se amestecă în această bucătărie internă.”

Europa Liberă: Chiar dacă s-ar schimba şi cursul european ca urmare a acestor aparenţe?

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Schimbarea cursului european e o problemă atât de dificilă. Poate fi torpilat acest curs. Eu nu cred că poate fi schimbat, fiindcă există un acord, iar acordul are instrumentul financiar şi instrumentul de audit pentru progresele şi susţinerea financiară a progreselor în procesul de integrare europeană.”

Europa Liberă: Dar şoferii de taxi ştiţi cum interpretează lucrurile? Ei spune aşa: „Da, cursul european, dar cu proprietari de aeroport, de telecom, de căi ferate din Federaţia Rusă”. Şi atunci ce fel de curs european?

Igor Boţan: „Cursul european este alegerea poporului Republicii Moldova. Uniunea Europeană doar ne ajută şi pune umărul, să spunem aşa, şi financiar la acest parcurs în care s-a angajat poporul Republicii Moldova. Eu sunt de părerea că europenii trebuie să se comporte cam aşa cum o fac acum, să nu se implice direct, pentru că aceasta poate doar dăuna. Iar poporul Republicii Moldova, care a ales, să încerce să se înveţe să ceară de la cei mandataţi, trimişi în Parlament, să se ţină de promisiunile pe care le-au făcut. Nu există altă cale.”

Europa Liberă: Dar repet principiul taximetriştilor, știţi că aceasta e categoria cea mai sensibilă la ştiri, că stau nonstop cu aparatul de radio pornit. Ei spun aşa: „Chiar de banii europenilor să fie făcute tot felul de mişmaşuri şi de neghiobii, ca să nu spun ilegalităţi, şi europenii să nu dea nici din deget?”.

Igor Boţan: „Noi putem formula această pledoarie a şoferilor de taxi altfel – chiar pe banii europenilor, care ţin pe linia de plutire Republica Moldova, cetăţenii Republicii Moldova nu se pot învăţa şi nu pot înţelege că soarta acestei ţări este în mâinile lor? Banii europeni doar ne permit să ne menţinem pe linia de plutire. Ei, aceşti bani, nu ne asigură prosperitatea ţării noastre, viitorul copiilor noştri. Depinde de fiecare dintre noi cum reacţionează la aceste jocuri în care sunt angajaţi aleşii noştri, aleşii poporului. Eu nu văd altă soluţie decât să mizăm pe ajutorul Uniunii Europene, dar temele de acasă să ni le facem singuri, să cerem socoteală politicienilor noştri noi înşine. Nu există altă cale.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG