Linkuri accesibilitate

Criza ucraineană şi situaţia minorităţii bulgare


La Sofia
La Sofia

Şeful diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin a dezminţit, la Sofia, că Kievul i-ar recruta pe reprezentanţii minorităţilor etnice într-un mod disproporţionat.

La invitația omologului său bulgar, Daniel Mitov, șeful diplomației ucrainene, Pavlo Klimkin, a efectuat o vizită oficială la Sofia. În cadrul vizitei au avut loc întâlniri cu primul ministrul Boiko Borisov și cu șefa parlamentului Țețka Țaceva.

În centrul convorbirilor s-au aflat criza ucraineană, eforturile comunității internaționale pentru detensionarea conflictului și situația minorității bulgare.

În cadrul unei conferințe de presă improvizată el a acuzat separatiștii pro-ruși că nu repectă armistițiul în conformitate cu acordurile de la Minsk. Klimkin a adăugat că teroriștii de la Donețk și Lugansk au folosit în ultimele 24 de ore de 112 ori artileria grea împotrivă pozițiilor armatei ucrainene în zona Debalțevo și în împrejurimile portului Mariupol.

Pavlo Klimkin
Pavlo Klimkin

Ministrul a definit drept speculații informațiile despre așa-zisa mobilizare neproporțională în armata ucraineană a bărbaților din grupurile minoritare. „Prin astfel de speculații mediile din Rusia încearcă deteriorarea relațiilor între Ucraina și țările vecine. „Lupta pentru independența, libertate și valorile europene nu are la bază elementul național”, a spus Klimkin. El a anunțat că din cei peste 200 000 de etnici bulgari până acum au fost mobilizați numai 20.

În ajunul vizitei ministrul bulgar de externe Daniel Mitov a declarat că Sofia va acționa în vederea detensionării situației în câteva sate bulgare din regiunea Odesa în care au avut loc acțiuni spontane de protest împotrivă mobilizării.

El a cerut sprijinul autorităților de la Kiev pentru trimiterea de ajutor umanitar în satele cu bulgari din regiunile afectate de conflict.

În urmă cu trei zile președintele Asociației bulgarilor din Ucraina și deputat în Rada suprema, Anton Kisse, a definit drept speculații afirmațiile că aceasta comunitate sprijină acțiunile separatiștilor în Estul Ucrainei. „Noi suntem cetățeni loiali Ucrainei și trăim cu succesele și problemele țării”, a spus Anton Kisse. El a adăugat că nu se observă o tendință de imigrare a etnicilor bulgari spre fosta lor patrie.

XS
SM
MD
LG