Linkuri accesibilitate

Rebelii pro-ruși și-au întețit atacurile în estul Ucrainei...


Tancuri ale armatei ucrainene în apropiere de Debalțeve, estul Ucrainei, 14 februarie 2015.
Tancuri ale armatei ucrainene în apropiere de Debalțeve, estul Ucrainei, 14 februarie 2015.

...făcând să scadă speranțele în succesul acordului de pace încheiat în 12 februarie.

Luptele au continuat în estul Ucrainei înaintea intrării în vigoare a armistițiului între trupele guvernamentale și separatiștii pro-ruși. Kievul a spus că rebelii și-au întețit atacurile în mai multe localități, făcând să scadă speranțele în succesul acordului de pace încheiat la 12 februarie la Minsk de liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței.

Armistițiul urma să fie aplicat de la miezul nopții.

Autoritățile ucrainene au informat despre aproape 120 de atacuri în ultimele 24 de ore și au acuzat Rusia că trimite întăriri sub formă de armament greu rebelilor separatiști ca să-i ajute să acapareze mai mult teren înaintea armistițiului.

Purtătorul de cuvânt militar al guvernului, Andri Lisenko, a spus că luptele cele mai grele au loc în preajma nodului feroviar Debalțeve, la nord-est de Donețk. Lisenko a mai spus că în ultimele 24 de ore au fost uciși 7 soldați ucraineni, iar alții 23 au fost răniți.

La Debalțeve șeful poliției locale, fidelă Kievului, Viaceslav Abroskin, a spus că orașul ar fi „în flăcări”. „Rebelii distrug orașul Debalțeve. Sunt bombardamente non-stop asupra zonelor și clădirilor rezidențiale”, a mai spus Abroskin, adăugând că rachete Grad ar fi lovit sediul poliției.

Debalțeve s-a aflat în centrul confruntărilor din ultimele zile, care au obligat mii de civili să se refugieze. Militanții au spus că au încercuit acolo trupele guvernamentale, dar Kievul a dezmințit informația.

Despre noi atacuri s-a relatat și din orașul-port Mariupol. Guvernul spune că rebelii încearcă să cucerească localitatea de la Marea Azov ca să creeze un coridor între Rusia și peninsula Crimeea, pe care rușii au anexat-o în primăvara anului trecut.

Jurnaliștii aflați la Donețk au relatat că cel puțin doi oameni au fost uciși de o explozie produsă în centrul orașului, în apropierea locului unde urma să țină o conferință de presă liderul separatist Aleksander Zaharcenko.

Zaharcenko a promis la întâlnirea cu presa că luptătorii din regiunea lui vor respecta încetarea focului. Liderii celeilalte regiuni separatiste, Luhansk, au spus la rândul lor că nu vor căută să-și extindă dominația teritorială înaintea armistițiului.

Ambasadorul Statelor Unite din Ucraina a dat publicității pe Twitter imagini din satelit despre care spune că ar înfățișa întăriri militare rusești pentru separatiști – mai precis piese de artilerie rusească lângă Debalțeve. Ambasadorul Geoffrey Pyatt a mai scris că unitățile rusești aflate de-a lungul graniței se pregăteau să trimită provizii rebelilor.

Afirmațiile ambasadorului au fost criticate de guvernul Rusiei, care a acuzat Kievul că ar compromite acordul de pace. Într-o declarație plasată pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova se arată că „reprezentanții Ucrainei, ca și ai unor țări occidentale, mai ales ai Statelro Unite… au început să distorsioneze conținutul acordurilor de la Minsk”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG