Linkuri accesibilitate

Propunerile lui Leancă ar trebui să fie auzite (Jurnal de Chișinău)


„Misiune imposibilă - să integrezi în UE un stat captiv și falimentar” (V.Călugăreanu/Deutsche Welle).

Analistul politic Arcadie Barbăroşie, citat într-un material din Jurnal de Chişinău, notează că cea mai bună soluţie ar fi crearea unei coaliţii majoritare, iar candidatura lui Iurie Leancă să fie propusă a doua oară la funcţia de premier. În opinia acestuia, Leancă se bucură de încrederea europenilor şi relaţiile moldo-europene ar avea de câştigat avându-l în fruntea guvernului. Nu este exclus ca preşedintele Nicolae Timofti să-l propună a doua oară, susţine analistul.

Autoarea materialului, Svetlana Corobceanu i-a solicitat o opinie şi comentatorului politic Anatol Ţăranu. Acesta este de părere că propunerile lui Leancă ar trebui să fie auzite, aceasta însemnând că liberalii să fie aduşi în alianţă, lucru pe care ar trebui să îl realizeze PLDM-ul. Întrucât, observă Ţăranu, democraţii sunt mai puţin interesaţi să o facă. Formula minoritară le-a asigurat mai multe ministere pe care ei sunt interesaţi să le supravegheze.

Editorialistul Nicolae Negru de la Ziarul Național constată că pe fundalul războiului din Ucraina, se vede mult mai clar mizeria, inconștiența şi sminteala unora dintre liderii de la Chișinău. Autorul scrie că politicienii moldoveni care nu pot împărți niște ministere, care nu se satură de „privatizări” și urzesc necontenit noi scheme de îmbogățire pe socoteala statului, calcă în picioare cele mai nobile porniri și visuri ale tinerilor din R. Moldova. Nicolae Negru pune la îndoială calitatea pro europeană a acestora și se întreabă dacă la iresponsabilitatea lor mai contează culoarea guvernului? Astfel se explică, probabil, lipsa de interes a Bruxellesului, dar și a Washingtonului, continuă autorul. Față cu agresiunea Rusiei, celelalte probleme, inclusiv culoarea Guvernului, par minore, conchide editorialistul.

Misiune imposibilă - să integrezi în UE un stat captiv și falimentar”, este titlul unui material semnat de Vitalie Călugăreanu, pentru „Deutsche Welle”. De vină, în opinia autorului, ar fi reformele neterminate, oligarhizarea politicului și proasta conştientizare a contextului geopolitic. Jurnalistul scrie că Moldova trăiește în aceste zile sindromul „vaporului naufragiat” – fără guvern, fără o majoritate parlamentară, cu un președinte invizibil și cu o justiție controlată de clanuri. În acest context, autorul observă că după ce i-au fost create condiții de a evada din arest la domiciliu cetățeanului rus Eduard Baghirov, suspectat de organizarea violențelor stradale din 7 aprilie 2009, situația s-a repetat în cazul generalului Papuc, care a reușit să plece nestingherit din sala de judecată și ulterior a părăsit Republica Moldova prin regiunea transnistreană, observă Vitalie Călugăreanu.

Jurnaliștii de la portalul Newsmaker.md notează într-un material de investigație că în cadrul companiei Avia Invest, care a semnat contractual de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău a avut loc o schimbare de proprietari. Astfel, acţionarul majoritar al companiei ruse „Komaksavia", care deţine 95% din compania Avia Invest, a devenit compania britanică Team Management LLP, constituită de alte companii offshore înființate din Insulele Virgine Britanice și insula Aruba. Aceasta nu este prima schimbare de proprietate în Avia Invest, a cărui consiliu de administrație este condus de omul de afaceri Ilan Shor, scriu jurnaliștii. Experții citați în material susţin că schimbările frecvente ale structurii de proprietate înseamnă că beneficiarii finali încearcă să-şi ascundă identitatea.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG