Linkuri accesibilitate

Deprecierea leului moldovenesc și tarifele la energia electrică


Experţii notează că 80 la sută din tariful pe care îl plătesc consumatorii este costul pentru energia electrică importată în dolari.

Deprecierea leului moldovenesc în raport cu moneda europeană şi dolarul american, este unul din motivele pe care îl invocă experţii în energetică, vorbind despre o posibilă majorare a tarifului la energia electrică. Deocamdată, o creştere a tarifului, cu circa 30 la sută, a solicitat doar unul din cei trei mari distribuitori de energie electrică din Republica Moldova. Mai multe detalii are Tamara Grejdeanu:

În următoarele două luni, consumatorii vor achita facturile pentru energia electrică în baza tarifului în vigoare, stabilit încă în anul 2012. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în energetică, Sergiu Ciobanu, spune că deocamdată este prematur să se discute despre cuantumul posibilei majorări, întrucât la formarea tarifului contribuie mai mulţi factori, iar deprecierea leului moldovenesc poate fi doar un punct de plecare pentru o eventuală creştere a preţului la electricitate.

„Acum suntem în situaţia în care verificăm cifră cu cifră, bănuţ cu bănuţ, acelor argumente care a fost prezentate de către operatorul care a cerut majorarea. Se iau în calcul toate costurile pe care compania le-a avut în ultima perioadă de valabilitate a acestei metodologii tarifare, adică ultimii cinci ani. Tariful presupune mai multe: costurile întreprinderii pe cinci ani de zile, pierderile, preţul energiei electrice, cursul, de asta este nevoie de timp pentru a analiza aceste cifre toate. Adică sunt mai multe componente care până la urmă, când se adună toate şi se scad, adică se ajunge tarif, se vede dacă este nevoie de majorat sau nu, asta este logica.”

Presa de la Chişinău a scris astăzi că ANRE a procedat la ajustarea tarifelor pentru compania Gas Natural Fenosa, cea care, de altfel, ceruse în repetate rânduri o majorare a tarifului. Sergiu Ciobanu notează însă că ANRE-ul a stabilit doar tariful de distribuţie nu şi costul final, ghidându-se de practicile europene de liberalizare a pieţe energiei electrice. Potrivit unei directive europene, toate companiile aveau obligaţiunea ca de la 1 ianuarie să creeze servicii separate de furnizare şi distribuţie a energiei electrice, lucru pe care nu l-au făcut încă distribuitorii RED-Nord şi RED Nord-Vest.

Vasile Gribincea, şeful departamentului relaţii externe şi comunicare al Gas Natural Fenosa spune că instituţia a cerul calcularea noului tarif pentru consumatorii finali la începutul anului curent şi aşteaptă acum o aprobare din partea ANRE.

„Este un aşa numit raport anual pe care operatorii din domeniul energetic îl prezintă la ANRE şi în acest raport, în calculele privind cheltuielile obiective efectuate sau suportate de către întreprindere şi corespunderea acestora tarifului în vigoare, a fost prezentat la ANRE. Iarăşi, ANRE examinează aceste calcule şi urmează să aprobe un tarif de furnizare a energie electrice pentru consumatorii finali.”

Tariful in vigoare, stabilit acum trei ani, a fost calculat la un curs de aproape 12 lei pentru un dolar. Astăzi, un dolar poate fi cumpărat cu peste 18 lei. Constatând această depreciere a leului, Nicolae Mogoreanu, directorul Asociaţiei Consumatorilor de energie electrică notează că majorarea tarifului ar putea fi mai mică decât cea pe care o vor distribuitorii, însă aceasta nu poate fi evitată:

„La rata de schimb uitaţi-vă, doar se cumpără în dolari electricitatea. Când a fost stabilit ultimul tarif care acum este în vigoare, acolo rata de schimb undeva sub 12 sau 12 lei un dolar, dar acum există o creştere a ratei foarte însemnată, şi aici există motivul. Dorim sau nu dorim, nu putem, noi cumpărăm în dolari electricitatea. O vindem în lei şi trebuie să ne achităm în dolari.”

Experţii notează că 80 la sută din tariful pe care îl plătesc consumatorii este costul pentru energia electrică importată în dolari. Din acest motiv distribuitorii curentului electric depind de fluctuaţiile de pe piaţa valutară şi optează pentru o revizuire mai frecventă a taxelor percepute de la consumatori.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG