Linkuri accesibilitate

În România, întregul sistem politic a explodat pe fondul ofensivei declanșate de justiție (contributors.ro)


„Dodoniada” de la Chișinău (Adevărul).

Într-un articol publicat pe contributors.ro, Sebastian Lăzăroiu recompune tabloul sumbru al prezentului. În România, întregul sistem politic a explodat pe fondul ofensivei declanșate de justiție. Zilnic merg în arest sau sunt cercetați în libertate, când nu ispășesc deja pedepsele în penitenciar, foști premieri, miniștri și foști miniștri, magistrați, patroni de presă, oameni de afaceri influenți, parlamentari, primari, președinți de consilii județene. Sebastian Lăzăroiu consideră că un prim efect se înregistrează în cvasi-paralizia sistemului economic, bazat până acum pe un mod ocult de a face bani. „Nu mai sunt bani”, se spune peste tot, pentru că un întreg sistem care făcea banii să circule a fost scurt-circuitat de justiție: „administrația publică e blocată, economia stagnează, politicienii sunt preocupați mai mult de supraviețuirea individuală și mai puțin de reforme. Guvernarea e pusă pe avarii (...) nimeni nu mai semnează nimic, oamenii de afaceri nu mai investesc, lobby-ul a intrat în adormire”.

Contextul regional și internațional adaugă tensiune. „Unele țări europene realizează că stau cu teroriștii în casă, populismul e în creștere, fie împotriva imigranților, fie împotriva austerității, iar Federația Rusă amenință să tulbure serios apele în la granițele de est ale Uniunii Europene”, scrie Lăzăroiu. Pare că Rusia, încolțită de sancțiunile europene, este împinsă și mai tare în direcția gesturilor belicoase. Transnistria ar fi, spune comentatorul, în panul exploziei, cu consecințe previzibile și asupra Republicii Moldova. „Ungaria, cap de pod al Rusiei, continuă, la rândul ei, retorica inflamatoare cu referire directă la proiectele autonomiste ale maghiarilor din Ardeal”.

Totuși, Sebastian Lăzăroiu nu crede că ofensiva justiției din România ar trebui încetinită. Miza nu trebuie să fie salvgardarea elitei politice de aici, ci dimpotrivă, trebuie să se obțină consens asupra voinței politice de reformare a întregului sistem. Companiile de sat ar trebui privatizate sau administrate privat în mod transparent și real, nu formal, corpul funcționarilor publici trebuie cu adevărat depolitizat ș.a.m.d. Nu sunt lucruri noi, constată autorul articolului de pe site-ul contributors.ro, dar a venit timpul să fie și făcute. A nu face nimic, înseamnă a favoriza varianta în care „Putin pândește la granițe un moment bun să ne ia sub aripa lui protectoare”.

În Adevărul Ion Mischevca scrie despre „dodoniada” de la Chișinău. Teza lui este că ascensiunea politică a socialiștilor se bazează pe flerul lui Igor Dodon, care a știut să transmită un mesaj puternic Rusiei: numai prin acest partid își poate face Putin politica în Moldvoa. Mesajul a trecut în cadrul unui celebru discurs al lui Dodon, ținut în Găgăuzia, în sprijinul referendumului separatist, organizat acolo ilegal.

Despre decalajul de dotare dintre armata ucraineană și cea a separatiștilor din Estul Ucrainei se scrie în Gandul. Rezultă că Occidentul are deja dovezi incontestabile că separatiștii sunt înarmați de ruși și pare evident că Federația Rusia tocmai își testează noile arme, achiziționate după invazia din Georgia. „Testele” care destabilizează acum Ucraina îi vor fi de folos Moscovei ca să-și calibreze eventuala riposta la un răspuns al forțelor aliate.

XS
SM
MD
LG