Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Alla Ceapai discută cu doi analiști de la Chișinău despre negocierile pentru susținerea noului guvern.

Premierul desemnat Iurie Leancă mai are câteva zile pentru a găsi 9 voturi care îi mai lipsesc, înainte de votul de învestitură așteptat în Parlament marțea viitoare. Premierul sprijinit de alianța celor 42 de deputați liberal-democrați și democrați a purtat tratative cu liberalii și ar mai dori să discute cu comuniștii. Aceste negocieri sunt analizate de invitații Allei Ceapai la retrospectiva săptămânală.

Editorialistul de la centrul de analiză şi consultanţă Politicon Ion Tăbârţă e de părere că negocierile din această săptămână dintre Iurie Leancă şi PL nu au adus nimic nou şi că, de fapt, Leancă se află în acelaşi punct incert din care a plecat atunci când a fost desemnat la funcţia de premier:

„Este evident că deocamdată PL nu îşi dă voturile pentru un Guvern Leancă minoritar. PL condiţionează votul doar în cazul când liberalii vor fi cooptaţi la actul guvernării. PLDM nu este împotriva acestui lucru. problema acum este în relaţia PL şi PD. Este evident că de acolo vin blocajele. Chiar la momentul ieşirii de la şeful statului când a fost desemnat Iurie Leancă a declarat că va face tot posibilul ca un guvern minoritar să fie transformat în unul majoritar. Imediat a urma replica liderului PD Marian Lupu care a sugerat că trenul a plecat. Deşi putem crede în cele spuse de Leancă şi de Mihai Ghimpu că a avut loc un dialog bun, constructiv însă lucrurile nu prea s-au schimbat. PL cel puţin deocamdată nu este disponibil să voteze un guvern minoritar.”

În opinia lui Ion Tăbârţă, tratativele cu PCRM se lasă aşteptate pentru că oricum ar fi inutile, rezultatul fiind previzibil:

„Din start era clar că întâlnirea cu PCRM nu poate aduce nimic care ar schimba situaţia, era evident din declaraţiile lor că în nici un caz nu vor susţine un guvern Leancă. O astfel de întâlnire ar fi doar una de protocol. În plus am văzut că de fapt comuniştii au început să înainteze condiţii pentru a se întâlni cu Iurie Leancă: să vadă programul de guvernare, să vadă lista viitorilor miniştri.”

Directorul MIR TV Moldova, jurnalistul Ion Terguţă, crede şi el că şansa investirii Guvernului Leancă depinde exclusiv de PL:

„Impresia care mi s-a creat că Iurie Leancă caută voturi anume în PL, este un partid mai confortabil pentru Iurie Leancă, în special pentru faptul că PL ar garanta parcursul european al Republicii Moldova sau cel puţin păstrarea vectorului de politică externă. Liberalii pe lângă condiţiile pe care le au mai au şi două necunoscute. Prima mare necunoscută este cât va supravieţui acest guvern Leancă. A doua mare problemă a liberalilor este că nu vor să susţină un guvern în care nu sunt prezenţi. Dânşii ajung din nou la părere că un guvern susţinut de liberali ar trebui neapărat să conţină şi membri PL în guvern. Iar aici revenim din nou la funcţii şi partajări – este un cerc închis pe care PL deocamdată nu-l poate sparge.”

Ion Terguţă crede că până la votul de învestitură al parlamentului programat pentru ziua de marţi ar putea să nu existe un deznodământ:

„Probabil că vom asista la un eşec a primei încercări a domnului Leancă de a redeveni premier. Şi atunci vom vedea fie că dânsul va fi desemnat din nou de către preşedintele Timofti, fie că o altă persoană va fi desemnată la această funcţie. Dar, la momentul actual dânşii sunt la cheremul PL.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG