Linkuri accesibilitate

Boris Nemțov: „Trebuie să eliberăm Rusia de Putin”


Boris Nemțov în 2014 la o demonstrație în favoarea Ucrainei
Boris Nemțov în 2014 la o demonstrație în favoarea Ucrainei

„Cuvintele Putin, criză și război sunt sinonime absolute” este opinia co-președintele partidului de opoziție „RPR-Parnas”.

Recent, unii dintre liderii opoziției rusești: Boris Nemțov, Mihail Hodorkovski, Alexei Navalnîi și Mihail Kasianov au depus o cerere la Primăria din Moscova de organiza un „Marș anti-criză” pe 1 martie. Inițiatorii marșului militează, printre altele, pentru încetarea urgentă a războiului și a oricăror agresiuni față de Ucraina. Ei consideră că este necesar „să se reducă de două ori cheltuielile dee poliție și armată”, iar fondurile să fie folosite în domeniul sănătății și educației.

Jurnalistul Mihail Sokolov de la Serviciul rus Radio Svoboda a discutat cu Boris Nemțov, co-președintele partidului de opoziție „RPR-Parnas” și deputat în Duma regională din Iaroslavl.

Boris Nemțov: „Evident, războiul este cauza principală a crizei, dar nu unica. De fapt, principalul motiv este unipartidismul și anume Putin, care este foarte greu de înlocuit. O altă cauză extrem de importantă este zombarea oamenilor.

De asemenea, foarte mulți oameni sunt interesați și de alte probleme, de exemplu, de prețurile care au explodat, de căderea rublei, pierdea locului de muncă. Eu înțeleg că va fi greu să discuți toate aceste chestiuni în timpul marșului, dar cerințele enunțate de noi formează un program pozitiv al opoziției.”

Europa Liberă: Un alt partid de opoziție – „Yabloko” propune ca acest marș să fie numit „anti-război” și să ceară ca președintele Ucrainei la fel să dea ordin de retragere a trupelor militare. Pot înțelege, când se cere lui Putin să retragă soldații ruși din Ucraina. Însă astfel de rugăminți ar fi trebuit enunțate de cetățenii Ucrainei către președintele său. Faptul că e invers pare straniu.

Boris Nemțov: „Ucraina este acaparată, agresorii au ocupat o parte din teritoriul ei, din fericire, nu una importantă, dar totuși una care conta. Poporul ucrainean luptă pentru integritatea țării sale. Să ceri ca cineva să-și retragă trupele ar fi ca și cum Rusia ar fi atacată, de exemplu, regiunea Kuban, iar ucrainenii, din senin, ar fi spus: «Știți ceva, rușilor, scoteți-vă militarii din Kuban și din Rostov, n-aveți ce face acolo». Cum am fi reacționat noi? E absurd.

Înțelegerea de la Minsk, desigur, trebuie respectată. Dar dacă vă veți uita ce s-a întâmplat după 5 septembrie, veți observa că Putin și separatiștii susținuți de el au încălcat această linie de compromis și au acaparat 500 de kilometri pătrați în plus. Din acest motiv, reiese că colegii noștri cer de la Poroșenko să fie de acord înțelegerile de la Minsk să nu fie respectate. Dar nu este corect. Linia frontului s-a mutat, comparativ cu cea care a fost la momentul încheierii înțelegerilor de la Minsk.”

Europa Liberă: Atâta timp cât Putin va fi președinte, această criză va putea fi depășită?

Boris Nemțov: „Sunt absolut sigur – ca Rusia să nu mai lupte și să iasă din acest coșmar economic, trebuie să-i spunem «La revedere» lui Putin, în această privință n-am iluzii. Pentru mine, cuvintele Putin, criză și război sunt sinonime absolute. Marșul nostru este o mișcare foarte importantă de eliberare a Rusiei de Putin. Noi trebuie să eliberăm Rusia de Putin. Dacă n-o vom face, țara noastră va fi marginalizată, țara noastră va fi săracă, iar criza va dura ani de zile. Nu ne facem iluzii. E evident că la câtă susținere are Putin din partea oamenilor zombați, care 15 ani trăiau fără lipsuri, mișcarea nu va crește peste noapte. Însă direcția este aceasta. Și cerințele noastre pot ajuta țara să iasă din criză.”

Europa Liberă: Mai există o problemă, una care ține de poporul rus. Rusia este o țară în care sunt circa trei milioane de paznici înrăiți, alcoolici, dar care știu să folosească armele și care duc o viață grea, fără mult sens. Ei pot fi recrutați cu ușurință, astfel încât acest război ar putea dura la nesfârșit.

Boris Nemțov: „Dacă rușii vor ști că acolo luptă Putin, că Putin trimite soldați și pușcăriași, cred că cetățenii ruși nu l-ar mai susține. Dacă aș fi vorbit nu la Radio Svoboda, dar la Pervîi Kanal despre câți soldați ruși au fost omorâți și câte batalioane au fost trimise, având dovezi la mână, dacă am arăta la televiziunea de stat mormintele acestor soldați, pe mamele și soțiile lor îndurerate, cum credeți, cât se va mai menține rating-ul lui Putin? De ce credeți că sunt ascunse toate aceste lucruri? Fiindcă poporul rus n-are nevoie de război cu ucrainenii. Dacă rușii ar fi știut la sigur că Putin luptă cu Ucraina, el l-ar fi urât demult.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG