Linkuri accesibilitate

Marea diferență


Dacă pleci de la Tiraspol la Chișinău cu un maxi-taxi vei plăti dublu față de cât costă drumul retur, Chișinău-Tiraspol, chiar dacă călătorești cu aceeași unitate de transport și cu același șofer. De ce?

„La Tiraspol, Tiraspol. La Bender, domnișoară? Bender...”

Săptămâna aceasta locuitorii și oaspeții principalului oraș al Transnistriei au fost șocați de noile prețuri la călătoria cu maxi-taxi-ul pe ruta Tiraspol-Chișinău. Pentru a ajunge în capitala Republicii Moldova de la Tiraspol oamenii vor plăti, din 4 februarie, 64 lei 80 bani. Prețul anterior a fost de 63 lei. Prețul biletelor la gara auto de la Tiraspol se schimbă aproape în fiecare zi, în timp ce la Chișinău prețul biletelor cu destinația retur rămâne constant - 36 lei 50 bani. Pasagerii maxi-taxiului care pleacă din Chișinău sunt revoltați să constate acest fapt:

Gara din Tiraspol
Gara din Tiraspol

„De acolo, de la Tiraspol, e mai scump să ajungi aici, la Chișinău. De acolo costă 64 lei, iar de aici – 36”.

O studentă se dă cu părerea în căutarea unei explicații:

„Am auzit că la Tiraspol se plătește impozitul dublu - și acolo, în Transnistria, și aici, în Moldova. Iar Chișinăul plătește o singură dată”

Un șofer de maxi-taxi explică diferența la prețul biletului prin slăbirea valutei naționale a Republicii Moldova:

„Să nu plecați nicăieri, imediat plecăm. Diferența este foarte mare. Acolo e Transnistria și ei decid. Leul nostru scade. Astăzi valorează 50 de copeici transnistrene. Adică, 100 de lei de-ai noștri sunt 50 de ruble de-ale lor”.

Preţul biletelor la gara tiraspoleană
Preţul biletelor la gara tiraspoleană

Iar o pensionară care a cumpărat bilet de la Chișinău la Tiraspol se plânge că pensia transnistreană, care i-a fost redusă, nu-i ajunge pentru nimic.

„Acum plătim și pentru troleibuz o rublă. Ni se spune că nu e mare lucru. Ne-au scos 150 de ruble pro-rusești, și încă 50 de ruble nu știu de care ne-au mai scos. Mai pe scurt, mi-au rămas o mie de ruble. Pentru apartament plătesc 300, pentru servicii – 300-350 minim. Și ce-mi mai rămâne dintr-o mie? Eu sunt invalid de gradul doi, nu sunt în stare nici rubla aia în troleibuz să o plătesc atunci când trebuie să merg la medic”.

Încercând să-și explice de ce se produc schimbări atât de negative în viața cotidiană, oameni ajung cu raționamentele la nivelul unde sunt adoptate deciziile și la liderul regiunii transnistrene:

Casă de schimb valutar la Tiraspol
Casă de schimb valutar la Tiraspol

„Eu, de exemplu, ca intelectual, atunci când am votat pentru Șevciuk, am avut a anumită simpatie față de el. Nu doar pentru felul cum arată, cum vorbește, cum se comportă. El este un om instruit, este economist. Dar mie mi se pare că de fapt nu el conduce, că de fapt el este condus”.

La casa de bilete a gării auto de la Tiraspol ne-au explicat creșterea costului călătoriei prin scăderea cursului leului în Transnistria. Dacă la sfârșitul anului un leu valora 70 de copeici transnistrene, acum acesta este cotat la 59 copeici. Însă pentru pasageri o diferență de preț atât de mare este de neînțeles și de neacceptat, mai ales că scumpirea călătoriei în Transnistria s-a produs pe fundalul scăderii simțitoare a costului motorinei cu care se alimentează majoritatea maxi-taxiurilor. Prețul motorinei a scăzut de la 1,14 dolari la 0,8 dolari la litru.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG