Linkuri accesibilitate

O decizie controversată a președintelui Camerei Reprezentanților John Boehner


Thomas Friedman îi cere premierului Beniamin Netanyahu să nu se amestece în politica interna americană.

Decizia presedintelui Camerei Reprezentantilor John Boehner de a-l invita pe premierul israelian Benjamin Netanyahu sa se adreseze congresului american continua sa stirneasca controverse in Statele Unite.

John Boehner a lua decizia de a-l invita pe Netanyahu vorbească în congresului in chestiunea fara a trece prin filiera protocolara obisnuita, care in chestiuni de politica externa are ca principal reper Casa Alba.

Thomas Friedman, unul dintre cei mai cunoscuti comentatori politici de la „New York Times”, s-a alaturat recent criticilor, sfatuindu-l pe Netanyahu, care e in prag de alegeri in tara sa, sa procedeze cum l-a sfatuit un fost ambasador israelian la Washington, Michael Oren, si sa anuleze discursul.

Chiar si adversari ai presedintelui Obama – scrie Friendman – considera impropriu ca o astfel de initiativa, pusa la cale de ambasadorul Israelului la Washington Ron Dermer si presedintele Camerei, sa nu fie adusa la cunostinta Casei Albe, in ciuda faptului ca ambasadorul Dermer s-a intilnit cu secretarul de stat Kerry cu citeva ore inainte de anunt.

Friedman scrie ca acest aranjament „nu numai ca îl trateaza cu lipsa de respect pe presedintele Obama, dar face la fel si cu sistemul american si anumite practici diplomatice pe care un lider din strainatate trebuie sa le respecte”.

Si in Congres, reactia a fost opusa celei pe care Netanyahu o doreste, zece senatori democrati alaturindu-se republicanilor si oferind administratiei inca doua luni pentru a negocia cu Iranul, inainte ca sanctiuni, pe care premierul Israelului le doreste sa fie luate in considerare.

Friedman argumenteaza ca Israelul nu trebuie sa conteze pe sprijinul unui singur partid in America si ca ar trebui sa dea dovada de prudenta pentru a mentine opinia publica americana de partea Israelului. Comentatorul politic scrie ca ingrijorarea lui Netanyahu cu privire la intentiile Iranului are ratiuni justificate, doar ca si in interiorul Israelului exista voci autorizate care contesta amenintarea premierului ca va folosi forta impotriva Iranului.

Friedman exprima indoieli ca negocierile cu Iranul vor duce la rezultate, dar considera ca nu este in interesul Israelului sa impinga America in directia unei actiuni militare impotriva Teheranului, tocmai pentru ca rezultatele sint imprevizibile.

Comentatorul cere premierului Netanyahu sa nu se amestece in politica interna americană si sa lase Washingtonul sa ajunga la propriile sale concluzii.

XS
SM
MD
LG